ORDRE EMO/66/2012, de 21 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la realització d'accions relatives a les unitats de suport a l'activitat professional en el marc dels serveis d'ajust personal i social de les persones amb discapacitat als centres especials de treball, i s'obre la convocatòria per a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Els centres especials de treball ocupen laboralment les persones amb discapacitat que per raó de la naturalesa o de les conseqüències de la seva discapacitat no puguin, provisionalment o definitivament, exercir una activitat laboral en el mercat ordinari. L’objectiu dels centres especials de treball és desenvolupar un treball productiu, participant regularment en les operacions de mercat i tenint com a finalitat la d’assegurar un treball remunerat i la prestació de serveis d’ajust personal i social que requereixin les persones treballadores amb discapacitat.

La definició legal dels serveis d’ajust personal i social dels centres especials de treball es va introduir a l’article 42.2 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social dels minusvàlids, per mitjà de la Llei 66/1997, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i d’ordre social. Segons aquest article, s’entén per serveis d’ajust personal i social els de rehabilitació, terapèutics, d’integració social, cultural i esportius que procuren a la persona treballadora amb discapacitat del centre especial de treball més rehabilitació personal i una millor adaptació de la seva relació social. Són, en definitiva, un mitjà d’integració del nombre més elevat possible de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari.

Tenint en compte les especials característiques que concorren als centres especials de treball, i per tal que aquests puguin complir la funció social requerida, que la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social dels minusvàlids, estableix que les administracions públiques podran, en la forma que es determini per reglament, establir compensacions econòmiques destinades als centres per tal de contribuir a la seva viabilitat, amb l’establiment, a més, dels mecanismes de control que es considerin pertinents.

Aquesta Ordre regula les bases de concessió dels ajuts que estableix el Reial decret 469/2006, de 21 d’abril, pel qual es regulen les unitats de suport a l’activitat professional en el marc dels serveis d’ajust personal i social dels centres especials de treball, i està dictada en exercici de les competències de la Generalitat segons els articles 114, 166.1 i 170.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

Catalunya acumula una llarga trajectòria i experiència pel que fa als centres especials de treball. Des de l’any 2000 es presten serveis complementaris d’ajust personal i social equivalents a les unitats de suport a l’activitat professional, en el marc dels serveis d’ajust personal i social dels centres especials de treball a les persones amb discapacitat psíquica i malaltia mental.

Els serveis complementaris d’ajust personal i social han aconseguit durant aquests anys un alt nivell de qualitat i professionalitat en l’atenció sociolaboral de les persones treballadores amb discapacitat, en bona part gràcies a l’esforç en la contractació de persones treballadores llicenciades destinades a les unitats d’ajust personal i social.

Per això, és voluntat de la Generalitat de Catalunya, que ha estat pionera en el tractament d’aquestes accions, reconèixer l’esforç que fan molts centres especials de treball per oferir un servei de qualitat i alt nivell professional en l’atenció a les persones discapacitades que hi treballen, tant des de la perspectiva de facilitar l’exercici del seu dret al treball, com de contribuir eficaçment a la seva integració i a la justícia social. És amb aquests efectes que, mitjançant aquesta Ordre i d’acord amb la competència que la Generalitat de Catalunya té reconeguda als articles 114. 166.1 i 170.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, s’estableix un ajut complementari amb càrrec als pressupostos de la Generalitat de Catalunya destinat als centres que siguin beneficiaris de les subvencions que s’atorguen anualment i que tinguin personal contractat destinat a les unitats de suport professional amb un nivell de qualificació acadèmica i professional superior al fixat a la norma estatal.

Aquest ajut complementari té per finalitat reconèixer i potenciar l’esforç qualitatiu i econòmic que significa la contractació de personal especialista llicenciat, la qual cosa reverteix directament en la qualitat i la millora de l’atenció al col·lectiu de persones al qual s’adreça l’activitat dels centres especials de treball. D’aquesta manera, la Generalitat segueix una política pròpia i activa adreçada a mantenir i incrementar la qualitat d’aquests centres, atesa la important funció social que compleixen.

Atesos el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament dels centres especials de treball (BOE núm. 294, de 9.12.1985), i l’Ordre del Ministeri de Treball i Afers Socials de 16 d’octubre de 1998, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de les ajudes i les subvencions públiques destinades al foment de la integració laboral de les persones amb discapacitat en centres especials de treball i treball autònom (BOE núm. 279, de 21.11.1998), normativa que és vigent, i d’acord amb la disposició derogatòria única del Reial decret llei 3/2012, de 10 de febrer, que deroga la disposició transitòria i la disposició derogatòria única del Reial decret llei 3/2011, de 18 de febrer;

Atès el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació (DOGC núm. 5897, de 9.6.2011);

Atesos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desplega;

Vist el Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d’agost, de la Comissió, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE (Reglament general d’exempcions per categories) (DOCE L 21/43, de 9.8.2008);

Vist el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Vist el que disposa la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012;

Vist el que disposa l’article 21 del Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica, que determina que la norma reglamentària que reguli els tràmits o procediments de nova creació relacionats amb l’activitat empresarial ha d’establir que el frontal de tramitació serà l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE);

Vist l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, i amb informe previ de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Capítol 1

Bases reguladores

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

L’objecte d’aquesta Ordre és aprovar les bases per a la concessió de les subvencions per al desenvolupament d’accions relatives a les unitats de suport a l’activitat professional, en el marc dels serveis d’ajust personal i social de les persones amb discapacitat, als centres especials de treball. Així mateix, s’estableixen ajuts complementaris en reconeixement i compensació a l’esforç dels centres en la contractació de persones treballadores més qualificades en les unitats de suport, per a la millora de la qualitat dels serveis que presten, tant de la vessant laboral com social.

Article 2

Beneficiaris

Podran ser beneficiaries de les subvencions que consten en aquesta Ordre les entitats titulars dels centres especials de treball i els centres especials de treball que tinguin personalitat jurídica pròpia i establiment permanent a Catalunya.

Es considera centre especial de treball el que compleix les condicions que estableix el Real decret 2273/1985, de 4 de desembre.

Article 3

Destinataris finals

Els destinataris finals de les subvencions regulades a la present Ordre seran les persones treballadores amb discapacitat residents a Catalunya dels centres especials de treball amb establiment permanent a Catalunya que estiguin inclosos en algun dels col·lectius prioritaris que es descriuen a continuació:

  1. Persones amb paràlisi cerebral, persones amb malaltia mental o persones amb discapacitat intel·lectual, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33%.

  2. Persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65%.

Les unitats de suport a l’activitat professional podran donar servei també als treballadors amb discapacitat del centre especial de treball no inclosos en els dos apartats anteriors, sempre i quan aquesta dedicació no menyscabi l’atenció respecte dels treballadors dels col·lectius prioritaris esmentats.

Article 4

Definició i funcions del personal integrat a les unitats de suport a l’activitat professional

4.1 S’entén per unitats de suport a l’activitat professional els equips multiprofessionals emmarcats dins dels serveis d’ajust personal i social dels centres especials de treball que, mitjançant el desenvolupament de les funcions que tenen assignades, permeten ajudar a superar les barreres, obstacles o dificultats que les persones treballadores amb discapacitat dels esmentats centres tenen en el procés d’incorporació a un lloc de treball, així com la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR