ORDRE AAM/258/2012, d'1 d'agost, per la qual es convoquen els ajuts destinats a les agrupacions de productors d'oví i cabrum corresponents a 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El sector de l’oví i del cabrum, de dimensions petites en termes absoluts dins del sector agrari, és important per la seva forta implantació territorial i en molts casos va lligat a l’aprofitament extensiu de zones no aptes per a altres aprofitaments. La situació actual del sector ramader, en general, i en especial el d’oví i cabrum, ateses les pujades de preus de les matèries primeres per a alimentació animal, la situació sanitària i les dificultats estructurals, fa que calgui aplicar mesures per pal·liar les dificultats d’aquestes explotacions ramaderes amb la finalitat de garantir l’activitat i viabilitat del sector.

Una mesura eficient per ajudar el sector a superar aquests reptes han estat els ajuts a la constitució d’agrupació de productors que es van posar en marxa des de 2008 amb la finalitat d’estimular la comercialització en comú i la promoció de la producció nacional, i que la Comissió Europea va declarar compatibles amb l’article 87.3.c) del Tractat CE mitjançant l’autorització del règim N 86/2008.

Des d’aleshores, l’evolució del sector ha posat de manifest la necessitat de revisar la normativa reguladora d’aquests ajuts, i convé adaptar-ne les bases reguladores als nous reptes de la PAC i la normativa bàsica constituïda pel Reial decret 1703/2011, de 18 de novembre, pel qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de les subvencions a les agrupacions de productors en els sectors oví i cabrum en l’exercici 2012.

Aquesta adaptació ha d’assegurar, així mateix, que les agrupacions que han estat beneficiàries de subvencions en convocatòries anteriors puguin seguir acollides al règim anterior de manera que es mantingui el marc preexistent d’obligacions i compromisos vinculats a cadascuna de les línies de subvenció, sense comprometre’n els drets adquirits.

Les actuacions subvencionables recollides en les bases reguladores dels ajuts destinats a les agrupacions de productors del sector oví i cabrum s’ajusten al que estableix el Reglament 800/2008, de 6 d’agost, pel qual es declaren determinades categories d’ajut compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d’exempció) i el Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles, i que modifica el Reglament (CE) núm. 70/2001 (DOUE L358, de 16.12.2006), i se sotmeten als criteris de compatibilitat de les directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/ C 319/01).

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d’acord amb el marc jurídic comunitari vigent, l’Administració General de l’Estat ha procedit a la notificació simplificada de l’adaptació de les anteriors bases reguladores a la Comissió Europea, d’acord amb el que estableix l’article 4 del Reglament 794/2004 de la Comissió, de 21 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions d’aplicació del Reglament (CE) 659/1999 del Consell, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació de l’article 93 del Tractat CE. La Comissió Europea ha declarat compatibles les noves mesures amb el mercat interior mitjançant la Decisió de 21 de novembre de 2011 C(2011) 8503 final i les ha identificat amb el número SA.33800-N 86/08.

Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport a les explotacions d’oví i cabrum mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores per a 2012 dels ajuts destinats a les agrupacions de productors/es en els sectors d’oví i cabrum de nova constitució o les ja existents, per a les actuacions per a les quals no s’hagi demanat subvenció en les convocatòries 2008, 2009, 2010 i 2011, que es publiquen a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts, per a l’any 2012, dels ajuts destinats a les agrupacions de productors/es en els sectors d’oví i cabrum, d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article 1 precedent, així com els ajuts destinats a les agrupacions de productors/es en els sectors d’oví i cabrum, beneficiàries dels ajuts convocats pel DAAM en les convocatòries 2008, 2009, 2010 i 2011, i per a les actuacions per a les quals s’havia demanat subvenció, que es regeixen per les bases reguladores que estableix l’annex 1 de l’Ordre AAM/285/2011, de 25 d’octubre (DOGC núm. 5998, de 4.11.2011), i el Programa de millora de la qualitat és el publicat a l’annex 2 de la mateixa Ordre.

2.2 Per a aquesta convocatòria es destinarà, com a màxim, el 75% del crèdit disponible a les sol·licituds d’agrupacions que hagin estat beneficiàries de l’ajut en exercicis anteriors, d’acord amb el que estableix el Reial decret 104/2008, i per a les línies per a les quals es va concedir l’ajut. La resta del crèdit disponible fins al 25% es destinarà a sol·licituds d’agrupacions de nova constitució que sol·liciten per primera vegada aquestes subvencions, o les ja existents per a les línies d’ajut per a les quals no s’hagi demanat subvenció en les convocatòries 2008, 2009, 2010 i 2011, sempre que la intensitat de l’ajut que correspongui a cada membre de l’agrupació beneficiària no excedeixi la intensitat de l’ajut que pugui correspondre a cada membre d’una agrupació que sigui beneficiària mitjançant els ajuts establerts per les convocatòries anteriors.

Article 3

3.1 El termini de presentació de sol·licituds serà d’un mes a comptar de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el DOGC.

3.2 Els ajuts d’aquesta Ordre que provenen de fons del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Natural (MAGRAMA) van a càrrec de la partida pressupostària AG03D/770000114/6121 dels pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per a l’any 2012, amb una dotació inicial de 85.000,00 euros. S’estableix un import addicional estimat de 80.800,29 euros, a aplicar en funció de les disponibilitats pressupostàries efectives. L’aplicació d’aquesta quantia addicional resta condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en el moment anterior a la resolució de concessió.

3.3 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Ordenació Ramadera.

3.4 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei d’Ordenació Ramadera i el/la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal.

3.5 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona interessada finalitza el 31 de desembre de 2012. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

3.6 Contra la resolució del director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar de la data en què s’exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar tal i com estableix l’apartat anterior.

3.7 Les persones beneficiàries han de realitzar les actuacions objecte de les subvencions des de la data de presentació de la sol·licitud de l’ajut fins al 31 de desembre de 2012 i justificar-les, com a màxim, el 31 de gener de 2013, per tal que, com a màxim el 30 d’abril de 2013, es pugui certificar i comprovar l’execució de les activitats previstes.

3.8 Els ajuts concedits es faran públics al web http//:www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 1 d’agost de 2012

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

L’objecte dels ajuts que estableix aquesta Ordre és el foment i l’adequació integral dels sectors d’oví i cabrum a través de les agrupacions de productors/es.

—2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les agrupacions de productors/es en els sectors oví i cabrum, amb seu a Catalunya, constituïdes amb ànim de lucre, que representin, en conjunt, un cens mínim de 15.000 reproductores, que tinguin alguna de les personalitats jurídiques previstes a l’article 6 de la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització d’explotacions agràries, i que compleixin els requisits següents:

  1. Efectuar la comercialització en comú, entenent...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR