DECRET 264/2005, de 13 de desembre, de creació de l'estructura organitzativa per a la prevenció, control i seguiment de la evolució d'una possible pandèmia de grip.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

264/2005, de 13 de desembre, de creació de l'estructura organitzativa per a la prevenció, control i seguiment de la evolució d'una possible pandèmia de grip.

La grip és una malaltia infecciosa, generalment autolimitada que afecta a la població general.

La morbiditat i la mortalitat són especialment importants en certs grups de població denominats de "risc" (majors de 65 anys i menors d'aquesta edat amb patologies de base que puguin descompensar-se amb la infecció gripal). Es calcula que la grip epidèmica, la que es produeix cada any, afecta el 30-50% de la població, tanmateix només el 10-20% de les persones infectades desenvolupen una malaltia clínica que requereix atenció mèdica. La mortalitat habitual de la grip oscil·la entre el 0,1 i el 0,3% de les persones infectades, encara que depèn de la soca gripal causant del procés epidèmic, que varia d'any en any.

Les epidèmies anuals de grip es produeixen com a conseqüència de les petites variacions antigèniques que són les responsables de la necessitat de reactualitzar la composició antigènica de les vacunes antigripals en cada nova temporada hivernal. L'aparició d'una soca antigènicament nova, pertanyent a un subtipus no prèviament detectat en l'espècie humana, pot ocasionar una pandèmia, és a dir, una epidèmia que afecta pràcticament tota la població del món, com ja ha succeït anteriorment els anys 1918, 1957 i 1968.

Davant de l'aparició de soques antigènicament noves capaces d'infectar l'ésser humà, i l'existència d'unes condicions ecològiques favorables per als processos d'intercanvi genètic, les persones expertes estan d'acord en la possibilitat que en un termini de temps no molt llunyà, encara que impredictible, aparegui un nou virus de la grip davant el qual l'ésser humà no tingui immunitat i que origini una nova pandèmia que podria afectar, en pocs mesos, tota la població mundial, amb conseqüències molt més greus que les que es presenten en els episodis anuals. Per aquest motiu es planteja la necessitat de desenvolupar plans nacionals per fer front a una pandèmia de grip.

Seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Ministeri de Sanitat i Consum va crear, mitjançant el Reial decret 1131/2003, de 5 de setembre, el Comitè Executiu Nacional de la Grip per tal de desenvolupar i coordinar les accions relacionades amb el pla de preparació i resposta davant una pandèmia de grip, i instà les comunitats autònomes perquè disposin del seu propi Pla de preparació i resposta enfront de la pandèmia.

A Catalunya s'ha elaborat un Pla d'actuació enfront d'una possible pandèmia de grip comptant amb tècnics i tècniques especialistes en les diverses matèries relacionades i d'acord amb les directrius i les recomanacions emanades de la OMS i del Ministeri de Sanitat i Consum.

A fi que aquest Pla d'actuació pugui actualitzar-se segons la situació epidemiològica ho requereixi i implementar-se és necessari comptar amb una estructura organitzativa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR