ORDRE AAR/62/2009, de 18 de febrer, per la qual es regula la gestió dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/62/2009, de 18 de febrer, per la qual es regula la gestió dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya.

El règim comunitari que regula el sector vitivinícola, establert per la normativa comunitària i iniciat l'any 1999, preveia aconseguir l'equilibri entre l'oferta i la demanda de la producció vitícola i mantenir el nivell de rendes dels viticultors. Per aconseguir aquests objectius, cal augmentar la competitivitat dels productors, consolidar el prestigi assolit pels vins comunitaris com uns dels millors del món, mantenir les tradicions, respectar el medi ambient i potenciar el teixit social de les zones vitícoles.

El Reglament (CE) núm. 479/2008, del Consell, de 29 d'abril, estableix l'organització comuna del mercat vitivinícola i modifica els Reglaments (CE) núm. 1493/1999, (CE) núm. 1782/2003, (CE) núm. 1290/2005 i (CE) núm. 3/2008, deroga el Reglament (CEE) núm. 2392/1986 en la seva totalitat i en part el Reglament (CE) núm. 1493/1999, fet què ha suposat importants modificacions en matèria de potencial vitícola. Entre elles hi ha l'obligació dels Estats membres de presentar un programa de suport de cinc anys de durada, que ha de contenir les mesures que el mateix Reglament detalla i entre les quals figura la reestructuració i reconversió de vinyes.

D'altra banda, el Reglament (CE) núm. 555/2008, de la Comissió, de 27 de juny, estableix les normes de desenvolupament del Reglament (CE) núm. 479/2008, del Consell, en allò relatiu als programes d'ajut, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls en el sector vitivinícola.

Les actuacions de reestructuració i reconversió de la vinya que afavoreixin la modernització de les explotacions vitícoles, així com l'adequació varietal a les noves tendències del mercat, són mesures que reforcen l'estructura competitiva del sector vitivinícola.

En l'àmbit de Catalunya, la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola, va representar la creació d'un marc a Catalunya per al sector vitivinícola, amb la finalitat de millorar la qualitat dels productes vitivinícoles, establir els procediments de control i ordenar els elements necessaris per assolir aquests objectius.

Aquesta Llei es va desplegar amb el Decret 264/2003, de 21 d'octubre, pel qual es regula el Registre vitivinícola de Catalunya, i amb el Decret 474/2004, de 28 de desembre, pel qual es desplega la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola, com a instrument de gestió del potencial vitivinícola.

Dintre d'aquest marc, i per tal de consolidar el teixit social de les zones vitícoles, la conservació del medi ambient i l'establiment de mesures competitives, es fa necessari continuar amb la modernització de les explotacions vitícoles mitjançant plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya, que regula aquesta Ordre.

El règim d'ajuts establirà que a la sol·licitud de l'ajut per a la reestructuració i/o reconversió de la vinya s'adjunti el pla corresponent. Per tant, és necessari regular el procés de presentació i aprovació d'aquest pla de reestructuració i/o reconversió de la vinya.

Atès que la superfície i les actuacions objecte de reestructuració i/o reconversió resta condicionada al repartiment que adopti la Conferencia Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural, l'Ordre estableix que els plans s'aprovaran aplicant criteris de prioritat.

En l'elaboració d'aquesta Ordre s'ha consultat el sector vitícola de Catalunya representat a la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular la presentació i posterior aprovació, en el seu cas, dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya destinada a produir raïm per vinificació, que tinguin com a finalitat l'augment de la competitivitat dels productors vitivinícoles i l'adaptació de l'oferta a la demanda del mercat, per al període 2008-2013.

Article 2

Persones sol·licitants

2.1 Podran presentar plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya per a la seva aprovació, les persones viticultores que destinin la seva producció de raïm a la vinificació, d'acord amb el que estableix l'article 11 del capítol I del títol II del Reglament (CE) núm. 479/2008, i que tinguin inscrites al Registre vitivinícola de Catalunya la totalitat de les parcel·les de vinya de les quals són titulars.

2.2 Els plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya de Catalunya, podran ser col·lectius o individuals.

El nombre mínim de persones viticultores que poden constituir un pla de reestructuració i/o reconversió col·lectiu serà de vint. Aquest nombre es podrà reduir fins a deu persones viticultores en les zones que per les seves característiques es pugui justificar, davant la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, que no s'ha assolit el nombre mínim de persones viticultores.

Els plans col·lectius de reestructuració i/o reconversió de la vinya, es realitzaran en el marc d'un acord establert entre els/les viticultors/es.

Les persones viticultores integrades en un pla col·lectiu han de designar una persona representant encarregada de les relacions entre les persones productores i l'Administració, en els termes que estableix l'article 32 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

2.3 Cada persona titular d'explotació només podrà executar un únic pla per convocatòria, ja estigui dins un pla individual o en un col·lectiu, aprovat pel departament competent en matèria d'agricultura.

2.4 No podran sol·licitar un pla individual, ni incloure's...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR