ORDRE TSF/185/2017, de 31 de juliol, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de subvencions a entitats destinades a la realització de programes d'interès general, amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques, de l'àmbit de polítiques socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

Una de les prioritats en l'àmbit dels afers socials del Govern de la Generalitat de Catalunya que recull el primer eix del Pla de Govern de la novena legislatura és el de promoure la inclusió de les persones i la cohesió social, mitjançant la lluita contra les desigualtats a curt termini i la inversió social permanent per a la igualtat d'oportunitats a llarg termini.

Els objectius d'aquesta legislatura se centren a avançar en l'atenció als col·lectius més vulnerables, donar suport a la gent gran, promoure l'autonomia personal i la integració social de les persones amb discapacitat, malalties mentals i drogodependències, fomentar la igualtat entre dones i homes i l'erradicació de la violència masclista, així com a garantir els drets de les persones LGBTI, per tal que la diferència d'opció sexual no sigui cap motiu d'exclusió. Igualment s'esmerçaran esforços per a la superació de barreres d'accessibilitat, perquè les persones amb discapacitat física, sensorial, intel·lectual o mental puguin tenir una vida quotidiana sense dificultats i perquè es faci efectiva la igualtat d'oportunitats d'accés a treball, com a primera mesura de benestar, paritat, integració i no discriminació.

Els programes de subvencions han esdevingut un dels instruments principals per assolir els objectius i les finalitats de les polítiques públiques que la legislació estableix i que es concreten mitjançant l'acció de Govern.

Les subvencions a càrrec de l'assignació tributària del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques constitueixen una via essencial de sosteniment dels ajuts públics per a la realització de programes d'interès general.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76 preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de treball i de serveis socials. D'acord amb el Decret esmentat, s'aprova el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, d'acord amb el seu àmbit de competències.

El Reial decret Llei 7/2013, de 28 de juny, de mesures urgents de naturalesa tributària, pressupostària i de foment de la recerca, el desenvolupament i la innovació, estableix els eixos prioritaris d'actuació sobre els quals s'instrumenten els programes que es financen a càrrec del percentatge de rendiments de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

Les bases generals ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions i concreten, sobretot, les regles objectives de valoració de cada línia de subvenció.

La convocatòria anual determina, fonamentalment, l'inici i el període de gestió de les accions subvencionables, i concreta la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual, dins de l'àmbit competencial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Aquesta Ordre consta d'un únic article que aprova les bases generals, que figuren a l'annex 1, de les bases específiques, que figuren a l'annex 2, i dels requisits i la documentació a presentar per als programes que incloguin inversions, que figuren a l'annex 3.

Atès el que preveuen el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l'Acord del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, la Generalitat de Catalunya gestiona la concessió de subvencions de programes d'interès general, amb càrrec al tram autonòmic de l'assignació tributària del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques per a l'any 2017.

Vist que la proposta d'aquesta Ordre s'ha sotmès a la consideració del Consell General de Serveis Socials;

En ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent, i en concret l'article 92.3 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals de subvencions i les bases específiques per a cada línia de subvenció, que consten als annexos 1 i 2 respectivament, que han de regir la convocatòria de subvencions a entitats destinades a la realització de programes d'interès general, amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques, de l'àmbit de polítiques socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que s'indiquen a continuació:

Annex 1: bases generals, aplicables a tots els programes i subvencions.

Annex 2: subvencions a entitats per a programes d'interès general, amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

A Programes d'atenció a les persones amb necessitats d'atenció integral social.

A.1 Programes d'urgència.

A.2 Programes d'intervenció per a famílies amb necessitats especials d'atenció integral social.

A.3 Programes de promoció de relacions familiars saludables mitjançant la prevenció i gestió de la conflictivitat familiar.

A.4 Programes de suport a la criança saludable i positiva dels fills i filles.

A.5 Programes de prevenció i promoció de la salut dirigits a la població immigrant.

A.6 Programes d'atenció social destinats a persones sense llar i sense allotjament digne.

A.7 Programes de promoció i educació per a la salut de la població gitana, amb especial incidència en les dones.

A.8 Programes d'atenció integral dirigits a la promoció de l'autonomia personal de les persones amb discapacitat.

A.9 Programes de promoció i adequació de centres i unitats d'atenció a persones grans i a persones amb discapacitat.

A.10 Programes de suport i descans per a familiars cuidadors de persones amb discapacitat.

A.11 Programes dirigits a promoure la salut integral de les dones.

A.12 Programes d'atenció social dirigida a persones recluses, exrecluses i sotmeses a mesures alternatives.

A.13 Programes d'atenció social dirigits a joves.

A.14 Programes d'atenció integral a les persones grans a través de serveis que facilitin la seva permanència en el domicili i en el seu entorn social i familiar, així com els dirigits al suport de les seves famílies i cuidadors.

A.15 Programes de suport al manteniment de xarxes de serveis d'atenció social a persones amb addiccions.

A.16 Programes de suport al manteniment de serveis d'atenció a persones amb el VIH o la sida.

B Programes d'atenció a les persones amb necessitats educatives, d'inclusió o d'inserció laboral.

B.1 Programes de promoció de l'educació, sanitat i qualitat de vida infantil i protecció dels drets de la infància.

B.2 Programes d'atenció integral educativa i social en serveis residencials per a la infància en situació de dificultat social.

B.3 Programes de foment de l'atenció a menors amb necessitats educatives i socials que promocionin la seva integració en un medi familiar, mitjançant l'adopció i l'acolliment.

B.4 Programes per a la prevenció i atenció educativa i social davant la violència cap a la infància.

B.5 Programes d'inserció laboral de joves en situació de dificultat social que hagin estat sota una mesura de protecció.

B.6 Programes dirigits a facilitar la conciliació entre la vida laboral, la familiar i la personal.

B.7 Programes d'inserció laboral per a famílies que es troben en situació d'especial dificultat.

B.8 Programes d'accés a l'ocupació per a persones en situació o en risc d'exclusió.

B.9 Programes d'inserció sociolaboral i educativa dirigits a la població gitana.

B.10 Programes dirigits a promoure la inserció sociolaboral dels joves i aturats de llarga durada.

B.11 Programes que fomentin la cultura emprenedora, la creació d'empreses i l'autoocupació, especialment entre els joves.

B.12 Programes educatius per a la transmissió de valors solidaris entre els joves.

B.13 Programes per a la inserció sociolaboral de les dones.

B.14 Programes dirigits a afavorir la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat.

B.15 Programes per a la inserció sociolaboral de persones recluses, exrecluses i sotmeses a mesures alternatives.

B.16 Programes per a la inserció sociolaboral de les persones migrants.

B.17 Programes d'inserció sociolaboral per a persones amb infecció VIH o sida.

B.18 Programes residencials i d'execució de mesures en medi obert per a menors en conflicte social susceptibles de materialització per les organitzacions no governamentals.

B.19 Programes per a la prevenció de delictes relacionats amb totes les formes de violència contra les dones, inclosa la protecció integral de les seves víctimes.

B.20 Programes destinats a reforçar l'atenció i orientació a víctimes de discriminació, odi i intolerància.

Annex 3: Requisits i documentació a presentar en els programes que incloguin inversions.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà del dia que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 31 de juliol de 2017

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex 1

Bases generals

–1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió de subvencions a entitats destinades a la realització de programes d'interès general per atendre fins d'interès social, amb càrrec al tram autonòmic de l'assignació tributària del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques, en els àmbits competencials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que es concreten en aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR