ORDRE TES/41/2015, de 4 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per fomentar la substitució de les balises lluminoses dels aerogeneradors dels parcs eòlics que a la nit emetin llum que no sigui vermella fixa.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

El Parlament de Catalunya va promulgar la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. Aquesta Llei, entre altres finalitats, té les de prevenir i corregir la contaminació lluminosa a fi de mantenir al màxim possible les condicions naturals de les hores nocturnes en benefici de la fauna, la flora i dels ecosistemes en general, de preservar la biodiversitat i evitar la intrusió lluminosa i, en tot cas, minimitzar-ne les molèsties i els perjudicis.

El Govern de la Generalitat de Catalunya té, com a un dels eixos bàsics de la seva política sobre el medi ambient, l’aplicació de les millors tecnologies en il·luminació exterior per fomentar el respecte envers l’entorn natural i l’estalvi de recursos naturals. L’objectiu de la normativa de protecció del medi nocturn és regular els aspectes relatius a les instal·lacions i els aparells d’il·luminació exterior i interior pel que fa a la contaminació lluminosa que poden produir.

El Departament de Territori i Sostenibilitat estableix, d’acord amb les orientacions del Govern, les directrius generals de la política de medi ambient i l’exercici de les competències i les funcions que estableixen en aquest àmbit el Decret 200/2010, de 27 de maig, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de la competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat.

El Decret 584/1972, de 24 de febrer, de servituds aeronàutiques, estableix que els aerogeneradors dels parcs eòlics de 100 m d’alçada s’han de senyalitzar per garantir la seguretat aèria, ja que són considerats com a obstacles per a la navegació aèria.

A Catalunya, un gran nombre dels aerogeneradors dels parcs eòlics en funcionament estan senyalitzats, per seguretat aèria, amb balises que emeten llum blanca o llum vermella intermitent d’acord amb el que establia la normativa de seguretat aèria vigent en el moment de la seva autorització atorgada per l’Agencia Estatal de Seguretat Aèria. Aquest tipus de llum té un impacte significatiu sobre el medi nocturn i genera molèsties a l’entorn.

D’acord amb el que estableix el Reial decret 862/2009, de 14 de maig, pel qual s’aproven les normes tècniques de disseny i operació d’aeròdroms d’ús públic, i el Reglament de certificació i verificació dels aeroports i altres aeròdroms d’ús públic, l’Agencia Estatal de Seguretat Aèria (AESA) va aprovar el 3 setembre de 2010 la Guia d’assenyalament i il·luminació de turbines i parcs eòlics, que s’ha actualitzat el 14 de gener de 2011.

L’esmentada Guia de l’AESA, tot i que no té efectes retroactius per als parcs eòlics en funcionament, estableix que, per defecte, els aerogeneradors que s’hagin de senyalitzar per seguretat aèria, disposaran un sistema Dual Media A / Media B (llum blanca intermitent durant el dia i el crepuscle / llum vermella intermitent durant la nit). No obstant això, també preveu que en el cas que altres administracions en l’exercici de les seves competències considerin que la senyalització descrita pot provocar afeccions significatives al medi, l’AESA admetrà la utilització del sistema Dual Media A / Media C (llum vermella fixa a la nit).

La Guia també preveu que no cal il·luminar tots els aerogeneradors dels parcs eòlics ja que, d’acord amb els criteris que s’hi detallen, es pot ometre la il·luminació d’algun dels aerogeneradors que conformin una agrupació.

Atès que la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha rebut nombroses queixes i consultes per la contaminació lluminosa i les molèsties que provoca a la nit la senyalització lluminosa de les balises dels aerogeneradors dels parcs eòlics en funcionament.

Atès que l’article 9.d) de la Llei 6/2001, de 31 de maig, estableix que les administracions públiques en l’àmbit de les seves competències han de vetllar perquè els components dels enllumenats s’ajustin adequadament a les característiques dels usos i de la zona enllumenada i emetin preferentment en la zona de l’espectre de longitud d’ona llarga i que la llum vermella fixa compleix aquesta condició i té menys impacte sobre el medi nocturn;

Atès que la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat considera que la senyalització adequada per als aerogeneradors dels parcs eòlics és el sistema Dual Media A (llum blanca intermitent de dia / Media C (llum vermella fixa a la nit), ja que minimitza l’impacte sobre el medi nocturn i, al mateix temps, garanteix el compliment de la normativa de seguretat aèria vigent actualment.

Per això, d’acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores de les subvencions per fomentar la substitució de les balises lluminoses dels aerogeneradors dels parcs eòlics que a la nit emetin llum que no sigui vermella fixa, les quals consten a l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 4 de març de 2015

Santi Vila i Vicente

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte

Aquesta línia de subvencions té com a objectiu fomentar la substitució de les balises lluminoses dels aerogeneradors dels parcs eòlics a Catalunya en funcionament a la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre, que a la nit emetin llum no que sigui vermella fixa.

—2 Actuacions subvencionables

2.1 Pot ser objecte de la subvenció regulada en aquestes bases l’actuació següent:

La substitució de les balises lluminoses dels aerogeneradors d’un parc eòlic en funcionament a Catalunya a la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre, que a la nit emetin llum que no sigui vermella fixa.

2.2 El període d’execució de l’actuació és el que, amb aquesta finalitat, s’indica en la convocatòria corresponent.

L’òrgan concedent pot ampliar aquest termini, a petició del/de la beneficiari/ària, si aquest/a acredita, en els termes i les condicions que preveu l’article 49 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, la impossibilitat d’executar l’actuació dins del termini previst per causa justificada que no li sigui directament imputable. Aquesta ampliació de termini no pot excedir la meitat del termini inicial, ni de l’exercici pressupostari corresponent, i es pot concedir sempre que no es perjudiquin drets de tercers.

—3 Persones beneficiàries

Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les persones físiques o jurídiques titulars dels parcs eòlics en funcionament a Catalunya a la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre, que compleixin els requisits següents:

  1. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  2. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat, i de les obligacions davant de la Seguretat Social.

  3. En el cas de persones jurídiques, estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

  4. En el cas de persones físiques empresàries, estar donades d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques.

  5. Complir les obligacions que estableix l’article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  6. En el cas de les persones sol·licitants amb 50 treballadors/ores o més, donar ocupació a persones amb discapacitat en un percentatge mínim d’un 2% de la plantilla respectiva, en compliment de l’obligació que preveu l’article 42 del Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o bé complir el que estableixen el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 322/2011, de 19 d’abril, que regulen el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de treballadors amb discapacitat, d’acord amb el que estableix l’article 92.5 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  7. En el cas de les persones sol·licitants, amb una plantilla igual o superior a 25 treballadors/ores, cal indicar els mitjans que s’utilitzen, amb l’acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi en els centres de treball.

  8. Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

    —4 Quantia de les subvencions

    4.1 Cada convocatòria fixa la posició pressupostària a què s’han d’imputar les subvencions i determina la quantia màxima per a aquesta línia.

    4.2 L’import de les subvencions és del 40% del cost de les actuacions de substitució de les balises lluminoses dels aerogeneradors d’un parc eòlic. Es pot aplicar a totes les persones beneficiàries de les subvencions una reducció proporcional de l’import de la subvenció proposada, per garantir que s’exhaureixi el pressupost destinat a la convocatòria.

    4.3 La despesa mínima, realitzada i justificada, de l’activitat subvencionada exigible per poder considerar acomplerts l’objecte i la finalitat de la subvenció és del 40% del pressupost inicial de l’activitat presentat. En el cas que el cost final efectiu de l’activitat subvencionada sigui inferior al cost inicialment pressupostat, però es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR