ORDRE TSF/213/2016, d'1 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a incentivar la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

L'Estratègia Europa 2020 ha establert com a prioritat de la Unió un creixement sobre la base del coneixement sostenible i integrador. Aquesta darrera prioritat inclou una major cohesió social i territorial i un alt nivell d'ocupació. Dins de les mesures proposades és clau habilitar les persones per adquirir noves qualificacions i adaptar-se a les noves condicions i als canvis potencials de la seva carrera professional.

Per fer front a la preocupant situació de desocupació juvenil, el Parlament Europeu ha emès la Resolució, de 24 de maig de 2012, sobre Iniciativa d'Oportunitats per a la Joventut, per lluitar contra l'atur juvenil.

El Consell Europeu, en les conclusions sobre el marc financer plurianual de 8 de febrer de 2013, ha decidit crear una Iniciativa sobre l'Ocupació Juvenil, amb una dotació de 6.000 milions d'euros per al període 2014-2020, per recolzar les mesures establertes en el paquet d'Ocupació Juvenil proposat per la Comissió el 5 de desembre de 2012 i, en particular, la Garantia Juvenil.

En l'àmbit estatal, el Pla Nacional d'implantació de la Garantia Juvenil, que determina que amb l'objectiu d'implementar els sistemes de Garantia Juvenil, Espanya posarà en marxa un Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil (POEJ) en el marc del Fons Social Europeu per al període de programació 2014-2020.

Posteriorment, la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, regula, entre d'altres extrems, la creació del fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil i el procés d'atenció a les persones joves inscrites (BOE núm. 252, de 17 d'octubre de 2014).

La Generalitat de Catalunya ha elaborat, al seu torn, un document de Bases per a l'estratègia d'ocupació Juvenil a Catalunya entès com el marc de referència que conté el context Europeu i de l'Estat, la diagnosi de les persones joves NOEF (persones joves que no estan ocupades ni en processos d'educació o formació) a Catalunya, el finançament que es destina a la Garantia a Catalunya, la programació per anualitats, l'operativa de la posada en marxa, el funcionament, el seguiment i l'avaluació de la Garantia Juvenil.

Els elevats percentatges de persones joves que estan en situació d'atur, o que han abandonat prematurament el sistema educatiu i que es troben sense feina i sense millorar la seva formació constitueixen una preocupació social àmpliament compartida per la societat catalana i pel Govern de la Generalitat, que l'ha assumit com una de les prioritats de l'acció de govern.

En aquest context s'estableix en col·laboració amb els ajuntaments, el consells comarcals de Catalunya i entitats sense ànim de lucre constituïdes i amb centre de treball a Catalunya, unes bases que tenen la pretensió que durant un període de sis mesos a jornada complerta persones amb títol o certificat de professionalitat que els capacita per a la pràctica professional siguin contractades i prestin els seus serveis sota la modalitat contractual de pràctiques que ha de servir per adquirir aptituds i desenvolupament professional, a més a més, aquest període ha d'estar sota la supervisió d'un tutor o tutora que ha de deixar constància – via informe- de la progressió i/o desenvolupament de la persona en el lloc de treball.

La subvenció regulada en aquesta Ordre és un instrument que té per objecte establir les bases de les subvencions per a la contractació en pràctiques de joves que tinguin els requisits que exigeix la modalitat contractual en pràctiques ( Llei 11/2013, de 26 de juliol, de mesures de suport a l'emprenedor i d'estímul del creixement i de la creació d'ocupació), previst a la cartera de programes i serveis del Programa d'Ocupació Juvenil a Catalunya.

Els contractes en pràctiques en les entitats de persones joves beneficiaries de la Garantia Juvenil faciliten l'exercici pràctics dels coneixements adquirits tant en la formació reglada com a la formació laboral.

Tanmateix s'estableix que les entitats beneficiaries han d'informar dels indicadors de realització i de resultats corresponents a la gestió de la subvenció rebuda amb l'objecte de complir amb els requisits de certificació i/o justificació al Fons Social Europeu – Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil – per al període 2014-2020, d'acord amb les instruccions i/o requeriments que el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya faci a les entitats.

Vist el Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s'estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell;

Vist el Reglament (UE) núm. 1304/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013 relatiu al Fons Social Europeu i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Consell;

Vist el Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil 2014-2020, Núm. CCI2014ES05M90P001, aprovat per Decisió d'execució de la CE de 12 de desembre de 2014;

Vista la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, que regula les bases del Sistema Nacional de Garantia Juvenil i el procediment d'inscripció entre d'altres mesures modificada per la Llei 25/2015, de 28 de juliol;

Vist el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

Vista la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació publica i bon govern;

Vista la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya;

Vista la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes;

Vista la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència;

Vista l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica d'Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, havent-ne informat prèviament al Consell de Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, a proposta de la persona titular de la direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

Per tot això,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de les subvencions que tenen per objecte incentivar la contractació laboral en pràctiques de joves amb formació, beneficiaris del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, amb la finalitat de millorar la seva ocupabilitat amb l'adquisició de les aptituds i les competències derivades de la pràctica laboral, de manera que sigui possible la seva incorporació al mercat laboral de forma estable i duradora en el temps. Les bases reguladores es detallen a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Aquesta Ordre s'entendrà automàticament modificada per la normativa comunitària, estatal o autonòmica que amb posterioritat a la seva entrada en vigor es pugui promulgar.

Les referències a la normativa concreta d'aplicació, s'entendran fetes per remissió a la normativa que les pugui substituir en el futur.

Disposició final primera

S'autoritza a la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya a dictar les disposicions que consideri oportunes per al desenvolupament d'aquesta Ordre i a dictar mitjançant resolució les convocatòries d'aquestes subvencions.

Disposició final segona

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 1 d'agost de 2016

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular les subvencions per incentivar la contractació laboral en pràctiques de joves amb formació beneficiaris del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, mitjançant un mòdul de subvenció per contracte, l'import del qual es determina a cada convocatòria.

Aquesta actuació contribueix a assolir el resultat següent definit per l'objectiu específic del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil 2014-2020: fomentar la contractació a través dels ajuts salarials i altres tipus de mesures adreçades a que els ocupadors creïn noves oportunitats als joves.

Base 2

Entitats beneficiàries

Podran ser entitats beneficiàries d'aquests ajuts les entitats següents:

  1. Els ajuntaments de Catalunya,

  2. Els consells comarcals de Catalunya,

  3. Les entitats sense ànim de lucre legalment constituïdes i amb centre de treball a Catalunya.

    Cada convocatòria determina les entitats que hi poden participar: a), b) i/o c).

    Base 3

    Requisits per obtenir la condició d'entitat beneficiària

    3.1 Les entitats sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  4. Disposar de capacitat tècnica i econòmica per executar les actuacions subvencionables.

  5. Complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril , i pel Decret 86/2015, de 2 de juny, per aquelles persones beneficiàries que siguin empreses amb 50 o més persones treballadores.

  6. Estar al corrent de pagament de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Tresoreria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR