DECRET 366/2011, de 12 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

366/2011, de 12 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

La Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut publica, crea l'Agència de Salut Pública de Catalunya, com a entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, que ajusta la seva activitat al dret privat i esta adscrita al departament competent en matèria de salut i actua sota les directrius de l'òrgan d'aquest que té competències en salut pública.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya té com a objecte la prestació dels serveis de la Cartera de serveis de salut pública que corresponguin al departament competent en matèria de salut. L'Agència pot prestar també aquells serveis que es determinin específicament en la Cartera de serveis de salut pública i que són competència d'altres departaments, tenint la consideració de mitjà propi instrumental i servei tècnic de l'Administració de la Generalitat i de les entitats de dret públic i privat que en depenen.

Així mateix pot prestar els serveis mínims de salut pública competència dels ens locals que aquests li encarreguin, per mitjà d'un conveni.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya exerceix les seves competències en concurrència amb els altres organismes i administracions competents en matèria de salut pública, amb els qual actua d'una manera coordinada.

Alhora, executa les actuacions i polítiques de salut pública d'acord amb els criteris, les directrius i les prioritats que fixi el Pla interdepartamental de salut pública mitjançant un contracte programa aprovat pel Govern i formalitzat amb el departament competent en matèria de salut i amb el Servei Català de la Salut.

En aquesta Agència hi participen no només representants de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració Local, sinó també representants dels agents econòmics i socials, de les corporacions de dret públic i de les institucions,associacions i altres actors socials que tinguin relació directa amb les politiques públiques en matèria de salut pública.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya té personalitat jurídica pròpia, autonomia administrativa i financera i plena capacitat d'obrar en exercici de les seves funcions i d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública es regeix per la pròpia llei, els seus estatuts i les disposicions que li són aplicables.

Aquests Estatuts recullen l'estructura que ha facilitar l'organització i el model de gestió, d'acord amb les previsions del Pla interdepartamental de Salut Pública i el contracte programa, amb el necessari control públic i la rendició de comptes.

Els estatuts estan integrats per cinquanta-vuit articles estructurats en vuit capítols amb els títols i preceptes següents: capítol I, “Disposicions generals” (articles 1 al 3); capítol II “Objecte i funcions” (articles 4 i 5); capítol III. “Estructura orgànica” (articles 6 al 22) ;capítol IV l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (articles 23 al 30); capítol V, el Consell de Salut Laboral (articles 31 al 33); capítol VI “L'organització territorial” (articles 34 al 41) capítol VII “Estructura administrativa” (articles 42 al 49), finalment, el capítol VIII regula el “Règim jurídic, règim de contractació, recursos humans, recursos econòmics, règim patrimonial i comptable i règim d'impugnació d'actes” (articles 50 al 58).

Aquest Decret s'empara de manera fonamental en la competència prevista a l'article 162.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que estableix que correspon a la Generalitat, en matèria de sanitat i salut pública, la competència exclusiva sobre l'organització, el funcionament intern, l'avaluació, la inspecció i el control de centres, serveis i establiments sanitaris, com també l'article 162.3.b) de l'Estatut, segons el qual la Generalitat té competència compartida sobre l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les mesures i les actuacions destinades a preservar, protegir i promoure la salut pública en tots els àmbits, incloent-hi la salut laboral, la sanitat animal amb efectes sobre la salut humana, la sanitat alimentària, la sanitat ambiental i la vigilància epidemiològica. Cal esmentar també com a títol habilitant la competència exclusiva que l'article 150.b) de l'Estatut atribueix a la Generalitat en matèria d'organització de la seva Administració i sobre les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

Així doncs, en virtut de l'habilitació continguda a la disposició final quarta de la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública i atès el que estableix la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern s'aproven, mitjançant aquest Decret, els estatuts de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

A proposta del conseller de Salut, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Objecte del Decret

L'objecte d'aquest Decret és aprovar els Estatuts de l'Agència de Salut Pública de Catalunya que s'insereixen a continuació.

Disposicions addicionals

Primera

Agència de Salut Pública i Medi Ambient de Barcelona

L'Agència de Salut Pública i Medi Ambient de Barcelona assumeix les funcions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a la ciutat de Barcelona en la forma que s'explicitarà en el corresponent conveni amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya, prèviament autoritzat pel Govern, el qual garantirà que es faci efectiva la dotació dels recursos materials, humans i econòmics de l'Agència de Salut Pública i Medi Ambient de Barcelona.

Segona

El Consell General d'Aran

A la Vall d'Aran les funcions de salut pública assumides per l'Agència de Salut Pública de Catalunya són exercides pel Conselh Generau dera Val d'Aran en virtut del Decret 354/2001, de 18 de desembre, de transferència de competències de la Generalitat de Catalunya al Conselh Generau dera Val d'Aran en matèria de sanitat, d'acord amb la Llei 16/1990, del 13 de juliol, sobre el règim especial de la Vall d'Aran, o la disposició legal que la modifiqui o la derogui.

Tercera

Extensió dels àmbits d'actuació dels equips territorials de salut

En els àmbits territorials en què, d'acord amb el que estableix el Decret 38/2006,del 14 de març,pel qual es regula la creació de governs territorials de salut, s'hagin constituït governs territorials de salut, l'equip territorial de salut pública a què fa referència l'article 30 de la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública, ha d'estendre el seu àmbit d'actuació al territori definit com a abast geogràfic en l'acord de constitució del consorci corresponent.

Disposicions transitòries

Primera

Termini per a l'entrada en funcionament de l'Agència de Salut Pública de Catalunya

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha d'assumir les seves funcions en un termini màxim de sis mesos, comptadors des de l'entrada en vigor d'aquests Estatuts.

Segona

Assumpció de funcions fins a l'entrada en funcionament de l'Agència de Salut Pública de Catalunya

Mentre l'Agència de Salut Pública de Catalunya no assumeixi les funcions que la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública, li encomana, aquestes continuen a càrrec dels òrgans i serveis corresponents del departament competent en matèria de salut, de l'Agència de Protecció de la Salut i de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

Tercera

Extinció de l'Agència de Protecció de la Salut i de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària

En el moment en què l'Agencia de Salut Pública de Catalunya assumeixi les seves funcions, s'extingiran l'Agència de Protecció de la Salut creada per la Llei 7/2003, del 25 d'abril, i l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària creada per la Llei 20/2002, del 5 de juliol, i l'Agència de Salut Pública de Catalunya es subrogarà en tots els drets i deures d'ambdós organismes.

Fins que no s'hagi completat el procés d'assumpció de funcions per part de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i es faci efectiva l'extinció de l'Agència de Protecció de la Salut i de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, es mantindrà l'aplicabilitat del Decret 128/2006, de9 de maig, pel qual s'aprova l'Estatut de l'Agència de Protecció de la Salut i del Decret 162/2003, de 8 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

Quarta

Adscripció de personal a l'Agència de Salut Pública de Catalunya

El personal funcionari, interí i laboral vinculat al departament competent en matèria de salut que compleixi funcions relacionades amb la salut pública o funcions coincidents o vinculades amb les finalitats i objectius de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, així com tot el personal de l'Agència de Protecció de la Salut i de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, resten adscrits a l'Agència de Salut Pública de Catalunya en les mateixes condicions que els eren aplicables en el moment d'entrada en vigor de la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública.

Disposició derogatòria

Es deroguen el Decret 128/2006, de 9 de maig, pel qual s'aprova l'Estatut de l'Agència de Protecció de la Salut i el Decret 162/2003, de 8 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR