DECRET 8/2003, de 8 de gener, pel qual s'estableix l'estructura organitzativa de les direccions territorials del Departament d'Economia i Finances.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyDecret

DECRET 8/2003, de 8 de gener, pel qual s'estableix l'estructura organitzativa de les direccions territorials del Departament d'Economia i Finances.

Amb el Decret 97/2000, de 6 de març, de reordenació de les delegacions territorials de l'aleshores Departament d'Economia, Finances i Planificació, es van adscriure a la Direcció General de Tributs les antigues delegacions territorials regulades pel Decret 139/1989, de 19 de maig, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament d'Economia i Finances de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, que passaven a configurar-se com a delegacions de tributs. Amb aquesta adscripció, que també va incloure la creació del lloc de coordinador territorial en matèria tributària, es va aconseguir coordinar i homogeneïtzar l'exercici del gruix de les funcions d'aquestes delegacions, és a dir, les funcions de caràcter tributari.

Ara bé, des de l'adscripció esmentada s'ha posat igualment de manifest la necessitat de coordinació de les altres unitats intervinents en el cicle de la gestió tributària i això, en paral·lel a la coordinació, ja assolida, del que són les funcions estrictament de caràcter tributari. Per tant, es planteja ara la necessitat d'establir un mecanisme paral·lel de coordinació dels diferents agents administratius que intervenen en el desenvolupament de les funcions de les direccions territorials.

Amb aquesta finalitat, les delegacions de tributs de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona passen ara a integrar-se en l'estructura de les noves direccions territorials del Departament amb una organització adaptada a la gestió tributària en el marc de les noves tecnologies de la informació.

D'altra banda, i com a novetat en aquesta estructura territorial, es crea la Direcció Territorial de les Terres de l'Ebre, atenent a la necessitat de disposar d'una estructura administrativa específica per a aquestes comarques, necessitat que va donar lloc en el seu moment a la creació de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, establerta pel Decret 79/2001, de 6 de març.

Per tant, atès el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller d'Economia i Finances i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Direccions territorials del Departament d'Economia i Finances

Article 1

Creació i adscripció

A les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre hi ha una direcció territorial del Departament d'Economia i Finances amb rang de subdirecció general. Les direccions territorials del Departament d'Economia i Finances, adscrites a la Secretaria General del Departament, exerceixen les funcions que tenen assignades sota la direcció superior del conseller o consellera d'Economia i Finances.

Article 2

Funcions dels directors o directores territorials

2.1 Al capdavant de cada direcció territorial hi ha un director o directora territorial a qui corresponen, en l'àmbit territorial de la direcció corresponent, les funcions següents:

  1. Representar el Departament per delegació del conseller o consellera en el seu àmbit territorial.

  2. Coordinar i supervisar el funcionament general de la direcció territorial, sens perjudici de les directrius funcionals que emanen dels centres directius del Departament.

  3. Executar en l'àmbit territorial els programes aprovats pel Departament i els seus centres directius.

  4. Exercir les funcions de gestió de la totalitat dels recursos humans que presten serveis a la direcció territorial.

  5. Vetllar pel funcionament adequat de tots els serveis de la direcció territorial.

  6. Qualsevol altra que li encomani el secretari o secretària general, en l'àmbit de les seves competències.

2.2 Als únics efectes del que preveu l'article 8 del Decret 194/2001, de 10 de juliol, de les delegacions territorials del Govern de la Generalitat, els directors territorials del Departament formaran part dels respectius consells de direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat.

Capítol 2

Direcció Territorial de Barcelona

Secció primera

Article 3

Estructura

3.1 La Direcció Territorial de Barcelona s'estructura en:

  1. Delegació de la Direcció General de Tributs.

  2. Tresoreria Territorial.

  3. Intervenció Territorial.

  4. Servei d'Afers Administratius.

  5. Àrea d'Assessorament Jurídic.

3.2 Els òrgans i les àrees funcionals previstos en l'apartat anterior depenen funcionalment dels diferents centres directius del Departament, d'acord amb la distribució competencial del Departament. En conseqüència, estan sotmesos a la direcció i la coordinació de la respectiva direcció general de dependència, d'on rebran les instruccions i les directrius escrites i verbals que calguin per al funcionament coordinat dels serveis. En relació amb el règim de prestació dels serveis, tot el personal de la Direcció Territorial també depèn del director o directora territorial.

Secció segona

Article 4

Delegació de la Direcció General de Tributs

4.1 La Delegació de la Direcció General de Tributs s'estructura en:

  1. Servei d'Atenció Ciutadana.

  2. Servei de Gestió Tributària.

  3. Inspecció Territorial.

  4. Servei de Relacions amb les Oficines Liquidadores.

    4.2 A la Delegació de la Direcció General de Tributs li corresponen les funcions següents:

  5. Dirigir els serveis tributaris.

  6. Coordinar les funcions de gestió, inspecció, comprovació de valors i revisió en via administrativa en relació amb els tributs propis de la Generalitat de Catalunya i amb els tributs cedits, en els termes establerts en l'Estatut d'autonomia i en les disposicions legals vigents.

  7. Canalitzar les instruccions funcionals emeses pels diferents òrgans i àrees funcionals de la Direcció General de Tributs.

  8. Coordinar les tasques d'atenció personalitzada i d'informació a la ciutadania.

  9. Supervisar i coordinar el funcionament de les oficines liquidadores de districte hipotecari en l'exercici de les funcions de caràcter tributari que tinguin encomanades i proposar als òrgans i a les àrees funcionals competents de la Direcció General de Tributs la unificació de criteris i de procediments que hagin d'aplicar les oficines liquidadores.

  10. Proposar al coordinador o coordinadora territorial en matèria tributària la fixació dels objectius de la Delegació de la Direcció General de Tributs i assignar-los als òrgans que en depenen.

  11. Resoldre els expedients de devolució d'ingressos indeguts.

  12. Concedir ajornaments i fraccionaments en els termes establerts legalment.

  13. Fer les liquidacions tributàries que corresponguin segons la normativa pròpia de cada tribut.

  14. Resoldre els recursos de reposició que es puguin plantejar en la via de gestió.

  15. Qualsevol altra que li encomani el director o directora general de Tributs o el director o directora territorial, en l'àmbit de les seves respectives competències.

Article 5

Servei d'Atenció Ciutadana

5.1 Al Servei d'Atenció Ciutadana li correspon la supervisió de les funcions d'informació i assistència a la ciutadania per via telefònica, telemàtica i de manera presencial en tot el que fa referència al compliment de les seves obligacions tributàries.

5.2 El Servei d'Atenció Ciutadana actua mitjançant les àrees funcionals següents:

  1. Àrea d'Informació.

  2. Àrea d'Atenció Presencial.

    5.3 A l'Àrea d'Informació li corresponen les funcions següents:

  3. Gestionar el servei d'informació presencial dels serveis tributaris en relació amb qüestions generals de la matèria tributària.

  4. Atendre les sol·licituds d'informació tributària formulades per la ciutadania per via telefònica o telemàtica.

  5. Donar informació sobre expedients que es tramitin als serveis tributaris en què el contribuent sigui part interessada.

  6. Informar la ciutadania de les instruccions i les consultes emeses per la Direcció General de Tributs.

    5.4 A l'Àrea d'Atenció Presencial li corresponen les funcions següents:

  7. Organitzar i gestionar el servei de cita prèvia per a l'atenció personalitzada.

  8. Assistir la ciutadania en la confecció d'autoliquidacions.

  9. Admetre, registrar i tramitar les declaracions i les autoliquidacions tributàries, així com els recursos i altres escrits relacionats amb els expedients de gestió dels tributs presentats pels contribuents.

  10. Emetre certificacions i altres documents relacionats amb la gestió d'expedients de liquidació de tributs, en l'àmbit de les seves competències.

Article 6

Servei de Gestió Tributària

Al Servei de Gestió Tributària li corresponen les funcions següents:

  1. Pel que fa a la gestió dels tributs:

    Tramitar i comprovar els expedients de gestió, inclosa la tramitació de la taxació pericial contradictòria i, si escau, fer les propostes de liquidació i les propostes de resolució dels recursos de reposició que s'hi interposin.

    Aprovar els expedients tramitats per les oficines liquidadores de districte hipotecari del seu àmbit territorial que s'hagin de remetre a la Delegació de la Direcció General Tributs d'acord amb les instruccions dictades pel director o directora general de Tributs.

  2. Pel que fa a la comprovació de valors:

    Coordinar l'emissió dels dictàmens de valoració de béns immobles, d'acord amb els criteris i les instruccions de la Subdirecció General de Valoracions de la Direcció General de Tributs i sens perjudici de les facultats d'advocació de competències per part d'aquesta.

Article 7

Inspecció Territorial

A la Inspecció Territorial, al capdavant de la qual hi ha un membre de l'escala d'inspectors tributaris del cos superior d'administració, li corresponen les funcions següents:

  1. Proposar el pla territorial d'inspecció, així com la incorporació de subjectes passius a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR