ORDRE TSF/270/2016, de 10 d'octubre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de concessió de subvencions per a la capitalització de les cooperatives i de les societats laborals de la Línia Capitalcoop.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

El Pla d'acció sobre emprenedoria 2020 a Europa, recollit a la Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions, estableix la necessitat de promoure a Europa mesures i un entorn molt més favorable perquè les persones emprenedores i les empreses puguin prosperar i créixer.

El crèdit continua sent una de les palanques indispensables per a la reactivació econòmica, com també és prioritari oferir més mesures i eines adequades que propiciïn i facilitin la capitalització de les empreses d'economia social i cooperativa.

Per facilitar l'accés al crèdit, reforçar la capitalització de les empreses i donar resposta als problemes de manca de liquiditat de les cooperatives i les societats laborals a Catalunya, en data 22.7.2015 es va signar el conveni de col·laboració amb la Fundació per a la Innovació i Projecció de Cooperatives (Seira) (que dóna suport financer a les cooperatives de treball associat), diverses entitats de finances ètiques i cooperatives: Cajas Rurales Unidas, Sociedad Cooperativa de Crédito (Cajamar), Caja Laboral Popular, Sociedad Cooperativa de Crédito Limitada (Laboral Kutxa), Banca Popolare Etica, Soc. Coop., Sucursal a Espanya (Fiare BancaEtica), Coop57, SCCL, i dues societats de garantia recíproca: Avalis de Catalunya, SGR, i Oinarri Sociedad de Garantía para la Economía Social, SGR (Oinarri).

L'1 de setembre de 2015 es va publicar l'Ordre EMO/269/2015, de 27 de juliol, per la qual s'establien les bases reguladores de la concessió de subvencions sobre préstecs destinats a capitalitzar les cooperatives i les societats laborals i es convocava la Línia Capitalcoop 2015.

A través d'aquesta Ordre es van subvencionar els préstecs concedits per realitzar aportacions de capital que van realitzar les persones, físiques o jurídiques, sòcies d'una cooperativa o societat laboral, i que van realitzar mitjançant un préstec bancari.

La present Ordre permet la continuïtat del programa Capitalcoop i té la voluntat de fer un pas més endavant en l'àmbit del finançament per seguir oferint instruments que facilitin la capitalització de les cooperatives i societats laborals, així com la seva solvència financera.

Fruit de l'experiència desenvolupada a l'Ordre anterior, s'introdueixen millores de simplificació i agilitat, de manera que es redueix en una sola fase l'aportació de capital i s'amplia el ventall de possibilitats de capitalitzar la cooperativa, i no és obligatori que sigui necessari la figura del préstec, de manera que també podran ser objecte de subvenció les aportacions de capital directes que parteixin de capital no financer. Així mateix, en el cas que se subscrigui un préstec, es podrà sol·licitar la subvenció addicional dels seus interessos, i per a una major celeritat en el procediment els préstecs hauran d'estar formalitzats abans de presentar la sol·licitud.

Atès el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 1408/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrari (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny de 2014, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector de la pesca i de l'aqüicultura (DOUE L 190, de 28.6.2014);

Atès el Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis concedits a empreses que prestin serveis d'interès econòmic general (DOUE L 114/8, de 26.4.2012);

Atesos el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica de Treball i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment de concessió de subvencions per a la capitalització de les cooperatives i de les societats laborals de la Línia Capitalcoop.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s'hagin atorgat d'acord amb la disposició que la present Ordre deroga es continuaran regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre EMO/269/2015, de 27 de juliol, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions per al finançament dels interessos per a la capitalització de cooperatives i societats laborals i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015 (DOGC núm. 6947, d'1.9.2015).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 10 d'octubre de 2016

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex 1

Bases generals

–1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió de subvencions per a la capitalització de les cooperatives i de les societats laborals, amb seu social o centre de treball a Catalunya, de la Línia Capitalcoop.

Línia 1: Aportació monetària de capital social, no remunerada.

Línia 2: Interessos de préstec per l'aportació monetària de capital social no remunerada.

–2 Procediment de concessió

2.1 El procediment de concessió de les subvencions es tramitarà en règim de concurrència no competitiva, i es resoldrà fins a exhaurir el crèdit disponible. En cap cas la presentació de la sol·licitud dóna dret a l'obtenció de la subvenció.

2.2 Les sol·licituds es tramitaran i es resoldran per ordre cronològic de presentació al Registre. La data que es tindrà en compte a efectes de determinar aquest ordre serà la data en la qual es completi la sol·licitud amb la presentació de tota la documentació exigida.

2.3 El termini màxim per resoldre i notificar la resolució serà de 2 mesos, comptat a partir de la data en què s'hagi presentat la sol·licitud. Un cop transcorregut aquest termini, si no s'ha produït la notificació esmentada, s'entendrà que la sol·licitud es desestima, per silenci administratiu, d'acord amb el que estableixen els articles 54.2.e) i 55.a) de la Llei 26/2010, de 3 d'agost.

–3 Beneficiaris

Podran sol·licitar les subvencions de la línia 1 les persones físiques, i les cooperatives o societats laborals que hagin fet una aportació de capital social a l'empresa cooperativa o societat laboral de la qual siguin sòcies, sempre que aquesta aportació no sigui retribuïda.

Podran sol·licitar les subvencions de la línia 2 les persones físiques, i les cooperatives o societats laborals que hagin formalitzat un préstec per fer una aportació de capital social a l'empresa cooperativa o societat laboral de la qual siguin sòcies, sempre que aquesta aportació no sigui retribuïda.

Les cooperatives o societats laborals a les quals es facin les aportacions de capital social han d'estar inscrites al Registre de cooperatives de Catalunya o al Registre administratiu de societats laborals de la Generalitat de Catalunya, i han d'estar donades d'alta d'activitat.

–4 Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

4.1 Els requisits que han de complir les persones físiques sol·licitants de les subvencions són els següents:

  1. Desenvolupar la seva activitat professional a Catalunya.

  2. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s'haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentar el formulari de sol·licitud, previ a la resolució d'atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixin adquirir la condició de beneficiari, previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    4.2 Els requisits que han de complir les persones jurídiques sol·licitants de les subvencions són els següents:

  4. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s'haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentar el formulari de sol·licitud, previ a la resolució d'atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.

  5. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent, després d'una decisió de la Comissió que declari un ajut il·legal i incompatible amb el mercat comú.

  6. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  7. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixin adquirir la condició de beneficiari, previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  8. No haver estat sancionades mitjançant resolució ferma per la comissió d'una infracció greu en matèria d'integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, o, si han estat sancionades, que hagin aplicat les mesures correctores previstes i hagin abonat les quantitats requerides per aquest concepte.

  9. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR