DECRET 325/2006, de 22 d'agost, de creació de centres de formació de persones adultes ubicats en centres penitenciaris.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

325/2006, de 22 d'agost, de creació de centres de formació de persones adultes ubicats en centres penitenciaris.

L'educació és un dret que la Constitució espanyola, a l'article 27, reconeix a totes les persones, i assenyala l'obligatorietat i la gratuïtat de la formació bàsica.

Així mateix, l'article 25.1 de la Constitució determina que les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat restaran orientades vers la reeducació i la reinserció social, i també, a l'apartat 2 del mateix article, reconeix d'una forma específica a les persones internes dels centres penitenciaris el dret a la inserció social, a l'accés a la cultura i al seu desenvolupament integral.

Aquests preceptes constitucionals han estat desenvolupats a la Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària, al Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament penitenciari, a la Llei 3/1991, de 18 de març, de formació d'adults de Catalunya, i la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

Així, la Llei orgànica general penitenciària, a l'article 55, estableix que en cada centre penitenciari hi ha d'haver una escola i que els ensenyaments que s'hi imparteixin s'han d'ajustar tant com sigui possible a la legislació vigent en matèria educativa. Així mateix, a l'article 59, s'afirma que el tractament penitenciari consisteix en el conjunt d'activitats directament adreçades a aconseguir la reeducació i la reinserció social de les persones internes.

Igualment, el Reglament penitenciari, aprovat pel Reial decret 190/1996, opta per una concepció àmplia del tractament que no solament inclou les activitats terapèutiques assistencials, sinó també les activitats formatives, educatives, laborals, socioculturals, recreatives i esportives, concebent la reinserció de la persona reclusa com un procés de formació integral de la seva personalitat.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix en el seu article 66.1 que "l'educació de persones adultes té la finalitat d'oferir a tots els més grans de 18 anys la possibilitat d'adquirir, actualitzar, completar o ampliar els seus coneixements i aptituds per al seu desenvolupament personal i professional" i en el seu article 67.6 que "en els establiments penitenciaris es garantirà a la població reclusa l'accés a aquests ensenyaments".

El Decret 213/2002, d'1 d'agost, estableix l'ordenació curricular de la formació bàsica de les persones adultes. Aquest Decret desenvolupa la formació bàsica de les persones adultes i en regula el currículum (defineix, entre d'altres, la formació bàsica .cicle de formació instrumental i cicle d'educació secundària., les persones a qui s'adreça, els objectius generals i els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR