ORDRE TSF/221/2016, d'1 d'agost, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria per a la concessió de subvencions per al suport a la continuïtat del Programa Aracoop.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

El Pla d'acció sobre emprenedoria 2020 a Europa, recollit a la Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions, estableix la necessitat a Europa de promoure mesures per facilitar la creació d'empreses i un entorn molt més favorable perquè les persones emprenedores i les empreses puguin prosperar i créixer.

D'acord amb aquests objectius, la Generalitat de Catalunya va elaborar i implementar un programa de suport a la creació i creixement d'empreses d'economia social i cooperativa, amb la denominació Programa aracoop, que compta amb la participació activa d'entitats i institucions representatives implicades en la creació i el creixement d'empreses d'economia social i cooperatives (http://www.aracoop.coop/).

Aracoop és un programa marc de cooperació publicoprivat, promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que té com objectius afavorir la creació i el creixement d'empreses d'economia social i cooperativa; posicionar l'economia cooperativa en els diversos àmbits econòmics, socials i territorials a Catalunya; renovar-ne la visibilitat en el conjunt de la societat, i enfortir l'ecosistema cooperatiu amb les entitats representatives i institucions especialitzades, amb la integració del territori i dels diferents actors socials i econòmics.

En data 11 de novembre de 2014 es va publicar l'Ordre EMO/325/2014, de 30 d'octubre, per la qual es van aprovar les bases reguladores de les subvencions per al foment, la promoció a la continuació del Programa aracoop i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014.

En l'actual context econòmic les necessitats de promoure polítiques d'ocupació per un país amb més i millor feina, establir un nou sistema de relacions laborals modern i adaptat a la realitat del país i donar suport a les empreses es manifesta com a objectius prioritaris del Pla de Govern 2016 per a la XI legislatura.

Així, en data 10 de març de 2016 el Parlament de Catalunya insta el Govern a aplicar les mesures d'un pla de xoc per mitjà del Programa aracoop, dedicat a promoure la creació de noves cooperatives i societats laborals, en virtut de la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya, sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional.

Cal posar en relleu que l'economia social contribueix a crear llocs de treball estables i de qualitat, a distribuir millor la riquesa, desenvolupar el territori així com prestar serveis socials de forma eficient, i aquesta Ordre permet donar compliment a l'esmentada Resolució 17/XI del Parlament amb la finalitat de promoure la creació de noves empreses en el marc de l'economia social i cooperativa a Catalunya.

Atès que l'article 45.5 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat, com a poder públic, ha de fomentar l'acció de les cooperatives i ha d'estimular les iniciatives de l'economia social en els termes que estableix l'article 124.3 de l'Estatut;

Atès que només els ajuts que rebran els destinataris últims de la subvenció de la Línia 4, Creixement i internacionalització, de l'Ordre tenen la consideració d'ajuts de minimis, d'acord amb el que preveu la normativa de la Unió Europea que els regula. El reglament de la UE aplicable en cada cas dependrà del sector econòmic o del tipus de producció al qual pertanyi el destinatari/ària últim de la subvenció. En concret, el Reglament que poden ser d'aplicació són: Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L352/1, de 24.12.2013); Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola (DOUE L352, de 24.12.2013); Reglament (UE) núm. 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny de 2014, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector de la pesca i de l'aqüicultura (DOUE L190, de 28.6.2014); Reglament (UE) núm. 360/2012, de la Comissió, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis atorgats a empreses que presten serveis d'interès econòmic general (DOUE L114/8, de 24.4.2012).

Atès que l'atorgament de subvencions que regula la present Ordre estarà condicionat a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat, ja que correspon a programes acordats a la reunió de la Conferència Sectorial per a l'Ocupació i Assumptes Laborals, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l'àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat de l'exercici pressupostari corresponent;

Atesos el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica d'Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment de concessió de subvencions per al suport a la continuïtat del Programa aracoop de les línies i projectes que s'indiquen a continuació:

Annex 1: Bases generals

Per a la continuïtat del Programa aracoop s'estableixen les 5 línies següents:

Línia 1, Creació.

Línia 2, Món educatiu i universitari.

Línia 3, Formació i gestió.

Línia 4, Creixement i internacionalització.

Línia 5, Promoció i difusió.

Annex 2: Línia 1, Creació

Projecte a), Acompanyament i suport a la viabilitat per a la creació d'empreses.

Projecte b), Acompanyament expert per a la transformació en cooperatives o societats laborals.

Projecte c), Tallers virtuals de creació de cooperatives.

Annex 3: Línia 2, Món educatiu i universitari

Projecte d), Conèixer i aprendre amb empreses cooperatives.

Projecte e), Fescoop: tallers per aprendre el model d'empresa cooperativa a l'escola.

Projecte f), Creació de cooperatives d'alumnes.

Projecte g), Activitats formatives universitàries: Crèdits optatius en el marc del pla docent o de naturalesa anàloga, sobre economia social, el tercer sector o per formar especialistes en gestió de cooperatives.

Projecte h), Reconeixement dels millors treballs universitaris de final de grau (TFG) i/o tesis doctorals sobre el tercer sector, l'economia social o per formar especialistes en gestió de cooperatives.

Annex 4: Línia 3, Formació i gestió

Projecte i), Seminaris de millora de competències professionals específiques en l'economia social.

Projecte j), Acompanyament expert per a la innovació col·laborativa.

Projecte k), Sessions presencials d'assessorament tècnic, econòmic i jurídic sobre economia cooperativa.

Annex 5: Línia 4, Creixement i internacionalització

Projecte l) Acompanyament expert per al creixement i la internacionalització.

Projecte m) Acompanyament expert per al creixement i la internacionalització en l'àmbit agrari.

Annex 6: Línia 5, Promoció i difusió

Projecte n) Presència als mitjans de comunicació.

Projecte o) Debats territorials, sectorials i actes.

Projecte p) Dinamització web, coordinació i recursos.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s'hagin atorgat d'acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre, es continuaran regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre EMO/325/2014, de 30 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al suport a la continuïtat del programa aracoop i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 1 d'agost de 2016

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex 1

Bases generals

–1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió de subvencions per al suport a la continuïtat del Programa aracoop.

–2 Procediment de concessió

2.1 El procediment de concessió de les subvencions és el de concurrència competitiva, i el termini màxim per emetre i notificar resolució és de 2 mesos, a comptar des de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

Transcorregut aquest termini, si no s'ha dictat i notificat resolució expressa, la sol·licitud s'entén desestimada per silenci administratiu, d'acord amb el que estableix l'article 54.2.e) de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

2.2 Per a la millora del programa, cada projecte tindrà una única entitat beneficiària, excepte el projecte g) de la línia 2 Activitats formatives universitàries: crèdits optatius en el marc del pla docent o de naturalesa anàloga, sobre economia social, el tercer sector i/o per formar especialistes en gestió de cooperatives, el qual en podrà tenir més d'una.

2.3 Als efectes de donar compliment a l'article 17.3.a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en relació amb l'Acord GOV/192/2015, de 29 de desembre, el text íntegre de la convocatòria es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

–3 Beneficiaris

Es poden acollir a les subvencions que preveu aquesta Ordre, les entitats previstes als annexos 2, 3, 4, 5 i 6.

A efectes d'aquestes bases s'entendrà per entitat de l'economia social, les cooperatives, les mutualitats, les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR