ORDRE TSF/310/2016, de 17 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per la realització d'accions d'intermediació laboral per a la inserció en el mercat de treball de persones aturades en col·laboració amb agències de col·locació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

La reforma laboral de 2010, duta a terme pel Reial decret llei 10/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball i per la Llei 35/2010, de 17 de setembre, de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball, va incloure diverses mesures adreçades a la millora dels mecanismes d'intermediació laboral per a fomentar les oportunitats d'accés a una ocupació per part de les persones desocupades. Es va estimar necessari, en aquell moment, iniciar una obertura a la col·laboració público-privada en l'àmbit de la intermediació preservant, en qualsevol cas, el caràcter públic d'aquesta activitat. Aquest caràcter públic queda garantit pel fet d'estar sotmesa al control i inspecció dels serveis públics d'ocupació, per la configuració de les agències de col·locació com a entitats col·laboradores d'aquests serveis públics quan col·laborin amb ells (com és el cas de la present Ordre) i pel caràcter gratuït de les actuacions per a les persones demandants d'ocupació, en qualsevol cas, i per a les empreses, quan col·laborin amb els serveis públics.

En aquest context, el Reial decret 1796/2010, de 30 de desembre, pel qual es regulen les agències de col·locació, va regular més concretament l'activitat de les agències de col·locació arreu de l'Estat, i l'Ordre EMO/123/2011, de 15 de juny, per la qual es determina el procediment d'autorització i l'activitat de les agències de col·locació a Catalunya, va fixar el procediment d'autorització i l'activitat de les agències de col·locació a Catalunya. Posteriorment, el Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, va suprimir l'autorització administrativa prèvia per a l'exercici de l'activitat com agència de col·locació, substituint-la per una declaració responsable, la que tindrà validesa en tot el territori nacional des del moment de la seva presentació.

Durant el temps transcorregut des de la publicació del Reial decret 1796/2010, de 30 de desembre, pel qual es regulen les agències de col·locació, s'ha anat perfilant i consolidant una xarxa d'agències de col·locació autoritzades que operen al territori de Catalunya.

Vista la situació econòmica i social actual, i amb la voluntat de complementar l'activitat de les oficines de Treball del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya exclusivament en l'àmbit de la intermediació laboral, es considera oportú continuar amb la col·laboració amb les agències de col·locació amb centres de treball autoritzats a Catalunya que es va endegar l'exercici del 2014, i que es va continuar al llarg del 2015.

En aquest sentit, les accions desenvolupades a través d'aquesta subvenció complementen altres mesures de formació i d'orientació laboral impulsades pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya.

L'objecte d'aquesta Ordre de bases és la intermediació i la inserció de les persones destinatàries, i les actuacions que es preveuen són les relacionades amb la cerca d'ofertes adequades a les persones beneficiàries, la derivació de les candidatures i el seu seguiment i la preparació d'entrevistes de treball. Es tracta, en definitiva, d'una mesura que pretén la dedicació intensiva i exclusiva de les agències a la inserció laboral de les persones.

No obstant, com a novetat d'aquesta Ordre, s'ha considerat convenient ampliar el nombre d'accions a realitzar per l'agència de col·locació amb les persones beneficiaries, de tal manera que, a més de la realització d'una entrevista inicial, sigui obligatòria la realització d'una acció anomenada acció per a la millora dels resultats d'intermediació, adreçada a reforçar diferents aspectes de la intermediació laboral vinculats a la tasca encomanada a l'agència de col·locació. L'Ordre també preveu la realització de seguiments presencials i d'accions concretes de preparació de cada entrevista laboral que la persona hagi de fer amb les empreses a les quals sigui derivada per l'agència de col·locació.

Com a continuació de l'actuació d'anys anteriors, es manté una forma de finançament que combina el pagament per activitat concreta amb el pagament per resultat efectiu d'inserció que és, inequívocament, l'objectiu d'aquesta mesura.

Respecte les persones beneficiàries de les accions d'intermediació laboral regulades per aquesta Ordre de bases, seran les convocatòries les que determinin el col·lectiu destinatari de les accions en funció de les necessitats detectades en cada moment i tenint en compte el que estableix l'article 16, 5 b) de la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació de Catalunya.

Pel que fa al nombre de persones a derivar, aquesta Ordre incorpora la possibilitat què l'agència de col·locació, en el cas de la línia 1, determini a la sol·licitud el nombre de persones que, com a màxim, pot atendre. D'aquesta forma es vol evitar que les agències hagin de renunciar a una part de la subvenció per haver-les assignat en l'atorgament un volum de persones que excedeixi la seva capacitat.

Aquesta Ordre de bases i les convocatòries que estiguin sotmeses a la mateixa, s'acullen a la Decisió de la Comissió de 20 de desembre de 2011, relativa a l'aplicació de les disposicions de l'article 106, apartat 2, del Tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE) als ajuts estatals en forma de compensació per servei públic concedit a algunes empreses encarregades de la gestió de serveis d'interès econòmic general (DOUE núm. 7, de 11.1.2012) la qual, en el seu article 2, especifica que l'accés a la reintegració en el mercat laboral és un Servei d'Interès Econòmic General.

D'acord amb les indicacions del document de treball dels serveis de la Comissió (Brussel·les, 29 d'abril de 2013) i de la Comunicació de la Comissió 2012/C 8/02, relativa a l'aplicació de les normes de la Unió Europea en matèria d'ajuts estatals a les compensacions concedides per a la prestació de serveis d'interès econòmic general i en el seu marc de qualitat, la Comissió especifica que els Serveis d'Interès Econòmic General són activitats econòmiques que produeixen resultats en interès del bé públic general, amb la peculiaritat que el mercat no realitzaria aquestes activitats sense una intervenció pública, o ho faria en condicions diferents pel que respecta a la qualitat objectiva, seguretat, assequibilitat, igualtat de tractament i accés universal. En aquest sentit, cal tenir present que les agències de col·locació són aquelles entitats públiques o privades, amb ànim de lucre o sense, que realitzen activitats d'intermediació laboral amb la finalitat de proporcionar a les persones treballadores una ocupació adequada a les seves característiques i facilitar als ocupadors les persones treballadores més apropiades per als seus requeriments i necessitats.

En conseqüència, s'entén que l'activitat de les agències de col·locació constitueix un Servei d'Interès Econòmic General (SIEG).

L'acte d'atribució que necessàriament comporta acollir aquests ajuts a la Decisió SIEG queda subsumit en la present Ordre de bases que incorpora tots els aspectes que la Decisió informa que s'han d'indicar en aquests actes.

Vista la Decisió de la Comissió de 20 de desembre de 2011 relativa a l'aplicació de les disposicions de l'article 106, apartat 2, del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts estatals en forma de compensació per servei públic concedides a algunes empreses encarregades de la gestió de serveis d'interès econòmic general;

Vista la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern;

Vista la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya;

Vista la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes;

Vista la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència;

Vist l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i se n'aprova el text íntegre;

Vista l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Vist el Decret 252/2015, de 15 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015, mentre no entrin en vigor els del 2016;

Vist el Reial decret 1796/2010, de 30 de desembre, pel qual es regulen les agències de col·locació;

Vist el Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, modificat per la Llei 25/2015, de 28 de juliol;

Vista l'Ordre EMO/123/2011, de 15 de juny, per la qual es determina el procediment d'autorització i l'activitat de les agències de col·locació a Catalunya;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica de Treball i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, havent-ne informat prèviament al Consell de Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, a proposta de la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

Per tot això,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de concessió de les subvencions a les agències de col·locació que actuen com a entitats col·laboradores, en el marc del Reial decret 1796/2010, de 30 de desembre, pel qual es regulen les agències de col·locació i el Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, per la realització d'accions d'intermediació laboral amb persones...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR