ORDRE TES/320/2015, de 14 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

Durant els anys 90 van néixer a Catalunya diferents iniciatives a càrrec de la societat civil de suport a persones propietàries i usuàries de finques i espais amb valor natural i paisatgístic emmarcades en el que avui s’anomena custòdia del territori.

L’any 2003, fruit d’aquest procés, es va crear l’associació Xarxa de Custòdia del Territori, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la finalitat de promoure i desenvolupar aquesta nova eina de gestió i conservació dels recursos i el patrimoni del territori en col·laboració amb la propietat i les persones usuàries.

Els últims anys ha anat creixent la importància de la custòdia del territori com a eina de gestió i conservació dels recursos naturals, de la biodiversitat i del patrimoni natural.

A fi de fomentar i donar suport a les iniciatives de custòdia del territori com a nova eina de protecció de la natura, els anys 2009 i 2013 es van convocar subvencions per a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya, per als períodes 2009-2011 i 2013-2014 respectivament.

Atenent els bons resultats que es van obtenir amb la convocatòria de subvencions per a tots dos períodes;

Atès que la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat, d’acord amb el Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, té les competències per impulsar les accions portades a terme per la societat civil i els ens locals en les matèries que siguin competència seva i donar-hi suport, i promoure la custòdia del territori a Catalunya (article 119.1.n);

Tenint en compte que correspon al Servei de Planificació de l’Entorn Natural d’aquesta Direcció General la competència de promoure la custòdia del territori a Catalunya, i impulsar-ne els instruments de foment i de difusió (article 130.1.c);

Per això, d’acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya, les quals consten a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Resta derogada l’Ordre TES/205/2012, de 3 juliol, per la qual s’aproven les bases reguladores generals de les subvencions per a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya (DOGC núm. 6167, de 10.7.2012),

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 14 d’octubre de 2015

Santi Vila i Vicente

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte

    Aquesta línia de subvencions té per objecte la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya.

    S’entén per custòdia del territori el conjunt d’estratègies o tècniques jurídiques a través de les quals s’implica les persones propietàries i usuàries del territori en la conservació i l’ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics del territori.

  2. Actuacions subvencionables

    2.1. Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les actuacions de custòdia del territori orientades a la conservació del patrimoni natural. Aquestes actuacions han de formar part d’un Programa de custòdia, el contingut bàsic del qual es defineix a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

    2.2 Les actuacions subvencionables s’han de referir als àmbits següents:

    1. Preferentment, espais naturals protegits (espais del PEIN i de la xarxa Natura 2000), zones humides de l’Inventari de zones humides de Catalunya, espais de l’Inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya i, especialment, territoris on no hi ha experiències de custòdia del territori.

    2. Amb menor preferència, terrenys qualificats de no urbanitzables que tinguin valors naturals rellevants pel que fa a la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural i que no gaudeixen de protecció a l’empara de la Llei 12/1985, d’espais naturals.

    2.3 No són objecte de subvenció, d’acord amb aquestes bases, els programes de custòdia que no estiguin relacionats amb la conservació o restauració del patrimoni natural, ni els centrats en parcs i jardins urbans, ja siguin públics o privats, espais verds i altres espais de tipologia natural, però classificats com a sòl urbà o urbanitzable.

    2.4 El període d’execució de les actuacions subvencionables és el que, amb aquesta finalitat, s’indica en la convocatòria corresponent.

    L’òrgan concedent pot ampliar aquest termini, a petició de l’entitat beneficiària, si aquesta acredita, en els termes i les condicions previstes a l’article 49 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, la impossibilitat d’executar l’actuació dins del termini previst per causa justificada que no li sigui directament imputable. Aquesta ampliació de termini no pot excedir la meitat del termini inicial, ni l’exercici pressupostari corresponent, i es pot concedir sempre que no es perjudiquin drets de tercers.

  3. Persones beneficiàries

    Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les associacions i fundacions que tinguin per objecte la gestió i conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, que tinguin la seu o una delegació a Catalunya o que hi exerceixin la seva activitat, i que, a la vegada, no siguin titulars dels terrenys on es duguin a terme les actuacions per a les quals se sol·licita subvenció.

  4. Requisits i incompatibilitats

    4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:

    1. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    2. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

    3. Declarar sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa actuació, fent constar la relació detallada de l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

    4. Complir la normativa sobre propietat intel·lectual, si la realització de l’actuació objecte de la subvenció utilitza qualsevol element susceptible de generar drets d’autor.

    5. Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

    6. En el cas que tinguin activitat econòmica amb establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

    7. En el cas que tinguin activitat econòmica sense establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableix l’article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

    8. En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 50 treballadors/ores, donar ocupació a persones amb discapacitat en un percentatge mínim d’un 2% de la plantilla respectiva, en compliment de l’obligació que preveu l’article 42 del Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o bé complir el que estableixen el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment, d’acord amb el que estableix l’article 92.5 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

    9. En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar els mitjans, amb l’acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi en els centres de treball.

    10. Haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de la Llei anterior.

    11. En el cas de fundacions, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat, d’acord amb l’article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d’abril.

    12. No haver estat mai objecte de sancions administratives ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d’acord amb l’article 11 de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.

    4.2 La percepció d’aquestes subvencions és compatible amb la percepció de subvencions procedents d’altres fonts, públiques o privades, sempre que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos, no se superi el cost total de l’actuació subvencionada.

  5. Quantia

    5.1 Cada convocatòria fixa la posició pressupostària a què s’han d’imputar les subvencions i determina la quantia màxima per a aquesta línia.

    5.2 L’import de cadascuna de les subvencions concretes es determina en la convocatòria corresponent i, en cap cas, pot superar el cost total de l’actuació per la qual es concedeix. Les subvencions es concedeixen per a imports de fins al 100% de les actuacions previstes.

    5.3 La convocatòria fixa la despesa mínima, realitzada i justificada, de l’actuació subvencionada, exigible per poder considerar acomplerts l’objecte i la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR