DECRET LLEI 4/2013, de 22 d'octubre, pel qual s'autoritza l'Institut Català de Finances a constituir una societat anònima perquè actuï com a entitat de crèdit i es modifiquen determinats preceptes del Text refós de la Llei de l'Institut Català de Finances, aprovat pel Decret legislatiu 4/2002, de 24 de desembre.

Fecha de Entrada en Vigor25 de Octubre de 2013
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Govern ha aprovat i jo, en nom del Rei, i d’acord amb el que estableix l’article 67.6.a) de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, promulgo el següent

DECRET LLEI

Preàmbul

Una de les aspiracions històriques de la Generalitat de Catalunya ha estat gaudir d’un instrument de titularitat pública per operar al mercat financer. Aquesta aspiració s’ha de plantejar, no obstant això, amb la independència necessària i imprescindible que en l’exercici de la seva activitat ha de tenir envers el poder polític. La creació de l’entitat de crèdit es planteja en un moment en què assistim a un procés profund de modificació i redefinició del sistema financer, tant en un àmbit global com especialment europeu, i que ja ha comportat nombroses reestructuracions que afecten les entitats de crèdit actualment existents, procés que, així mateix, donarà lloc a diverses modificacions, tant de caire normatiu com en relació amb els òrgans reguladors. D’altra banda, el termini de tramitació d’un expedient administratiu que tingui per objecte la constitució d’una entitat de crèdit és llarg i complex i requereix l’acompliment de diversos tràmits entre els quals hi ha el que ens ocupa, que resulta cabdal i sense el qual no es pot iniciar la tramitació. És per això que, davant d’aquest nou escenari i per tal que la finalització de l’expedient administratiu pugui produir-se coordinadament amb la consolidació del nou sistema financer europeu, resulta necessari accelerar els tràmits per a la constitució de la nova entitat de crèdit. Per aquests motius, queda justificat l’ús per part del Govern de la facultat legislativa excepcional del decret llei que li reconeix l’article 64 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i que es refereix a la necessitat extraordinària i urgent de l’acció legislativa.

La nova entitat que s’ha de crear ha d’actuar sotmesa a les regles pròpies de les entitats de crèdit i, per tant, s’ha de garantir, en la realització de la seva activitat, la seva plena independència respecte de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i de les seves entitats. És per això que la mesura que es proposa autoritza la constitució d’una societat anònima perquè actuï com a entitat de crèdit i estigui constituïda mitjançant la segregació de la branca d’activitat financera de l’actual Institut Català de Finances. Aquest es constituirà, per tant, en simple titular de les accions de la nova entitat creada que, com ja s’ha dit, ha d’actuar amb plena independència i sotmès únicament i exclusivament a la normativa pròpia de les entitats de crèdit, a la de caràcter bàsic i a la que estableix la Unió Europea. L’entitat, en conseqüència, actuarà, en l’exercici de l’activitat que li es pròpia, únicament sotmesa al control dels òrgans reguladors estatals i europeus.

Resulta necessari, igualment, establir els mecanismes que permetin, de manera immediata i, en tot cas, en el moment de l’inici de l’activitat de la nova entitat de crèdit, garantir la inexistència de normes de qualsevol tipus que puguin afectar-ne la independència. És per això que es preveuen les modificacions legislatives necessàries, sotmeses als criteris d’entrada en vigor pertinents, de les disposicions reguladores de l’Institut Català de Finances, a la vegada que se’n reformulen les funcions.

La part dispositiva del Decret llei consta de dos articles, i la part final consta d’una disposició addicional, una de derogatòria i una de final.

Per tot això, en ús de l’autorització concedida en l’article 64 de l’Estatut d’autonomia, a proposta del conseller d’Economia i Coneixement i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Autorització a l’Institut Català de Finances

  1. S’autoritza l’Institut Català de Finances a constituir una societat anònima, a la qual traspassar, per segregació de branca d’activitat, mitjançant subrogació en els contractes, drets i obligacions, actius, passius i altres recursos, afectes a l’activitat financera de l’entitat. L’aportació mitjançant subrogació en els contractes, drets i obligacions ha de mantenir inalterades totes les condicions jurídiques del seu actiu i passiu i no ha de suposar cap trencament respecte a la total i normal continuïtat de l’activitat.

  2. L’Institut pot tramitar les autoritzacions administratives preceptives per tal que la nova societat pugui actuar com a entitat financera de crèdit i aquesta se subrogui en totes les posicions deutores i creditores de les operacions de finançament i endeutament que es trobin vigents en el moment de l’aportació de branca d’activitat.

  3. A la nova societat se li aplicarà la normativa específica de les entitats de crèdit i, per tant, se sotmetrà únicament a la normativa de caràcter bàsic i a la dictada pels organismes reguladors de la Unió Europea que li sigui d’aplicació, atenent la seva especial activitat i naturalesa.

  4. Els actes i operacions que es derivin i formalitzin amb ocasió d’aquest Decret llei es declaren exempts de qualsevol tribut propi de la Generalitat de Catalunya i gaudeixen, si escau, d’una bonificació del 100% en l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

Article 2

Modificacions del Text refós de la Llei de l’Institut Català de Finances, aprovat pel Decret legislatiu 4/2002, de 24 de desembre

Es dóna una redacció nova als següents articles del Text refós de la Llei de l’Institut Català de Finances, aprovat pel Decret legislatiu 4/2002, de 24 de desembre:

  1. “Article 1.2. L’Institut Català de Finances gaudeix de patrimoni i tresoreria pròpia i actua per al compliment de les seves funcions amb autonomia orgànica, financera, patrimonial, funcional i de gestió amb plena independència de les administracions públiques i amb submissió a aquesta Llei, a l’Estatut de l’empresa pública catalana i a la resta de l’ordenament jurídic, sens perjudici que en la seva activitat s’ajusti a les normes de dret privat que li són aplicables.”

  2. “Article 2. L’Institut Català de Finances pot constituir societats mercantils i fons dels que estableix la normativa vigent i, en general, participar en qualsevol tipus d’entitat i autoritzar les seves entitats filials perquè realitzin aquestes operacions.”

  3. “Article 3. L’Institut ha de formular els seus comptes anuals i ha d’efectuar el registre comptable de les seves operacions, d’acord amb els criteris i normes comptables establerts per a les entitats de crèdit.”

  4. “Article 25. Els càrrecs de conseller delegat o consellera delegada, de titular d'una unitat funcional de l'Institut i de vocal de la Junta de Govern estan subjectes al règim d'incompatibilitats dels alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat.

Els membres i assistents a la Junta de Govern i de les comissions executives d’aquesta Junta tenen dret a percebre les dietes per assistència que correspongui, les quals tenen, a l’efecte de la tributació de l’entitat, la consideració de retribució.”

Disposició addicional

Desplegament

  1. S’autoritza el Govern per dictar les disposicions i prendre els acords i mesures que siguin necessaris per aplicar i implementar el que es preveu en aquest Decret llei.

  2. S’autoritza els òrgans de govern de l’Institut Català de Finances a adoptar qualsevol acord, inclosa l’aprovació dels estatuts o del reglament de règim interior, que sigui necessari per a la constitució de la nova entitat prevista a l’article primer d’aquest Decret llei.

Disposició derogatòria

Es deroguen els articles 11, 12, 13, 22.2.e), els capítols 4 i 7 i la disposició addicional primera del Text refós de la Llei de l’Institut Català de Finances, aprovat pel Decret legislatiu 4/2002, de 24 de desembre.

Disposició final

Aquest Decret llei entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , llevat de la derogació dels articles 11, 12, 13, 22.2.e), i del Capítol 4 del Text refós de la Llei de l’Institut Català de Finances, aprovat pel Decret Legislatiu 4/2002, de 24 de desembre, que no es produirà fins al moment en què la societat la constitució de la qual s’autoritza iniciï les seves activitats.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d’aplicació aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 22 d’octubre de 2013

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d’Economia i Coneixement

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR