ORDRE AAM/79/2012, de 28 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la reconversió de plantacions de cítrics, i s'obre la convocatòria per als corresponents a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d’orientació agrària, conté una sèrie d’objectius tant en l’àmbit de la modernització de l’empresa agrària com en l’actualització de les estructures empresarials de les explotacions agràries, en el de l’adaptació dels sectors agrari i agroindustrial a les condicions i a la realitat del mercat i en l’assegurament de la continuïtat de les explotacions agràries com a eina bàsica del desenvolupament econòmic en el món rural i de l’equilibri territorial.

Perseguint els objectius anteriorment esmentats, s’ha constatat que les diferents espècies de cítrics presenten certs desajustaments en el seu calendari d’oferta, que donen lloc a una forta concentració de l’oferta en determinats períodes de la seva comercialització. També s’ha observat que la qualitat de determinades varietats no té una acceptació desitjable per part de la demanda.

Ambdues circumstàncies tenen lloc durant el desenvolupament de la campanya i poden presentar diferent intensitat segons els anys, la qual cosa incideix de manera desfavorable en els preus que perceben els productors, i suposa una pèrdua de competitivitat per a aquests citricultors.

En aquest sentit es justifica l’adopció de mesures de reconversió de la producció de determinades espècies i varietats de cítrics, motiu pel qual s’ha previst, en el marc estatal, habilitar un ajut per a les persones agricultores interessades en arrencar la totalitat o part de les seves plantacions de cítrics i realitzar una nova plantació amb una espècie o varietat més adequada, o bé realitzar l’empeltament sobre la plantació ja existent, així com els que a més a més efectuïn inversions complementàries per a la millora de les instal·lacions de regatge en aquestes parcel·les objecte de reconversió.

Aquests ajuts tenen la naturalesa d’ajut d’estat i s’ajusten al contingut de les directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari i forestal per al període 2007-2013 (2006/C 319/01), règim que l’Administració estatal ha notificat a la Comissió Europea als efectes de declarar-ne la compatibilitat amb l’article 88 del Tractat CE. La Comissió Europea ha autoritzat aquest règim d’ajuts mitjançant la Decisió (2009/C 98/1) i li ha atorgat el número N 543/08.

Des de l’aplicació d’aquests ajuts, s’ha posat de manifest l’existència de zones que tradicionalment utilitzen un ampli marc de plantació, que comporta que la densitat de l’arbrat sigui inferior a la mínima prevista legalment, però que compleixen la resta de requisits exigits; així com també que hi ha varietats tardanes i zones on la recol·lecta acaba el 30 de juny. Tenint en compte que en ambdós casos es podrien acollir al règim d’ajuts previstos, s’ha modificat el marc legal estatal mitjançant el Reial decret 1787/2011, de 16 de desembre, pel qual es modifica el Reial decret 1799/2008, de 3 de novembre, pel qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajuts destinats a la reconversió de determinats cítrics (BOE núm. 303, de 17.12.2011). L’esmentada modificació del marc legal estatal ha estat autoritzada per la Comissió Europea en data 8 de febrer de 2012 mitjançant la Decisió SA.34036 (2011/N).

El règim d’ajuts establert per a determinats cítrics exigeix que la sol·licitud de l’ajut per a la reconversió de plantacions vagi acompanyada del pla de reconversió corresponent, el procediment de presentació i l’aprovació de la qual s’estableixen a l’Ordre AAR/7/2009, de 15 de gener, per la qual s’obre la convocatòria per a la presentació de plans de reconversió de plantacions de cítrics de Catalunya, i a l’Ordre AAR/324/2010, de 3 de juny, per la qual s’obre un termini per presentar les sol·licituds dels plans de reconversió de cítrics i es modifica l’Ordre AAR/7/2009, de 15 de gener, per la qual s’obre la convocatòria per a la presentació de plans de reconversió de plantacions de cítrics de Catalunya.

De conformitat amb això, cal regular a Catalunya els ajuts per a la reconversió de plantacions de cítrics, en concret de taronges, satsumes, clementines, mandarines híbrides, mandarines comunes, llimones i aranges, i convocar els corresponents a l’any 2012.

Valorada la conveniència de donar suport al sector dels cítrics, és procedent continuar amb el desenvolupament dels ajuts per a la reconversió de plantacions de cítrics.

Conseqüentment, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per a la reconversió de les plantacions de taronger, mandariner satsuma, mandariner clementina, mandariner híbrid, mandariner comú, llimoner i aranger, d’acord amb els plans de reconversió de cítrics (en endavant el pla o plans) prèviament aprovats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a la reconversió de plantacions de determinats cítrics corresponents a l’any 2012 d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article 1.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de quinze dies a comptar des de la publicació d’aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre són a càrrec de la partida pressupostària AG03/D/770000100/6120/0000 dels pressupostos del DAAM per a l’any 2013, per un import màxim de 400.000,00 euros amb naturalesa de crèdit anticipat. S’estableix una quantia addicional estimada a aplicar en funció de les disponibilitats pressupostaries efectives de 344.000,00 euros.

2.4 Aquest ajut està cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i el DAAM, amb uns percentatges màxims subvencionats d’un 30% cadascun. La concessió dels ajuts resta condicionada a l’existència efectiva del crèdit a l’exercici pressupostari corresponent.

2.5 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei de Producció Agrícola.

2.6 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la Direcció General de d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general de Planificació Rural, el subdirector o la subdirectora general d’Agricultura i el o la cap del Servei de Producció Agrícola.

2.7.

  1. La resolució s’emetrà per escrit i es notificarà a la persona sol·licitant a partir del mes de gener de l’any 2013. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

  2. El termini per a realitzar les activitats subvencionables finalitzarà el 30 de juny de 2013. Les factures emeses en posterioritat a aquesta data no es tindran en compte per justificar la despesa efectuada.

  3. El termini per presentar la documentació justificativa finalitzarà el 31 de juliol de 2013, inclusivament.

    2.8 Contra la resolució de concessió de la Direcció General de d’Agricultura i Ramaderia es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

    En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la tal com estableix l’apartat anterior.

    2.9 Els ajuts concedits a les persones físiques per un import superior a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s’exposaran en el tauler d’anuncis de les dependències del DAAM. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran a més en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

    Disposició addicional

    Condició suspensiva

    Aquests ajuts tenen la naturalesa d’ajut d’estat, i per aquest motiu la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR