ORDRE TSF/293/2016, de 26 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores del Premi Voluntariat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

El Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies les competències en matèria de polítiques per a la inclusió social, l'acció comunitària, la coordinació i la gestió de la xarxa d'equipaments cívics i socials, la sensibilització cívica i social i el suport a les entitats i el voluntariat.

D'altra banda, i d'acord amb l'article 132.1 del Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, correspon a la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària fomentar el civisme i la dinamització sociocultural i de lleure, dirigir i coordinar programes de desenvolupament comunitari, d'inserció social i de suport a col·lectius, i promoure l'associacionisme i el voluntariat.

El Premi Voluntariat es va crear amb la finalitat de possibilitar un reconeixement social i institucional i de premiar i impulsar les actuacions de les entitats que amb el seu desenvolupament contribueixen a fer una societat més justa i solidària.

Atesa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol; el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques;

En ús de les facultats que em confereix la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovada pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de setembre,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores que han de regir el Premi Voluntariat per a entitats sense ànim de lucre que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre BSF/261/2014, de 7 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores del Premi Voluntariat.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 26 d'octubre de 2016

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex

Bases generals

–1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió del Premi Voluntariat a entitats sense ànim de lucre censades al Cens d'Entitats del Voluntariat de Catalunya. Amb aquest Premi es vol fer un reconeixement de les activitats o projectes de les entitats de voluntariat, executats majoritàriament amb persones voluntàries, que donin resposta a alguna de les línies prioritàries que estableix el Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat o el document que reculli les línies, les estratègies i els objectius que s'impulsin en cada moment des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en matèria d'associacionisme i voluntariat. La convocatòria de cada any determina quines són les línies estratègiques o àmbits prioritaris sobre els quals han de versar les actuacions o els projectes de les entitats per optar al Premi. L'activitat o projecte objecte d'aquest premi s'ha d'executar al llarg de l'any següent al de la convocatòria.

–2 Procediment de concessió

2.1 El procediment de concessió del Premi s'inicia l'endemà de la data de la publicació de la convocatòria.

2.2 El procediment de concessió d'aquest Premi és el de concurrència competitiva i s'ha de resoldre en un termini màxim de 5 mesos a comptar de l'endemà de la seva publicació.

2.3 A l'efecte de donar compliment a l'article 17.3.a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en relació amb l'Acord GOV/192/2015, de 29 de desembre, el text íntegre de la convocatòria s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

–3 Entitats beneficiàries

Poden presentar-se al Premi Voluntariat que regulen aquestes bases les entitats sense ànim de lucre que compleixin els requisits de la base 5.

–4 Òrgans competents per a la instrucció i la resolució del procediment

La tramitació del Premi correspon a la Subdirecció General de Cooperació Social i Voluntariat i la resolució, a la persona titular de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària.

–5 Requisits de les entitats beneficiàries

5.1 Els requisits que han de complir les entitats sol·licitants són els següents:

  1. Estar censades al Cens d'entitats del voluntariat de Catalunya en el moment de la publicació de la convocatòria.

  2. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  3. Han de complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3, 33 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, en el local, la sala, l'establiment o el centre on l'entitat desenvolupi la seva activitat.

  4. No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de persones amb discapacitat o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost.

  5. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els articles 90 bis i 92 bis del Decret legislatiu 3/2002, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  6. Les entitats amb un nombre de 50 treballadors o més han de complir l'obligació que estableix l'article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, de donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors amb discapacitats sobre el nombre total dels de l'entitat, o de l'aplicació de les mesures alternatives de caràcter excepcional que regulen el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny.

  7. En el cas d'entitats amb una plantilla igual o superior a 25 persones, han de complir l'obligació, d'acord amb els agents socials, d'utilitzar mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i intervenir-hi en els seus centres de treball.

  8. Les associacions i fundacions, en compliment de la normativa en matèria d'estatuts, cal que hagin adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior.

  9. Les fundacions, en compliment de la normativa amb relació als comptes, cal que compleixin el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat, d'acord amb l'article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.

  10. Les entitats o fundacions sol·licitants cal que presentin declaració sobre si han demanat o han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, i fer constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada o obtinguda.

  11. Si per a la realització de l'activitat objecte de la subvenció s'utilitza qualsevol element susceptible de generar drets d'autor, cal que compleixi la normativa sobre propietat intel·lectual.

  12. Les entitats o fundacions sol·licitants han de respectar el que estableix la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

  13. En compliment de l'article 55.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, les persones sol·licitants s'han d'adherir al codi ètic que figura com annex al model tipus de bases reguladores de l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny.

  14. Les entitats o fundacions sol·licitants han de respectar el que estableix la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència, tal com preveu l'article 4.6 de l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny.

  15. No haver estat sancionada per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

  16. Complir els requisits que determinen aquestes bases i qualsevol altra obligació legal o reglamentària que pugui afectar-les.

    5.2 S'estableix una fase de preavaluació en què l'òrgan competent verifica el compliment d'aquests requisits per adquirir la condició d'entitat beneficiària del Premi. L'òrgan competent per a la resolució ha de desestimar les sol·licituds que n'incompleixin algun.

    5.3 D'acord amb l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, l'acreditació dels requisits que indica la base general 5 s'ha de dur a terme mitjançant la declaració responsable corresponent, que s'ha d'incorporar al formulari de sol·licitud, amb l'autorització expressa per consultar dades tributàries i penals, si escau.

    –6 Període d'execució del projecte o activitat

    El període d'execució del projecte o activitat objecte del Premi és l'any natural següent al de la presentació de la sol·licitud, d'acord amb la convocatòria corresponent.

    –7 Sol·licituds

    7.1 Les sol·licituds i els altres tràmits associats al procediment de concessió de les subvencions i la seva justificació s'han de fer preferentment per via telemàtica utilitzant la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, en el canal respectiu que correspongui. Excepcionalment i en funció dels col·lectius de beneficiaris, es pot utilitzar el canal presencial, amb el formulari normalitzat a què facin referència les bases reguladores respectives, i que s'obté a les seus del Departament o que es pot descarregar des del web del Departament ( http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/tramits/formularis_i_documentacio/ ).

    7.2 Les persones interessades s'han d'autenticar per fer la resta de transaccions associades al procediment...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR