ORDRE TSF/181/2017, de 27 de juliol, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions per afavorir l'autoocupació de joves inscrits al programa de Garantia Juvenil.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

El Programa operatiu d'ocupació juvenil 2014-2020 es desenvolupa en el marc del Fons Social Europeu (FSE) per al període 2014-2020, amb l'objectiu de dotar d'instruments la Iniciativa d'Ocupació Juvenil i posar en marxa els sistemes de la Garantia Juvenil, amb la finalitat de lluitar contra la desocupació entre els joves.

El col·lectiu al qual s'adrecen les actuacions del Programa operatiu d'ocupació juvenil es coneix com joves NOEF, que es defineixen com a persones de més de 16 anys i menys de 30, que es troben desocupades o inactives i que no estudien i tampoc fan cap tipus de formació. Aquest terme s'ha d'entendre com l'equivalent al NEET ( neither in employment nor in any education and training ), que va establir el Comitè d'Ocupació de la Unió Europea l'abril de 2010, en concordança amb l'Eurostat.

Segons les dades de l'Enquesta de la població activa del darrer trimestre de 2016, a Catalunya hi ha 143.600 joves de 16 a 29 anys en situació d'atur, que correspon a una taxa d'atur del 24%. Aquesta situació afecta més els homes, els trams d'edat més joves i les persones que tenen un nivell formatiu més baix. Aquests percentatges indiquen que s'ha tornat realment complicat trobar una primera feina, especialment entre els i les joves sense qualificacions.

Així mateix, el percentatge de gent jove perceptora de prestacions és 10 punts inferior al del conjunt de la població activa.

Tenint en compte el context social i econòmic actual, molts d'aquests joves poden trobar en l'autoocupació una alternativa al treball per compte d'altri. En aquest sentit, les ajudes que regula aquesta Ordre poden constituir una oportunitat per iniciar projectes professionals que els permetin desenvolupar les seves capacitats i iniciar-se en la vida laboral.

El títol IV de la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència (BOE núm. 252, de 17.10.2014), estableix el règim d'implantació del Sistema Nacional de Garantia Juvenil (en endavant SNGJ) i regula altres mesures per afavorir l'ocupació. Aquest títol també regula el procediment per a la inscripció al fitxer de Garantia Juvenil; per tant, els beneficiaris d'aquest ajut han d'estar inscrits en aquest fitxer per accedir en qualitat de persones beneficiàries a les mesures i accions de Garantia Juvenil. I el Reial decret llei 6/2016, de 23 de desembre, de mesures urgents per a l'impuls del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, incorpora noves mesures dirigides a millorar la inscripció i atenció al Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

L'article 106.d) de la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, possibilita finançar amb càrrec als fons del SNGJ accions de desenvolupament d'incentius en la cotització a la Seguretat Social, ajuts a l'autoocupació, capitalització de la prestació per desocupació, foment de la cultura emprenedora, mesures per afavorir l'autoocupació i l'emprenedoria col·lectiva en el marc de l'economia social, assessorament a l'autoocupació i creació d'empreses, i formació per a l'emprenedoria o altres de caràcter similar.

En aquest sentit, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el programa de Garantia Juvenil a Catalunya que, promogut per la Unió Europea, vol reduir l'atur juvenil amb una ocupació de qualitat.

Entre els objectius prioritaris de la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, cal destacar l'impuls, la promoció i el foment a la creació d'empreses amb la finalitat d'autoocupació a Catalunya, objectius que són concurrents amb les polítiques europees d'ocupació.

Amb aquesta Ordre, la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa vol impulsar un programa per afavorir l'autoocupació de joves integrats en el Sistema de Garantia Juvenil, amb l'objectiu de facilitar-ne la incorporació al mercat de treball.

Atès el Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s'estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell;

Atès el Reglament (UE) núm. 1304/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu al Fons Social Europeu i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Consell;

Atès el Reglament delegat (UE) núm. 480/2014 de la Comissió, de 3 de març de 2014, que complementa el Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s'estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca;

Atès el Programa operatiu d'ocupació juvenil 2014-2020 núm. CCI2014ES05M9OP001, aprovat per la Decisió d'execució de la CE de 12 de desembre de 2014, respecte del qual totes les actuacions que es declarin a la Comissió Europea abans de desembre de 2018 tenen un cofinançament del 91,89%, mentre que el de la resta és del 50%;

Atesa la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, que regula les bases del Sistema Nacional de Garantia Juvenil i el procediment d'inscripció, entre altres mesures, modificada per la Llei 25/2015, de 28 de juliol, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d'ordre social;

A aquestes bases els són aplicables el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atesa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques;

Atesa la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que regula la transparència de l'activitat pública i el dret d'accés de les persones a la informació i la documentació pública;

Atesa la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes;

Atesa la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència;

Atesa l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions, que modifica les formes de justificació de subvencions que concedeix l'Administració de la Generalitat de Catalunya, les seves entitats autònomes i la resta de les entitats del sector públic de l'Administració de la Generalitat;

Atès l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta de la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa; amb els informes previs de l'Àrea Jurídica de Treball i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i en ús de les facultats que em són atribuïdes;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals que han de regir la convocatòria de subvencions per afavorir la incorporació al mercat de treball dels joves inscrits al programa de Garantia Juvenil mitjançant el desenvolupament d'accions de foment del treball autònom.

Les subvencions es destinen a afavorir l'autoocupació dels joves inscrits al programa de Garantia Juvenil.

Disposició addicional

Aquesta Ordre de bases s'entén automàticament modificada per la normativa comunitària, estatal o autonòmica que es pugui promulgar amb posterioritat a la seva entrada en vigor.

Les referències a la normativa d'aplicació s'entenen fetes per remissió a la normativa que les pugui substituir en el futur.

Disposició transitòria

Les subvencions sol·licitades d'acord amb l'Ordre EMO/298/2015, de 16 de setembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions per afavorir la incorporació al mercat de treball de joves acollits al programa de Garantia Juvenil, mitjançant mesures de foment del treball autònom i de l'economia social i cooperativa, i s'obre la convocatòria pluriennal per als anys 2015 i 2016, es continuen regint per la base reguladora esmentada.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre EMO/298/2015, de 16 de setembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions per afavorir la incorporació al mercat de treball de joves acollits al programa de Garantia Juvenil, mitjançant mesures de foment del treball autònom i de l'economia social i cooperativa, i s'obre la convocatòria pluriennal per als anys 2015 i 2016.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 27 de juliol de 2017

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex 1

Bases generals

–1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió de subvencions per afavorir la incorporació al mercat de treball de joves inscrits al programa de Garantia Juvenil mitjançant ajuts a la creació de treball autònom.

Aquesta actuació contribueix a assolir els següents resultats definits per l'objectiu específic 8.2.3 del Programa operatiu d'ocupació juvenil 2014-2020, destinat a augmentar l'emprenedoria dels joves no ocupats ni integrats en els sistemes d'educació i formació com a via d'accés al mercat laboral a través de la creació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR