ORDRE TES/341/2013, de 16 de desembre, per la qual es crea i s'organitza el Registre de Seguretat de Preses i Embassaments de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

L’article 123.bis del Text refós de la Llei d’aigües aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, ordena al Govern de l’Estat l’establiment de les condicions essencials de seguretat que han de reunir les preses i els embassaments per tal de protegir les persones, el medi ambient i les propietats.

En compliment de l’esmentat mandat de l’article 123.bis del Text refós de la Llei d’aigües, el Govern de l’Estat ha introduït, mitjançant el Reial decret 9/2008, d’11 de gener, un nou títol VII, relatiu a la seguretat de preses, embassaments i basses, en el Reglament del domini públic hidràulic, aprovat pel Reial decret 849/1986, d’11 d’abril.

Entre les mesures de seguretat que preveu aquest nou títol del Reglament del domini públic hidràulic, l’article 363 estableix el deure de les administracions públiques competents en matèria de seguretat de les preses, embassaments i basses de crear i mantenir un registre de seguretat de les preses i embassaments de la seva competència. En aquest registre s’hi han d’inscriure totes les preses i embassaments de la seva competència que tinguin una alçària superior als 5 metres o una capacitat d’embassament més gran de 100.000 metres cúbics.

De conformitat amb l’article 117.1 de l’Estatut d’autonomia, en l’àmbit de les conques internes de Catalunya correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria d’ordenació administrativa de les obres hidràuliques i d’organització de l’administració hidràulica de Catalunya. En aquest sentit, l’article 360.2 del Reglament del domini públic hidràulic atribueix a les comunitats autònomes la designació dels òrgans competents en matèria de seguretat en relació amb les preses, embassaments i basses situats en el domini públic hidràulic la gestió dels quals els correspongui, així com en relació amb els situats fora del domini públic hidràulic.

El Text refós de la legislació en matèria d’aigües de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, atribueix a l’Agència Catalana de l’Aigua, ens públic adscrit al Departament competent en matèria de medi ambient, l’exercici de les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria d’aigües i d’obres hidràuliques.

La disposició final primera del Decret 153/2012, de 20 de novembre, de modificació dels Estatuts de l’Agència Catalana de l’Aigua, aprovats pel Decret 86/2009, de 2 de juny, habilita la persona titular del Departament d’adscripció de l’Agència Catalana de l’Aigua per tal que dicti les disposicions reglamentàries de creació i funcionament del Registre de Seguretat de Preses i Embassaments de Catalunya.

En conseqüència, atesos l’article 39.3 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència i del Govern de Catalunya, i la disposició final primera del Decret 153/2012, de 20 de novembre, de modificació dels Estatuts de l’Agència Catalana de l’Aigua, aprovats pel Decret 86/2009,

Ordeno:

Article 1

Objecte

És objecte d’aquesta Ordre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR