ACORD GOV/185/2010, d'11 d'octubre, pel qual s'aproven definitivament el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits de la plana de Lleida i el Pla de gestió d'aquests espais.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/185/2010, d'11 d'octubre, pel qual s'aproven definitivament el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits de la plana de Lleida i el Pla de gestió d'aquests espais.

L'Acord GOV/112/2006, de 5 de setembre, va establir les directrius per a la gestió dels espais de la xarxa Natura 2000. Aquest Acord va agrupar els espais d'aquesta xarxa en diferents tipologies en funció dels ambients naturals principals que acullen. Tots els espais inclosos a l'àmbit del Pla pertanyen a la tipologia d'espais de la plana agrícola, caracteritzada pels ambients agrícoles i matollars mediterranis ubicats, principalment, a la plana de Lleida.

Els hàbitats i les espècies de la plana de Lleida han estat objecte de sengles sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que es troben en fase d'execució. En aquest context, la Comissió Europea ha remarcat la necessitat de disposar de les mesures de planificació d'aquests espais.

En data de 22 de desembre de 2009 la Comissió Europea va aprovar la Decisió 2010/45/EU, per la qual s'adopta, de conformitat amb la Directiva 92/43/CEE, del Consell, una tercera llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània, que inclou els espais de la plana de Lleida objecte de les mesures de planificació que preveu aquest Acord.

Atès que la Llei 42/2007, del patrimoni natural i de la biodiversitat, en el seu article 45 determina que cal elaborar plans de gestió adequats per als espais de la xarxa Natura 2000, i tenint en compte les circumstàncies exposades, el Departament ha donat prioritat a l'elaboració del Pla especial i dels plans de gestió dels espais naturals protegits de la plana de Lleida, centrats en els espais de la xarxa Natura 2000 següents: Secans del Segrià i Utxesa, Secans de Mas de Melons-Alfés, Secans de Belianes-Preixana, Anglesola-Vilagrassa, Plans de Sió, Granyena, Bellmunt-Almenara, Secans de la Noguera i Plans de la Unilla.

L'article 5 de la Llei 12/1985 atorga a l'Administració de la Generalitat competència per promoure plans de gestió i plans especials per a la protecció del medi natural i del paisatge. La competència per formular els plans a què fa referència l'article 5.1 de la Llei 12/1985 ha estat atribuïda a la Direcció General del Medi Natural per l'article 9.g) del Decret 181/2002, de 25 de juny, de reestructuració parcial del Departament de Medi Ambient.

L'article 16 de la Llei 12/1985 i l'article 8 de les Normes del Pla d'espais d'interès natural (PEIN), aprovat pel Decret 328/1992, determinen que es pot realitzar la delimitació definitiva dels espais naturals protegits mitjançant el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge.

El Projecte de pla especial i de pla de gestió ha estat elaborat per la Direcció General del Medi Natural i aprovat inicialment pel conseller de Medi Ambient i Habitatge mitjançant la Resolució de 20 de maig de 2010.

D'acord amb el que preveu el Decret 328/1992, els plans s'han sotmès als tràmits d'informació pública i se n'ha donat audiència als ens locals el territori dels quals resulta afectat. S'han demanat també els informes preceptius que estableix la normativa vigent.

Per Resolució de 29 de juliol de 2010, el conseller de Medi Ambient i Habitatge va aprovar provisionalment el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits de la plana de Lleida i el Pla de gestió d'aquests espais.

Atès que l'aprovació definitiva correspon al Govern de la Generalitat, d'acord amb l'article 8.5 del Decret 328/1992, de 14 de desembre, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, el Govern

Acorda:

—1 Aprovar definitivament el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits de la plana de Lleida. Aquest Pla especial s'aplica als espais de la xarxa Natura 2000 següents: Secans del Segrià i Utxesa, Secans de Mas de Melons-Alfés, Secans de Belianes-Preixana, Anglesola-Vilagrassa, Plans de Sió, Granyena, Bellmunt-Almenara, Secans de la Noguera i Plans de la Unilla.

—2 Aprovar la delimitació definitiva d'aquests espais als efectes de l'article 16 de la Llei 12/1985, d'espais naturals, i de l'article 8 de les Normes del PEIN.

—3 Aprovar el Pla de gestió dels espais naturals protegits de la plana de Lleida corresponents als espais de la xarxa Natura 2000 següents: Secans del Segrià i Utxesa, Secans de Mas de Melons-Alfés, Secans de Belianes-Preixana, Anglesola-Vilagrassa, Plans de Sió, Granyena, Bellmunt-Almenara, Secans de la Noguera i Plans de la Unilla.

—4 Derogar el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de l'espai natural protegit d'Alfés aprovat per l'Acord de Govern de 9 de juny de 1998.

—5 Ordenar la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya d'aquest Acord, de les normes del Pla especial a què fa referència l'apartat primer i de la cartografia delimitativa i d'ordenació d'aquests espais a què fa referència l'apartat segon.

Contra aquest Acord, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar potestativament recurs de reposició davant l'òrgan que l'ha dictat en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , d'acord amb el que preveuen els articles 107.1, 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. També es pot interposar directament recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació de l'Acord en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb el que disposa l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 11 d'octubre de 2010

Laia Bonet Rull

Secretària del Govern

NORMES

del Pla especial

Capítol I

Disposicions comunes

Article 1

Objecte del Pla especial

1.1 L'objecte del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits de la Plana de Lleida (en endavant, Pla especial o Pla) és l'establiment dels aspectes globals i estratègics de l'ordenació d'aquests espais protegits inclosos al Pla d'espais d'interès natural (en endavant espai o espai protegit i PEIN respectivament) i a la Xarxa Natura 2000 (en endavant XN2000).

1.2 D'acord amb l'article 8 de les Normes del PEIN, també és objecte del Pla la delimitació definitiva dels espais naturals protegits.

1.3 La formulació del Pla es desenvolupa d'acord amb el Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel qual s'aprova el Pla d'espais d'interès natural, i d'acord amb els objectius formulats en la Memòria d'ordenació.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 L'àmbit d'aplicació del Pla és el determinat als seus plànols d'ordenació. Això inclou nou espais naturals protegits de la Plana de Lleida, tots ells inclosos a la xarxa Natura 2000 (com a ZEPA i/o com a LIC) i al Pla d'espais d'interès natural (PEIN). Són els següents: Secans de Mas de Melons-Alfés (ZEPA codi ES0000021 i LIC codi ES5130040); Secans del Segrià i Utxesa (ZEPA codi ES0000480 i LIC codi ES5130038); Secans de la Noguera (LIC i ZEPA codi ES5130021); Anglesola-Vilagrassa (ZEPA codi ES0000321); Granyena (ZEPA codi ES0000322); Bellmunt-Almenara (ZEPA codi ES0000477 i LIC codi ES5130025); Plans de la Unilla (ZEPA i LIC codi 5130035); Plans de Sió (ZEPA codi ES0000478 i LIC codi ES5130036) i Secans de Belianes-Preixana (ZEPA codi ES0000479 i LIC codi ES5140036).

2.2 Als efectes de la delimitació i de la ordenació d'aquest Pla l'espai de la xarxa Natura 2000 dels Secans del Segrià i Utxesa correspon als espais inclosos al PEIN de Utxesa, Erms d'Aitona i Seròs-Tossals de Montmeneu.

2.3 L'àmbit del Pla se situa a les comarques del Segrià, la Noguera, les Garrigues, la Segarra, el Pla d'Urgell i l'Urgell. A la comarca del Segrià incorpora àrees dels termes municipals d'Aitona, Albatàrrec, Alcanó, Alfés, Alguaire, Almenar, Artesa de Lleida, Aspa, la Granja d'Escarp, Llardecans, Lleida, Puigverd de Lleida, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer i Torres de Segre.

A la comarca de la Noguera, incorpora àrees dels termes municipals d'Algerri, les Avellanes i Santa Linya, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Oliola, Ós de Balaguer, Penelles, Preixens i la Sentiu de Sió.

A la comarca de les Garrigues incorpora àrees dels termes municipals d'Arbeca, Castelldans i el Cogul.

A la comarca de la Segarra incorpora àrees dels termes municipals de Cervera, Granyanella, Granyena de Segarra, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, els Plans de Sió, Ribera d'Ondara, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs.

A la comarca del Pla d'Urgell incorpora àrees dels termes municipals de Barbens i Vilanova de Bellpuig.

A la comarca de l'Urgell incorpora àrees dels termes municipals d'Agramunt, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Guimerà, Maldà, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d'Agramunt, Sant Martí de Riucorb, Tornabous, Tàrrega, Verdú i Vilagrassa.

2.4 La delimitació definitiva dels espais naturals protegits es reflecteix als Plànols d'Ordenació d'aquest Pla especial. La seva descripció detallada s'inclou a l'annex 4 d'aquestes Normes. Aquesta delimitació té efectes de delimitació definitiva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR