ORDRE TSF/234/2017, de 13 d'octubre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de subvencions a projectes singulars, la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop, per al foment de l'economia social i del cooperativisme.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

En el context econòmic actual l'increment de la creació de llocs de treball i la creació d'empreses esdevé una prioritat i una aposta estratègica per ampliar i fer créixer l'activitat econòmica.

El Pla d'acció sobre emprenedoria 2020 a Europa, que recull la Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions, també estableix la necessitat de fomentar a Europa mesures per facilitar la creació d'empreses i un entorn molt més favorable perquè les persones emprenedores i les empreses puguin prosperar i créixer.

Les empreses cooperatives contribueixen a promoure un desenvolupament local basat en una economia sostenible i d'arrelament al territori així com a preservar el model de cohesió social; elements que, d'acord amb el nou marc fixat per la Unió Europea en l'estratègia Europa 2020, serveixen per millorar a llarg termini la reactivació econòmica, la competitivitat de l'economia i l'ocupació.

Dins d'aquest marc, mitjançant l'estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020), el Govern de la Generalitat es compromet amb els agents econòmics i socials, en particular, i la ciutadania, en general, a prioritzar les actuacions que tenen un impacte directe en la millora de la competitivitat i de l'ocupació.

Així, entre les funcions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que promou la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, s'inclou la planificació d'actuacions de difusió, promoció i foment de les cooperatives i societats laborals, així com l'enfortiment de les relacions amb la resta d'agents implicats en el foment i la promoció d'aquestes societats en el territori.

Aquesta Ordre respon a l'eix 1 del Pla de Govern per a l'XI legislatura, Un país més just: un nou estat del benestar per a tothom, i el seu apartat 2.1, de promoció de polítiques d'ocupació per un país amb més i millor feina, atès que les cooperatives contribueixen a preservar el model de cohesió social.

D'acord amb la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya, sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional, en data 10 de març de 2016, el Parlament de Catalunya insta el Govern a aplicar, per mitjà del Programa aracoop, mesures dedicades a promoure la creació de noves cooperatives i societats laborals, especialment per part de joves i persones aturades sobretot més grans de cinquanta anys.

El Programa aracoop és el programa promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la participació de la Confederació i les federacions de cooperatives i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, amb la col·laboració de més de 100 institucions públiques i privades implicades en la creació i el creixement d'empreses de l'economia social i cooperativa.

Aquesta Ordre es configura, per tant, en el marc del Programa aracoop, com a instrument de foment de l'ocupació i de suport a projectes de creació i creixement d'economia social i cooperativa a Catalunya.

El seu objectiu principal és ampliar els recursos i les activitats dirigides al foment i suport a l'economia social i cooperativa, així com unificar a través d'un sol instrument les bases reguladores de les subvencions per al foment dels projectes singulars, de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius, així com per a la continuïtat dels projectes aracoop i la coordinació i assistència metodològica de les activitats. L'Ordre ha de permetre evitar duplicitats, afavorir l'eficiència i un millor aprofitament de les mesures i recursos generats en els diferents àmbits d'actuacions i territoris.

L'Ordre s'articula en quatre línies de subvenció:

La línia 1. Projectes singulars de promoció de l'economia social i la creació de cooperatives i societats laborals.

Aquest suport es planteja orientat al desenvolupament i la posada en marxa de nous projectes singulars en el marc de l'economia social, amb la voluntat que puguin esdevenir posteriorment projectes consolidats. Per aquest motiu, els projectes han de tenir en compte tots els elements necessaris que garanteixin més bé el seu enfortiment posterior i la consolidació a mitjà i llarg termini.

La línia 2. Xarxa d'Ateneus Cooperatius.

Els ateneus cooperatius, promoguts per entitats de l'economia social i en el marc del Programa aracoop, esdevenen els espais de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació i assessorament en l'àmbit de l'economia social i cooperativa. La línia s'estableix amb la voluntat de donar suport a la continuïtat dels ateneus cooperatius ja constituïts en virtut de l'Ordre TSF/315/2016, de 22 de novembre, així com ampliar la creació de nous ateneus cooperatius i cercles cooperatius per poder augmentar la proximitat i l'àmbit de cobertura territorial dels serveis que s'ofereixen.

La línia 3. Projectes aracoop.

Són projectes que permeten donar suport a la continuïtat dels projectes promoguts en virtut de l'Ordre TSF/221/2016, d'1 d'agost, els quals s'impulsen amb un enfocament transversal i de suport a la Xarxa d'Ateneus Cooperatius, així com de foment de l'ocupació i de creació de cooperatives i societats laborals.

La línia 4. Coordinació, promoció i difusió de projectes d'economia social i cooperativa.

Aquests projectes tenen com objectiu poder continuar oferint una coordinació, seguiment i assistència metodològica de les actuacions, serveis, oportunitats i recursos generats en virtut d'aquesta Ordre.

En conclusió, aquestes línies de subvencions tenen la voluntat de continuar facilitant, en el marc del Programa aracoop, la creació d'empreses cooperatives i societats laborals, fomentar el seu esperit emprenedor i generar nous llocs de treball arreu de Catalunya. També ampliar la visualització i normalització de les cooperatives i societats laborals per tal que siguin una opció laboral i empresarial cada vegada més present i valorada en tots els sectors d'activitat i poder assegurar la cobertura en el territori de serveis i recursos destinats a les persones emprenedores de projectes d'economia social i cooperativa, així com la consolidació d'aquestes empreses.

Atès que l'atorgament de subvencions que regula aquesta Ordre està condicionat a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat, ja que correspon a programes acordats a la reunió de la Conferència Sectorial per a l'Ocupació i Assumptes Laborals, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l'àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat de l'exercici pressupostari corresponent;

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica de Treball i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i les específiques per a cada línia que han de regir la convocatòria de subvencions a projectes singulars, la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes aracoop, per al foment de l'economia social i del cooperativisme, que s'indiquen a continuació:

Annex 1: Bases generals aplicables a totes les línies.

Annex 2: Línia 1. Projectes singulars de promoció de l'economia social i la creació de cooperatives i societats laborals.

Annex 3: Línia 2. Xarxa d'Ateneus Cooperatius.

Annex 4: Línia 3. Projectes aracoop.

Annex 5: Línia 4. Coordinació, promoció i difusió de projectes d'economia social i cooperativa.

Disposició transitòria

Les subvencions atorgades d'acord amb les disposicions que aquesta Ordre deroga es continuen regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre TSF/315/2016, de 22 de novembre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de subvencions per a projectes generadors d'ocupació i de creació de cooperatives i societats laborals, a través de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius, de projectes singulars i de projectes de coordinació dins el marc del Programa aracoop (DOGC núm. 7255, de 25.11.2016).

Es deroga l'Ordre TSF/221/2016, d'1 d'agost de 2016, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria per a la concessió de subvencions per al suport a la continuïtat del Programa aracoop (DOGC núm. 7183, de 12.8.2016).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 13 d'octubre de 2017

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex 1

Bases generals

–1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió de subvencions a projectes singulars, la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes aracoop, per al foment de l'economia social i del cooperativisme, d'acord amb les línies següents:

Línia 1. Projectes singulars de promoció de l'economia social i la creació de cooperatives i societats laborals. Els projectes de subvenció d'aquesta línia tenen per objecte donar suport a projectes de cooperatives i societats laborals que generin ocupació amb un alt valor afegit pel que fa a la dinamització i reactivació econòmica.

Línia 2. Xarxa d'Ateneus Cooperatius, en el marc del Programa aracoop. Els projectes de subvenció d'aquesta línia tenen per objecte la creació d'un servei i un espai d'atenció, dins l'àmbit territorial que estableix l'annex 3, amb l'objectiu de generar ocupació i crear empreses cooperatives i societats laborals, dins el marc del Programa aracoop.

Línia 3. Projectes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR