ORDRE VEH/169/2016, de 17 de juny, per la qual s'estableix el sistema de codificació del sector públic local de Catalunya amb finalitats estadístiques.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Rango de LeyOrdre

La Llei 13/2010, del 21 de maig, del Pla estadístic de Catalunya 2011-2014, prorrogada automàticament fins que s'aprovi el nou Pla, estableix com un dels objectius operatius el perfeccionament dels criteris d'homogeneïtat tècnica de l'estadística oficial catalana a partir de l'actualització i el desenvolupament del sistema normalitzat de nomenclatures i classificacions estadístiques oficials, la codificació d'entitats territorials i administratives amb finalitats estadístiques i la formulació de definicions i variables harmonitzades amb l'estadística estatal i internacional.

El Decret 255/2015, de 22 de desembre, pel qual s'aprova el Programa anual d'actuació estadística per a l'any 2016 i d'inclusió de noves activitats estadístiques d'interès de la Generalitat en el Pla estadístic de Catalunya, en desplegament i execució del Pla estadístic de Catalunya 2011-2014, preveu l'activitat estadística relativa a les nomenclatures territorials i administratives, consistents en la renovació contínua del sistema de codis d'entitats territorials i ens de gestió que s'oficialitzen als efectes estadístics a Catalunya, a partir de l'assignació dels codis de les entitats municipals descentralitzades, mancomunitats, entitats metropolitanes, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local per part del Departament de Governació i Relacions Institucionals, i els codis de la resta d'unitats estadístiques d'altres àmbits territorials.

Atesa l'Ordre ECF/105/2005, de 9 de febrer, per la qual es modifica el sistema de codificació de les entitats locals, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local amb finalitats estadístiques;

Atès que l'article 8 del Decret 95/2015, de 9 de juny, pel qual es regula el Registre del sector públic local de Catalunya estableix que el departament competent en matèria d'Administració local ha d'assignar als ens que s'hi inscriguin un codi d'identificació que té caràcter oficial, d'acord amb el sistema de codificació establert mitjançant una ordre del departament competent en matèria d'economia, a proposta del departament competent en matèria d'Administració local;

Ateses la Llei 8/2010 , del 22 d'abril, de creació del municipi de la Canonja, la Llei 31/2010, del 3 d'agost, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d'Aran, la Llei 4/2015, del 23 d'abril, de creació de la comarca del Moianès, la Llei 8/2015, del 10 de juny, de creació del municipi de Medinyà, els decrets de creació de les últimes vuit entitats municipals descentralitzades;

Atès que l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha revisat i actualitzat el sistema de codificació del sector públic local de Catalunya amb finalitats estadístiques, actualment vigent;

Atès que tant el Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya com el Consell Català d'Estadística han estat informats de la modificació del sistema de codificació esmentat, d'acord amb el que estableixen els articles 9.c) i 11.2.d) del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya;

De conformitat amb el que disposa l'article 8 del Decret 95/2015, de 9 de juny, pel qual es regula el Registre del sector públic local de Catalunya;

A proposta de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge,

Ordeno:

Article 1 Objecte i àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre té per objecte establir el sistema de codificació del sector públic local de Catalunya a fi de constituir un sistema harmonitzat de codificació adaptat a les necessitats de l'activitat estadística oficial, d'acord amb el Decret 95/2015, que regula el Registre del sector públic local de Catalunya.

Article 2 Regles per a la codificació de les entitats locals territorials

S'estableixen les regles següents per a la formació dels codis de les entitats locals territorials:

2.1 Municipis.

Els codis de municipi consten de sis dígits. Els dígits primer i segon identifiquen la província als efectes estadístics. Les dues posicions són ocupades per un dels dígits identificadors següents:

Barcelona: 08.

Girona: 17.

Lleida: 25.

Tarragona: 43.

Els tres dígits que ocupen la tercera, quarta i cinquena posició identifiquen la categoria del municipi, d'acord amb una ordenació alfabètica ja preestablerta. La sisena posició l'ocupa un dígit de control, que valida les cinc primeres posicions del codi assignat.

2.2 Comarques i Aran.

Els codis de comarca consten de dos dígits.

Els noms de les comarques i Aran s'ordenen alfabèticament prescindint dels termes no significatius i articles. A més, els blancs, apòstrofs i guions precedeixen sempre i per aquest ordre les lletres.

Es codifiquen en dos dígits utilitzant la sèrie de números naturals començant pel número 1 i amb acabament en el número 42.

D'acord amb la Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d'Aran, Aran és reconeguda com una entitat territorial singular que no pot ésser inclosa dins de cap divisió territorial ni administrativa de Catalunya que no sigui ella mateixa, l'òrgan de govern i administració del qual és el Consell General d'Aran. Aquesta Llei també especifica que les institucions araneses exerceixen funcions pròpies del Govern i de l'Administració de la Generalitat, i funcions que corresponen a l'Administració local. Als efectes estadístics, de codificació i d'Administració local, però, es manté el codi 39 per a aquest territori, que ja recollia l'Ordre ECF/105/2005, de 9 de febrer, per la qual es modifica el sistema de codificació de les entitats locals, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local amb finalitats estadístiques, i recull el nom oficial establert per Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d'Aran.

A la nova comarca del Moianès creada per la Llei 4/2015, del 23 d'abril, de creació de la comarca del Moianès, se li ha assignat el codi 42.

L'actualització futura per a l'assignació de codis a les noves comarques es farà del 43 en endavant.

2.3 Províncies.

Els codis de província consten de dos dígits. Aquestes dues posicions són ocupades per un dels dígits identificadors següents:

Barcelona: 08.

Girona: 17.

Lleida: 25.

Tarragona: 43.

Article 3 Assignació dels codis de les entitats locals territorials

3.1 S'actualitzen els codis d'identificació dels municipis, províncies i comarques en l'àmbit territorial de Catalunya referits a l'1 de gener de 2016.

3.2 Aquests codis figuren en els annexos d'aquesta Ordre:

  1. Els codis d'identificació de les comarques i Aran són els que figuren a l'annex 1.

    A l'annex 1.1 es recullen ordenats els codis d'identificació de les comarques i Aran.

    A l'annex 1.2 es recullen els codis d'identificació de les comarques i Aran ordenats alfabèticament.

  2. Els codis d'identificació de les províncies són els que figuren a l'annex 2.

  3. Els codis d'identificació dels municipis són els que figuren a l'annex 3.

    A l'annex 3.1 es recullen els codis d'identificació dels municipis ordenats alfabèticament, amb la referència a la comarca a la qual pertanyen.

    A l'annex 3.2 es recullen els codis d'identificació dels municipis agrupats per comarques i ordenats alfabèticament dins de cada comarca.

    A l'annex 3.3 es recullen els codis d'identificació dels municipis agrupats per províncies i ordenats alfabèticament dins de cada província, amb referència a la comarca a la qual pertanyen.

Article 4 Aplicació de les regles de codificació

4.1 A l'efecte de la formació del codi d'identificació, les categories que agrupen les corporacions locals de les entitats locals territorials, les altres entitats locals i els ens dependents, adscrits o vinculats a les entitats locals, inclosos en el Registre del sector públic local de Catalunya, regulat pel Decret 95/2015, de 9 de juny, pel qual es regula el Registre del sector públic local de Catalunya, es desglossen en els grups següents:

  1. Corporacions locals de les entitats locals territorials: ajuntament, consell comarcal, Consell General d'Aran i diputació provincial (subseccions 1.1, 1.2 i 1.3 del Registre del sector públic local de Catalunya).

  2. Altres entitats locals: entitat municipal descentralitzada, entitat metropolitana i mancomunitat (subseccions 1.4, 1.5 i 1.6 del Registre del sector públic local de Catalunya).

  3. Ens dependents, adscrits o vinculats a una entitat local: organisme autònom local, entitat pública empresarial local i societat mercantil participada íntegrament per una entitat local (subseccions 2.1, 2.2 i 2.3 del Registre del sector públic local de Catalunya).

  4. Altres ens dependents, adscrits o vinculats a una entitat local: societat mercantil amb capital íntegrament públic que pertany a diverses entitats locals, societat mercantil de capital mixt amb capital majoritari d'una entitat local o adscrita a una entitat local, consorcis adscrits a un ens local, fundacions adscrites a un ens local i altres ens amb personalitat jurídica pròpia adscrits o vinculats a una entitat local (subseccions 2.4, 2.5, 2.6, 2.7 i 2.8 del Registre del sector públic local de Catalunya).

4.2 Cadascuna de les corporacions locals de les entitats locals territorials, de les altres entitats locals i dels ens dependents...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR