ORDRE TSF/75/2016, de 7 d'abril, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria ordinària de subvencions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a entitats.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques que la legislació estableix i que es concreten mitjançant l'acció de govern. En aquest sentit, la subvenció no solament orienta en un determinat sentit l'activitat d'altres ens públics i entitats privades d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents, sinó que l'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos públics segons criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o de crear nous serveis públics.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76 preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials; joventut; persones grans; famílies; infància i adolescència; immigració i suport a la migració catalana; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat, i polítiques de gais, lesbianes i transsexuals. D'acord amb aquest Decret, s'ha aprovat el Decret 86/2016, de 19 de gener, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, d'acord amb el seu àmbit de competències.

La Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, estableix les mesures per fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó d'orientació sexual, d'identitat de gènere o d'expressió de gènere, en els àmbits tant públics com privats, sobre les quals la Generalitat de Catalunya té competència.

La Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, regula i garanteix la transparència de l'activitat pública i el dret d'accés de les persones a la informació i la documentació públiques.

L'Ordre BSF/25/2015, de 4 de febrer, per la qual s'aprova la tramitació electrònica obligatòria del procediment de concessió i justificació de la convocatòria ordinària de subvencions del Departament de Benestar Social i Família (ara Departament de Treball, Afers Socials i Famílies) per a entitats, estableix l'obligació de l'ús dels mitjans electrònics en aquest procediment.

La Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, estableix i regula els mecanismes i els recursos per fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida.

La Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència, regula els instruments de protecció jurídica de la infància i l'adolescència.

La present Ordre conté totes les bases, generals i específiques, de les diferents línies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies adreçades a les entitats de serveis socials i altres en matèria de família; lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista i familiar; promoció de les persones grans actives; infància i adolescència; persones amb discapacitat; immigració; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat; joventut, i igualtat i no-discriminació de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Es manté, per tant, la separació entre les bases generals i específiques, de vigència indefinida, d'una banda, i les convocatòries anuals corresponents, de l'altra.

Les bases generals ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, i les bases específiques concreten, sobretot, les regles objectives de valoració de cada línia, independentment de l'exercici pressupostari, la qual cosa incrementa el marge de seguretat jurídica i permet una planificació anticipada per part de les entitats beneficiàries.

La convocatòria ordinària anual determina, fonamentalment, l'inici i el període de gestió de les accions subvencionables, i concreta la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual, així com les especificitats de cada línia de subvencions, d'acord amb els criteris que estableixen les diferents unitats que tramiten subvencions dins de l'àmbit competencial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases generals, que figuren a l'annex 1, i les bases específiques, que figuren als annexos 2 i 3.

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i les específiques per a cada línia que han de regir la convocatòria ordinària de subvencions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a entitats que s'indiquen a continuació:

Annex 1: bases generals, aplicables a tots els programes i subvencions.

Annex 2: subvencions a entitats per a activitats i projectes.

A Programes de prevenció, suport i lluita contra la violència masclista i el maltractament a les persones grans, i de promoció de les persones grans actives.

A.1 Programes de lluita contra la violència masclista i la violència familiar.

A.2 Programes de lluita contra la violència i el maltractament a les persones grans.

A.3 Programes de promoció de les persones grans actives.

B Programes d'atenció social i educativa adreçats a infants i a adolescents en situació de risc social.

B.1 Programes preventius d'intervenció socioeducativa diària que es duguin a terme en el marc dels esplais.

B.2 Programes de lluita contra els maltractaments a infants i a adolescents.

C Programes i actuacions de suport a joves tutelats i extutelats.

C.1 Programes de suport a l'habitatge i d'acompanyament en habitatges per a joves, suport educatiu, psicològic, jurídic i sociolaboral.

C.2 Programes diürns preventius per a joves que es troben en situació de risc, adreçats a la integració social i a la normalització en la vida de la comunitat.

D Programes i activitats d'integració social de persones estrangeres immigrades, sol·licitants d'asil i refugiades, i catalanes retornades. Programes de no-discriminació.

D.1 Programes d'acollida; programes i activitats d'informació i formació sobre l'entorn social i laboral.

D.2 Programes d'acollida; programes d'acollida i d'inclusió residencial per a persones en situació de vulnerabilitat social.

D.3 Programes i activitats per a la promoció de la igualtat d'oportunitats mitjançant la inserció laboral i la millora de la capacitat individual.

D.4 Programes d'integració; programes i activitats de sensibilització i participació ciutadana.

D.5 Protecció internacional; programes d'acollida, integració i sensibilització en relació amb persones sol·licitants de protecció internacional.

D.6 Retorn voluntari: programes i activitats adreçats al retorn de persones estrangeres immigrades al seu país d'origen, per raons humanitàries vinculades a malaltia o discapacitat greus.

D.7 Programes i activitats per garantir els drets a persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

E Programes per dur a terme projectes i activitats en l'àmbit de la joventut.

E.1 Suport a les activitats de les entitats juvenils.

E.2 Suport a programes estables de les entitats juvenils.

E.3 Suport a programes de federacions i moviments d'entitats d'educació en el lleure, de base voluntària, que desenvolupin les activitats amb ritme setmanal.

F Programes d'activitats i per a projectes de caràcter cívic, participació ciutadana i de promoció del voluntariat i programes de suport al lleure educatiu diari.

F.1 Programes d'activitats de caràcter cívic, comunitari i de participació ciutadana.

F.2 Programes d'activitats de foment i promoció del voluntariat.

F.3 Programes per a projectes de caràcter cívic, comunitari i de participació ciutadana.

F.4 Programes per a projectes de foment i promoció del voluntariat.

F.5 Programes de suport a federacions i moviments d'entitats d'educació en el lleure que desenvolupin les activitats de dilluns a divendres.

F.6 Programes formatius vinculats al Pla de formació de l'associacionisme i el voluntariat de Catalunya.

G Programes de suport de serveis socials.

G.1 Programes de manteniment d'activitats de suport o complementàries vinculades a la prestació de serveis socials.

Annex 3: Subvencions a entitats per a serveis socials.

H Programes de suport a les famílies.

H.1 Serveis d'orientació i acompanyament a les famílies (SOAF), serveis d'acompanyament a la família amb necessitats específiques (SAFE) i programes de suport a la criança.

I Programes d'intervenció socioeducativa adreçats a infants i a adolescents en situació de risc.

I.1 Servei de suport a les famílies amb infants de 0 a 3 anys en situació de risc.

I.2 Servei d'atenció diürna (servei de centre obert).

I.3 Servei d'intervenció en famílies amb infants i adolescents en situació de risc.

I.4 Servei d'acompanyament socioeducatiu per a adolescents en situació de risc.

I.5 Servei d'intervenció socioeducativa itinerant.

J Programes de manteniment de serveis i establiments de serveis socials definits en l'actual Cartera de serveis socials...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR