ORDRE TSF/103/2017, de 30 de maig, per la qual s'obre la convocatòria per a la prestació social de caràcter econòmic de dret de concurrència d'atenció social a les persones amb discapacitat, per a l'any 2017.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

La Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic, ha establert un règim jurídic propi d'aquestes prestacions, d'acord amb l'article 166.1.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, que estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de serveis socials, que inclou la regulació i l'ordenació de l'activitat de serveis socials, les prestacions tècniques i les prestacions econòmiques amb finalitat assistencial o complementàries d'altres sistemes de previsió pública.

És important destacar que les prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials poden ser de servei, econòmiques o tecnològiques, d'acord amb el que estableix l'article 20.2 de la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials. Així mateix, l'article 24 d'aquesta Llei estableix que la Cartera de serveis socials, aprovada mitjançant el Decret 142/2010, d'11 d'octubre, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials 2010-2011, és l'instrument que determina el conjunt de prestacions de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, i ha d'incloure totes les prestacions de serveis, econòmiques i tecnològiques del Sistema Públic de Serveis Socials.

L'article 6.2 de la Llei 13/2006, de 27 de juliol, estableix que les prestacions econòmiques de dret de concurrència es creen per acord de Govern. Així mateix, l'apartat 3 del mateix precepte determina els requisits que han de contenir les normes o els actes de creació tant de les prestacions de dret subjectiu com de les de dret de concurrència. En aquest sentit, mitjançant l'Acord GOV/44/2017, de 4 d'abril, s'ha creat la prestació social de caràcter econòmic de dret de concurrència d'atenció social a les persones amb discapacitat en el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

D'altra banda, els procediments per a l'atorgament de les prestacions socials de caràcter econòmic de dret de concurrència s'inicien, un cop creades per acord de Govern, per ordre de la persona titular del departament competent i es consideren iniciats d'ofici. La concessió està limitada per les disponibilitats pressupostàries i està sotmesa a concurrència pública i a la priorització de les situacions de major necessitat, d'acord amb el que disposen, respectivament, els articles 25 i 5.3 de la Llei 13/2006, de 27 de juliol.

Atesa la Llei 4/2017, de 28 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017;

En ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 S'obre la convocatòria per a l'any 2017 per a la concessió de la prestació social de caràcter econòmic de dret de concurrència d'atenció social a les persones amb discapacitat, en el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

1.2 Aquesta prestació té per objecte contribuir a les despeses ocasionades per l'adquisició de productes i actuacions destinades a permetre la promoció de l'autonomia personal de les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial amb mesures compensatòries per tal de millorar-ne la qualitat de vida i fomentar-ne la integració social.

1.3 Els productes i les actuacions objecte de la prestació estan recollits a l'annex 1 d'aquesta convocatòria.

Article 2

Caràcter de la prestació

2.1 La prestació d'atenció social a les persones amb discapacitat és considerada una prestació social de caràcter econòmic i de dret de concurrència.

2.2 Aquesta prestació és puntual, llevat de la destinada a l'actuació d'utilització de transport individual per a l'accés a serveis d'atenció precoç, que serà temporal.

2.3 Aquesta prestació resta sotmesa al règim fiscal aplicable a les aportacions dineràries vigent en el moment de l'atorgament.

Article 3

Persones beneficiàries

Podran ser beneficiàries les persones que tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% i que compleixin les condicions i els requisits que s'especifiquen en aquesta convocatòria.

Article 4

Requisits d'accés

  1. Empadronament i residència legal en un municipi de Catalunya durant cinc anys, dos dels quals han de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud, llevat de les persones que tenen reconeguda la condició de persones catalanes retornades, d'acord amb el que disposen la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents, i de segona modificació de la Llei 18/1996, a les quals no s'exigeix el període mínim de residència.

    També estan eximides d'aquest requisit les dones que hagin hagut de marxar del seu lloc de residència i arribin o hagin arribat a Catalunya per evitar maltractaments a elles mateixes i/o als seus fills i filles d'acord amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i es trobin en situació de compliment de la resta de requisits exigits.

    La residència continuada es considerarà interrompuda si hi ha absències superiors a 90 dies l'any.

    Les persones que no tinguin nacionalitat espanyola, o no siguin ciutadans nacionals d'algun dels altres estats membres de la Unió Europea, han d'acreditar la residència mitjançant l'autorització per residir que expedeix l'Administració general de l'Estat.

  2. Tenir reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% o, en tot cas, haver presentat la sol·licitud de valoració o de revisió del grau de discapacitat abans de la publicació d'aquesta Ordre de convocatòria. O ser beneficiari d'una pensió de la Seguretat Social d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, o pensionista de classes passives que tinguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat, d'acord amb l'article 4.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.

    En el cas dels més petits de 4 anys, cal que tinguin retard en el desenvolupament maduratiu, l'evolució del qual pugui ocasionar una discapacitat residual segons els criteris dels serveis de valoració i orientació.

    Si la persona beneficiària té 65 anys o més, cal acreditar que la condició de persona amb discapacitat es va instaurar abans de complir els 65 anys.

  3. En el cas de prestació per a transport per assistir a l'atenció precoç, el límit d'edat queda establert en 6 anys.

  4. Trobar-se en situació de necessitat d'acord amb el que estableix l'article 9 d'aquesta convocatòria.

  5. Complir les condicions específiques d'accés i altres condicions exigides per a cada tipus de prestació que estableix l'annex 1 d'aquesta convocatòria.

    Els requisits s'han de mantenir en el moment en què es reconeix el dret a la prestació.

Article 5

Sol·licituds i terminis de presentació

5.1 Les sol·licituds s'han de presentar mitjançant el formulari de sol·licitud que es pot obtenir a les dependències del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ( http://treballiaferssocials.gencat.cat/registres ) o a través d'Internet, a l'apartat Formularis i documentació del web del Departament ( http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/formularis ).

5.2 Els formularis de sol·licitud, degudament emplenats, han d'anar acompanyats amb els documents que s'indiquen a l'article 6 d'aquesta Ordre per acreditar el compliment dels requisits, i s'han de presentar a les dependències del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, sens perjudici del que disposa l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

5.3 Si el formulari de sol·licitud es presenta a les oficines de correus, s'ha de fer dins d'un sobre obert per tal que el personal de correus dati i segelli el formulari de sol·licitud abans de ser certificat, d'acord amb el Reial decret 1829/1999, de 3 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regula la prestació dels serveis postals, en desplegament del que estableix la Llei 24/1998, de 13 de juliol, del servei postal universal i de liberalització dels serveis postals.

5.4 El termini de presentació de sol·licituds i la documentació necessària és de dos mesos a comptar de l'endemà de la data de publicació d'aquesta Ordre de convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Article 6

Documentació acreditativa

D'acord amb la disposició addicional setena de la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, el departament competent en matèria de serveis socials està habilitat per poder comprovar, d'ofici i sense consentiment previ de les persones interessades, les dades personals declarades per les persones sol·licitants de les prestacions que regulen la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, i el Decret que aprova la Cartera de serveis socials, i, si escau, les dades identificadores, la residència, el parentiu, la situació de discapacitat o dependència, el patrimoni i els ingressos dels membres de la unitat econòmica de convivència, amb la finalitat de comprovar si es compleixen sempre les condicions necessàries per a la percepció de les prestacions i en la quantia legalment reconeguda.

Als efectes del que estableix l'apartat anterior, s'entén per unitat econòmica de convivència la formada per la persona beneficiària amb el seu cònjuge o parella de fet i els familiars fins al segon grau de consanguinitat que conviuen en el mateix domicili.

Documentació que cal presentar juntament amb el formulari de sol·licitud en el moment de la presentació:

Documentació general:

6.1 Dades personals i administratives.

  1. Còpia simple del certificat d'inscripció en el Registre Central d'Estrangers, carta verda i passaport, vigents...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR