ORDRE TSF/154/2016, de 31 de maig, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de subvencions a entitats per al desenvolupament d'actuacions d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment les que tenen infants a càrrec.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

El Pla integral de suport a la família per al període 2012-2016 de la Generalitat de Catalunya té com a un dels seus eixos bàsics el suport a les famílies en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, es promouen accions per millorar-ne la protecció, sota la concepció de la família com a un pilar fonamental de la nostra societat pel seu paper cohesionador i solidari entre els seus membres.

Una de les grans novetats de la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, és que incorpora la prevenció a les polítiques de protecció. A més de promoure i regular les mesures per pal·liar les situacions de risc, s'intensifica la prevenció, l'atenció, la promoció i la participació de la infància i l'adolescència. Es pretén desenvolupar les capacitats parentals de les seves famílies mitjançant el suport i els mitjans necessaris perquè puguin garantir el desenvolupament integral de l'infant en igualtat d'oportunitats amb la resta d'infants del seu entorn.

Tot i que les darreres dades disponibles permeten constatar una tímida sortida de la recessió, encara hi ha dificultats perquè les famílies puguin assumir amb normalitat la cobertura de les necessitats bàsiques dels seus membres i, especialment, de les dels seus infants, que dificulten el seu desenvolupament integral.

Per aquests motius i d'acord amb el compromís contret amb els ciutadans a través del Pacte per a la Infància de Catalunya, que inclou entre altres objectius implementar polítiques preventives i proactives, de caràcter estructural i transversal, que garanteixin el desenvolupament de l'infant en el seu medi, en un entorn socioafectiu segur, capaç de cobrir les seves necessitats, que li faciliti l'accés a l'educació, a la salut, a l'habitatge i el capaciti per a la vida adulta en igualtat d'oportunitats, cal seguir treballant per contribuir a la millora de les condicions que han de garantir l'atenció de les necessitats bàsiques de les famílies en situació de vulnerabilitat social, i especialment les dels seus infants.

Per això, a més a més d'altres mesures adoptades, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies vol convocar una línia de subvencions a entitats que ajudin a donar resposta a aquestes situacions.

El Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials. D'acord amb aquest Decret, s'ha aprovat el Decret 86/2016, de 19 de gener, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, d'acord amb el seu àmbit de competències.

La Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, regula i garanteix la transparència de l'activitat pública i el dret d'accés de les persones a la informació i la documentació públiques.

La Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, estableix i regula els mecanismes i els recursos per fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida.

La Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència, regula els instruments de protecció jurídica de la infància i l'adolescència.

L'Ordre TSF/101/2016, de 2 de maig, per la qual s'aprova la tramitació electrònica obligatòria del procediment de concessió i justificació de la convocatòria extraordinària de subvencions a entitats per al desenvolupament d'actuacions d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment les que tenen infants a càrrec, estableix l'obligació de l'ús dels mitjans electrònics en aquest procediment.

La present Ordre conté les bases per regular la concessió de subvencions a entitats del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per al desenvolupament d'actuacions d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment les que tenen infants a càrrec.

Les bases ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, i concreten les regles objectives de la valoració. D'altra banda, la convocatòria determina, fonamentalment, l'inici i el període de gestió, i concreta les partides pressupostàries disponibles, d'acord amb la Llei de pressupostos anual.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases que figuren a l'annex.

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article

S'aproven les bases per a la concessió de subvencions a entitats del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per al desenvolupament d'actuacions d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment les que tenen infants a càrrec, que detalla l'annex d'aquesta Ordre.

Annex: bases aplicables a les línies de subvenció i tipus d'acció següents:

  1. Ajudes econòmiques a famílies i a persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

    A.1 Ajudes econòmiques a famílies i a persones que es troben en situació de vulnerabilitat, adreçades a cobrir les necessitats bàsiques d'alimentació, higiene personal, roba, medicaments o altres productes, per promoure la millora o preservació de la salut i les despeses de manteniment bàsic de la llar, així com qualsevol altra de naturalesa similar.

  2. Prestació de serveis adreçats a famílies i a persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

    B.1 Prestació de serveis adreçats a famílies i a persones que es troben en situació de vulnerabilitat que tinguin per objecte cobrir les necessitats bàsiques relatives a l'alimentació, la higiene personal, la roba i els medicaments o altres productes per promoure la millora o la preservació de la salut, així com qualsevol altra de naturalesa similar.

    Disposició derogatòria

    Es deroga l'Ordre BSF/39/2015, de 4 de març, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria extraordinària de subvencions a entitats per al desenvolupament d'actuacions d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment les que tenen infants a càrrec, i s'obre la convocatòria per a l'any 2015.

    Disposició final

    Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà del dia que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

    Barcelona, 31 de maig de 2016

    Dolors Bassa i Coll

    Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

    Annex

    Bases

    –1 Objecte

    L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió de subvencions a entitats per al desenvolupament d'actuacions d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment les que tenen infants a càrrec, en l'àmbit competencial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que es concreta en aquesta Ordre.

    –2 Procediment de concessió

    2.1 El procediment de concessió de cada subvenció s'inicia l'endemà de la data de publicació de la convocatòria.

    2.2 A l'efecte de donar compliment a l'article 17.3 a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en relació amb l'Acord GOV/192/2015, de 29 de desembre, el text íntegre de la convocatòria s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

    2.3 El procediment de concessió de les subvencions és el de concurrència competitiva, i el termini màxim per notificar i emetre resolució és de sis mesos a comptar de la data de publicació de la convocatòria. Transcorregut aquest termini, si no s'ha dictat i notificat resolució expressa, la sol·licitud s'entén desestimada per silenci administratiu, d'acord amb el que estableix l'article 54.2.e) de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

    2.4 Els òrgans competents per tramitar les línies subvencionables són els serveis de Gestió Territorial dels serveis territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i el Servei de Coordinació Territorial dels Serveis Territorials a Les Terres de l'Ebre, segons on estigui ubicada la seu de l'entitat, i l'òrgan competent per resoldre és la persona titular de la Secretaria General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

    –3 Entitats beneficiàries

    3.1 Es poden acollir a les subvencions que preveu aquesta Ordre les entitats constituïdes legalment que no tinguin ànim de lucre.

    3.2 En cap cas poden obtenir la condició de beneficiari de la present subvenció les entitats en les quals les normes d'accés, funcionament o utilització de mitjans i instal·lacions impliquin de fet o de dret una discriminació per raó de sexe o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

    –4 Requisits de les entitats beneficiàries

    4.1 Els requisits generals que han de complir les entitats sol·licitants són els següents:

    1. Han d'estar constituïdes legalment i estar inscrites en el registre genèric corresponent en la data de publicació de la convocatòria corresponent.

    2. Tenir l'establiment operatiu a Catalunya.

    3. No incórrer en cap de les circumstàncies que recull l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    4. Atendre les persones usuàries en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactar, almenys en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR