LLEI 8/2009, del 13 de maig, de modificació de determinats preceptes relatius a l'interès de demora del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i de la Llei 15/2008, del 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009.

Fecha de Entrada en Vigor16 de Mayo de 2009
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

LLEI

8/2009, del 13 de maig, de modificació de determinats preceptes relatius a l'interès de demora del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i de la Llei 15/2008, del 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009.

El President de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 65 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

L'evolució de la crisi econòmica fa necessària l'adequació immediata del tipus d'interès de demora que fixa la Llei 15/2008, del 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009.

El capítol II del títol V de l'Estatut d'autonomia regula el pressupost de la Generalitat. L'article 211 estableix que la Generalitat té la competència exclusiva per a ordenar i regular les seves finances.

Per a adequar la normativa que incideix directament en l'activitat econòmica, especialment en el sector tributari, cal una ràpida reacció legislativa davant de la baixada coordinada que els bancs centrals fan dels tipus d'interès del diner, que va íntimament lligat al tipus d'interès legal del diner i al tipus d'interès de demora que fixen les lleis de pressupostos. La modificació legislativa que introdueix aquesta llei pretén impulsar l'activitat econòmica, amb l'objectiu d'atenuar la situació de crisi. Es tracta d'un ajustament que només es pot abordar amb una norma amb rang de llei.

Mitjançant el Reial decret llei 3/2009, del 27 de març, de mesures urgents en matèria tributària, financera i concursal davant l'evolució de la situació econòmica, l'Estat ha modificat diverses normes que afecten aquests àmbits. Concretament, en matèria tributària, ha adequat el tipus d'interès del diner que fixa la Llei 2/2008, del 23 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2009.

Aquesta llei s'estructura en dos articles i una disposició final. L'article 1 modifica el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, del 24 de desembre, per tal d'habilitar, excepcionalment, el conseller o consellera competent en matèria d'economia i finances per a modificar el tipus d'interès de demora si es produeix una modificació del tipus d'interès legal del diner. L'article 2 modifica el tipus d'interès de demora per a l'exercici pressupostari del 2009. La disposició final estableix la data d'entrada en vigor d'aquesta llei.

Article 1

Modificació del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya

Es modifica l'apartat 2 de l'article 14 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, del 24 de desembre, que resta redactat de la manera següent:

.2. L'interès de demora s'obté aplicant el tipus que determini la legislació estatal com a interès legal del diner vigent el dia que venci el termini que fixa l'apartat 1, incrementat un 25%, llevat que la llei de pressupostos n'estableixi un de diferent. En aquest darrer cas, excepcionalment, si es modifica el tipus d'interès legal, el conseller o consellera competent en matèria d'economia i finances, mitjançant una ordre, pot modificar el tipus d'interès de demora aplicable durant la vigència del pressupost corresponent..

Article 2

Modificació de la Llei 15/2008

Es modifica l'apartat 2 de la disposició addicional primera de la Llei 15/2008, del 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009, que resta redactat de la manera següent:

.2. El tipus d'interès de demora aplicable durant la vigència del pressupost corresponent a l'exercici pressupostari del 2009 és del 5%..

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 13 de maig de 2009

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Antoni Castells

Conseller d'Economia i Finances

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR