ORDRE AAR/266/2010, de 27 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a inversions en zones periurbanes no incloses en territori Leader per a la millora dels processos de comercialització de productes agraris, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/266/2010, de 27 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a inversions en zones periurbanes no incloses en territori Leader per a la millora dels processos de comercialització de productes agraris, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

El Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, d'ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). En aquest marc normatiu, el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea mitjançant la Decisió C(2008)702, de 15 de febrer de 2008, modificada per la Decisió C(2009) 10340, de 14 de desembre de 2009, preveu dins la mesura d'augment del valor afegit dels productes agrícoles i forestals, els ajuts per a la creació, ampliació i/o millora d'iniciatives de comercialització conjunta dirigides a les persones consumidores finals situades en zones periurbanes no incloses al territori Leader, de les quals siguin titulars associacions de productors/es agraris/àries, consorcis, i altres entitats en les quals estiguin representats.

El Reglament núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, així com les directrius estratègiques comunitàries adoptades per la Decisió del Consell de 20 de febrer de 2006, a les quals s'estableixen les prioritats comunitàries de desenvolupament rural per al període de programació de 2007-2013, fan referència a les zones periurbanes com a les zones rurals sotmeses a una pressió cada cop més forta dels centres urbans, i per això sobre les quals cal incidir.

Les zones periurbanes, o zones de població creixent, són normalment zones amb predomini del treball en el sector terciari, nivell de renda mitjà o alt, i situades a l'entorn de les àrees urbanes o àrees densament poblades, i estan sotmeses a una forta expansió industrial, urbanística i de serveis, fenomen característic del desenvolupament econòmic modern, que té com a conseqüència un retard relatiu econòmic i social en el medi rural, per la qual cosa cal impulsar estratègies que vagin més enllà d'una simple resistència a perdre el territori i amb aquest la identitat rural. Per això, impulsar i donar suport a centres de venda directa a les persones consumidores de productes subministrats per les mateixes persones productores agràries de la zona, sense cap tipus de distribució intercalada, entra dintre d'aquest objectiu general d'impuls rural que ajuda a un desenvolupament sostenible. En aquest sentit, cal establir el territori en el qual és més necessària aquesta intervenció.

Per millorar la comercialització dels productes agraris de l'annex I del Tractat de funcionament de la UE un dels procediments és incentivar, a través de les associacions de productors/es, la venda en comú dels seus productes.

Aquestes associacions són concebudes amb el suficient contingut econòmic, tecnològic, financer i d'organització per poder incidir amb personalitat pròpia a l'àrea d'actuació que els correspon, i aconseguir que les persones productores arribin tan a prop de les persones consumidores com sigui possible, amb l'objectiu que passi a la seva renda la major part del diferencial existent entre el preu pagat per la persona consumidora i el que reverteix en la persona productora com a cost de producció, la qual cosa és un dels objectius prioritaris del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).

D'acord amb el que disposen el Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de normes reguladores de signatura electrònica, la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics i el Reial decret 1671/2009, de 6 de novembre, que desenvolupa parcialment la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als Serveis Públics, en relació amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

D'acord amb l'article 27.6 de la Llei 11/2007, la tramitació electrònica de la sol·licitud d'aquests ajuts, facilitarà i agilitzarà la tramitació administrativa si la fase de sol·licitud només es fa electrònicament.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a les inversions en zones periurbanes mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a les inversions en zones periurbanes no incloses al territori Leader per millorar els processos de comercialització de productes agraris, les quals es publiquen a l'annex 1, i la determinació de les activitats subvencionables i no subvencionables de l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a les inversions en zones periurbanes no incloses al territori Leader per millorar els processos de comercialització de productes agraris corresponents per a les actuacions a realitzar durant l'any 2011 d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1.

2.2 El termini per presentar les sol·licituds serà d'un mes, que computarà des de l'endemà de la data de publicació de l'Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, per un import màxim d'1.363.636,00 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el qual participa amb un 23%. El 77% restant està cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (en endavant DAR), d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació de 2007-2013. En aquesta convocatòria, aquest 77% l'aporta íntegrament el DAR com a crèdit de caràcter plurianual i va a càrrec de l'aplicació pressupostària AG06 D/770000400/6130 del DAR per a l'any 2010, per un import màxim de 1.050.000,00 euros, dels quals 300.000,00 euros corresponen a l'exercici 2010, i 750.000,00 euros a l'exercici 2011. Aquest import es pot veure incrementat en funció de l'aportació del MARM acordada en la corresponent conferència sectorial.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients és el Servei d'Indústries i Comercialització Agroalimentàries de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

2.5 L'òrgan competent per emetre resolució sobre les sol·licituds corresponents és la persona titular de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes, es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts. Està constituïda pel subdirector o la subdirectora general d'Indústries Agroalimentàries que actuarà com a president o presidenta, el subdirector o la subdirectora general de Qualitat Agroalimentària que actuarà com a secretari o secretària de la Comissió, i els directors o directores dels serveis territorials del DAR amb municipis inclosos a l'apartat 1.1 de l'annex 1 d'aquestes bases reguladores.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de sis mesos a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució de concessió del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera del DAR en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera del DAR es podrà interposar en el termini de tres mesos comptat a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la, tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web http://www.gencat.cat/dar fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran a més al DOGC.

Article 3

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública de concessió dels ajuts objecte d'aquesta Ordre que figura en l'annex 3.

Disposició transitòria

Les inversions finançades mitjançant arrendament financer de l'annex 2 de l'Ordre AAR/96/2009, de 5 de març, que no hagin exhaurit el termini de justificació en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre, i el termini d'amortització de les quals finalitzi abans del 30 de juny de 2015, es regiran pel disposat en l'apartat e) de l'annex 2 de la present Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al DOGC.

Barcelona, 27 d'abril de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és fomentar actuacions d'associacions de productors/es agraris/àries per crear i millorar sistemes de venda a la persona consumidora, ja siguin establiments oberts al públic, venda electrònica o qualsevol altra iniciativa que prevegi la comercialització de productes agroalimentaris preferentment locals i els apropi a la persona consumidora, amb l'increment...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR