DECRET 34/2003, de 21 de gener, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyDecret

DECRET 34/2003, de 21 de gener, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

La Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, i la Llei 8/2001, de 14 de juny, del Pla estadístic de Catalunya 2001-2004, modifiquen el marc normatiu de l'estadística de la Generalitat de Catalunya, especialment quant a objectius en la consolidació i la innovació del Sistema estadístic de Catalunya.

Els canvis introduïts afecten especialment l'organització i el funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), les funcions i l'estructura organitzativa del qual ha d'adaptar-se per fer front als nous reptes que li encomanen la Llei d'estadística de Catalunya i la Llei del Pla estadístic 2001-2004.

Aquest Decret actualitza l'organització i el funcionament de l'Idescat adaptant-los als nous reptes i objectius i substitueix, en un nou text actualitzat, el Decret 341/1989, d'11 de desembre, de creació de l'Idescat, i el Decret 173/1994, de 14 de juny, d'aprovació del Reglament de règim interior de l'Idescat, a més de la disposició addicional sisena del Decret 127/2000, de 3 d'abril, d'estructuració del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Per tant, a proposta del conseller d'Economia i Finances, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Naturalesa i funcions

Article 1

1.1 L'Institut d'Estadística de Catalunya és l'òrgan estadístic de la Generalitat de Catalunya i es responsabilitza de les funcions de planificació, normalització, coordinació i gestió del Sistema estadístic de Catalunya.

1.2 L'Idescat és un organisme autònom de caràcter administratiu, adscrit al Departament d'Economia i Finances, amb personalitat jurídica pròpia, amb autonomia administrativa i financera, i amb plena capacitat d'obrar per al compliment de les seves finalitats, d'acord amb la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya i amb la resta de disposicions que li són aplicables.

Article 2

Les funcions de l'Idescat són les següents:

  1. Coordinar i gestionar el Sistema estadístic de Catalunya.

  2. Elaborar estadístiques d'interès de la Generalitat.

  3. Promoure la unificació dels requisits tècnics de les estadístiques per homologar l'estadística referent a Catalunya dins el context tècnic de les estadístiques estatals i internacionals.

  4. Vetllar pel compliment de les normes tècniques aprovades i de les vigents dins l'àmbit estatal.

  5. Vetllar per l'aplicació i la vigilància del compliment de les normes del secret estadístic en l'activitat estadística, en els termes que estableix la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya.

  6. Prestar serveis de recopilació, conservació, emmagatzematge i difusió de la documentació estadística disponible.

  7. Assegurar la difusió adequada de les estadístiques de Catalunya pels mitjans més pertinents, en un temps raonable, i estendre certificacions dels resultats estadístics.

  8. Elaborar els directoris d'unitats estadístiques i fer les operacions censals necessàries per crear i mantenir actualitzats els marcs i els paràmetres bàsics d'informació sobre el territori, la població, els habitatges i les activitats econòmiques i socials dins un sistema integrat d'informació estadística en coordinació amb altres administracions.

  9. Fer, promoure i divulgar la recerca en l'àmbit de l'activitat estadística, dedicar recursos per acomplir aquesta tasca i atorgar ajuts a altres persones i institucions, amb aquesta finalitat, dins el marc de coordinació de la recerca a Catalunya.

  10. Promoure la formació i el perfeccionament professional del personal estadístic.

  11. Encarregar-se de les relacions de l'Administració de la Generalitat amb els ens locals i altres administracions públiques, i també amb els organismes autònoms, les entitats públiques i les empreses que en depenen, i els organismes internacionals especialitzats en matèria d'estadística, i promoure la coordinació i la col-laboració amb ells en l'activitat estadística.

  12. Gestionar el Registre de població de Catalunya i fer-ne l'explotació.

  13. Desenvolupar bases de dades sobre la informació estadística d'interès públic a Catalunya.

  14. Analitzar les necessitats i l'evolució de la demanda d'estadístiques a Catalunya.

  15. Preparar i elaborar cada any el projecte de Programa anual d'actuació estadística i elevar-lo al conseller o consellera d'Economia i Finances perquè el sotmeti a l'aprovació del Govern, i fer les activitats prèvies i preparatòries que són necessàries en compliment dels preceptes de la Llei del Pla estadístic vigent.

  16. Prestar els serveis d'assistència tècnica que requereixen les diferents entitats a les quals el Pla estadístic i els programes anuals d'actuació estadística que el despleguen encomanen l'elaboració d'estadístiques.

  17. Dur a terme les activitats estadístiques que li encomanen el Pla estadístic i els programes anuals d'actuació estadística que el despleguen.

  18. Adaptar, normalitzar, revisar o establir les classificacions estadístiques, les definicions i els codis, les referències territorials i els trams de desagregació estandarditzats, i elaborar les propostes de normatives pertinents, tot salvant la compatibilitat i la correspondència amb els homòlegs d'ús obligatori en els àmbits estatal, europeu i internacional.

  19. Fer complir a les administracions públiques catalanes la legislació sobre estadística, i vetllar perquè es compleixi, en el cas que el Pla estadístic i els programes anuals d'actuació estadística que els despleguen els encomanin l'elaboració d'estadístiques.

  20. Fer el seguiment, supervisar i homologar l'execució de les estadístiques incloses en el Pla estadístic.

  21. Inspeccionar, si s'escau, les activitats estadístiques sotmeses al Pla estadístic per assegurar el compliment de les normes estadístiques vigents.

  22. Exercir qualsevol altra funció que en matèria estadística li assigni el Govern de la Generalitat o el conseller o consellera d'Economia i Finances, i també aquelles altres que li atribueixi la Llei 23/1998, d'estadística, les lleis del Pla estadístic o la resta de la normativa vigent.

Capítol 2

Òrgans de govern i administració. Composició i atribucions

Article 3

Els òrgans de govern i administració de l'Idescat són els següents:

  1. La Junta de Govern.

  2. El director o directora.

Article 4

La Junta de Govern l'integren els membres següents:

  1. El president o la presidenta de l'Idescat, que és el conseller o la consellera del Departament d'Economia i Finances.

  2. El vicepresident o la vicepresidenta, que és el secretari o la secretària general del Departament d'Economia i Finances.

  3. Els vocals següents:

    El secretari o la secretària de Promoció Econòmica.

    El director o la directora de l'Idescat.

    El director o la directora de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

    Un representant de cadascun dels departaments de la Generalitat, amb rang mínim de director o directora general, designat pel conseller o la consellera respectius.

  4. El secretari o la secretària, que ha de ser un funcionari o funcionària de l'Idescat, designat pel conseller o consellera del Departament d'Economia i Finances.

Article 5

5.1 Corresponen a la Junta de Govern les funcions següents:

  1. Efectuar les propostes pertinents amb vista a l'elaboració del projecte de Pla estadístic de Catalunya.

  2. Proposar al conseller o la consellera del Departament d'Economia i Finances el Programa anual d'actuació estadística que ha d'elevar al Govern per a la seva aprovació.

  3. Aprovar l'avantprojecte de pressupost de l'Idescat i elevar-lo, a través del Departament d'Economia i Finances, al Govern.

  4. Aprovar el Pla anual d'activitats de l'Idescat.

  5. Aprovar la memòria anual de l'Idescat.

  6. En general, les que li sotmeti el president o la presidenta de l'Idescat.

    5.2 Corresponen al president o presidenta de l'Idescat les funcions següents:

  7. Representar l'Idescat, estant facultat per delegar-ne la representació ordinària en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR