ORDRE TRE/428/2010, de 17 d'agost, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajuts consistents en préstecs en condicions preferents per finançar projectes d'empreses i de persones emprenedores i treballadores autònomes (Línia Emprenedors), i s'estableix la convocatòria per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/428/2010, de 17 d'agost, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajuts consistents en préstecs en condicions preferents per finançar projectes d'empreses i de persones emprenedores i treballadores autònomes (Línia Emprenedors), i s'estableix la convocatòria per a l'any 2010.

El Pla de Govern 2007-2010 estableix que el Govern es compromet a ajudar aquelles persones emprenedores i treballadores autònomes que vulguin desenvolupar la seva pròpia empresa. Així mateix el Govern vol donar suport a l'emprenedoria com a motor de desenvolupament i de creació d'ocupació, com una de les 30 mesures contra la crisi que es recullen a l'Acord signat pel Govern i els agents socials el desembre de 2009.

El Pla de suport a les persones emprenedores i a l'autoocupació a Catalunya 2008-2010 del Departament de Treball té l'objectiu de potenciar la creació de més empreses i millors. Amb aquest objectiu, el Pla Inicia, de suport a les persones emprenedores i a l'autoocupació a Catalunya 2008-2010 del Departament de Treball, ofereix informació, orientació, assessorament, formació, ajuts i suport a les persones emprenedores.

La Direcció General d'Economia Cooperativa i Creació d'Empreses té com un dels seus objectius prioritaris impulsar, promocionar i fomentar la creació d'empreses amb la finalitat de l'autoocupació a Catalunya. En aquest sentit, els objectius d'aquesta Direcció General són concurrents amb les polítiques europees d'ocupació.

Les noves directrius integrades per al creixement i l'ocupació 2008-2010, en el marc de l'estratègia europea d'ocupació, preveuen, entre d'altres, un nou impuls a accions que estimulin el desenvolupament i el creixement de la iniciativa empresarial i la creació d'un entorn favorable per a les microempreses i les pimes, que a Europa són les responsables de la creació de nou de cada deu nous llocs de treball. Les directrius també fan èmfasi en la conveniència de proporcionar serveis de suport per a la creació i la consolidació d'empreses.

El Departament de Treball té entre els seus objectius el de fomentar el desenvolupament de les empreses, ajudar en la seva implantació i donar suport a les iniciatives empresarials a l'àmbit territorial català.

Per aquest motiu, i a fi de facilitar l'accés al finançament de les empreses en el context actual de crisi econòmica i financera, es convoca una línia de préstecs a través de la qual s'atorgaran ajuts en forma de bonificació dels interessos que generin els préstecs concedits a les empreses i a les persones emprenedores i treballadores autònomes.

Per Acord de Govern de 30 de setembre de 2008 s'estableixen els criteris i els procediments per a l'aplicació de les línies d'ajuts departamentals que s'instrumenten per mitjà de préstecs en condicions preferents.

En data 29 de juliol de 2010 s'ha signat el conveni corresponent entre el Departament de Treball i l'Institut Català de Finances per a la creació d'instruments financers, mitjançant l'atorgament de préstecs en condicions preferents per finançar projectes de persones emprenedores i microempreses de nova o recent creació.

Vistos els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre;

Atesos el capítol 9 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Atesa la Llei 25/2009, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2010 (DOGC núm. 5537, de 31.12.2009);

D'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta de la directora general d'Economia Cooperativa i Creació d'Empreses, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

  1. Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajuts que s'instrumenten mitjançant préstecs en condicions preferents per al finançament de projectes empresarials, adreçats a finançar tant inversions com circulant per a la creació d'empreses i per a l'ampliació o millora de les empreses recentment constituïdes (fins a tres anys d'antiguitat) en l'àmbit territorial de Catalunya.

  2. Obrir la convocatòria per a l'any 2010.

Bases reguladores

Article 2

Línies de préstecs

La línia de préstecs regulada en aquesta Ordre, s'instrumenta en dues sublínies d'acord amb la finalitat:

  1. Préstecs per a inversions.

  2. Préstecs per a circulant.

Els préstecs seran atorgats pel Departament de Treball i la seva formalització s'instrumentarà a l'Institut Català de Finances d'acord amb el que estableix aquesta Ordre.

Article 3

Àmbit temporal

Les activitats que poden accedir als ajuts que preveu aquesta Ordre seran les realitzades en l'any natural de publicació de la convocatòria corresponent.

Tant les activitats com les inversions s'han d'executar i justificar amb caràcter general durant l'any natural de la publicació de la convocatòria corresponent, i es poden perllongar, com a màxim, fins al termini de sis mesos a partir de la data de notificació de la resolució d'atorgament del Departament de Treball.

Article 4

Accions subvencionables

Podran ser objecte de subvenció:

  1. Els préstecs destinats a finançar inversions en immobilitzat material o immaterial, despeses necessàries per a la posada en funcionament de l'empresa o la seva ampliació o millora, així com per a la incorporació de noves tecnologies de la informació i les comunicacions.

  2. Els préstecs destinats a circulant.

Article 5

Tipus d'inversions i despeses subvencionables

  1. Es consideraran elegibles:

    1. En el cas de la sublínia A, préstecs per a inversions:

      Les inversions en terrenys, construccions i instal·lacions tècniques, maquinària i equipament, així com els actius immaterials vinculats a les noves tecnologies de la informació i les comunicacions, patents, llicencies i despeses de constitució i posada en marxa.

    2. En el cas de la sublínia B, préstecs per a circulant:

      Les despeses en mercaderies i matèries primeres, les operatives, com les nòmines i la seguretat social, els tributs i d'altres despeses en serveis externs, tals com els transports, les assegurances i la publicitat.

  2. Amb caràcter general les inversions es realitzaran mitjançant la compra d'equips nous.

    No obstant, en aquells casos en què les inversions es realitzin mitjançant la compra d'equipament de segona mà, s'hauran de complir els requisits següents:

    1. El venedor de l'equip haurà de facilitar una declaració sobre l'origen de l'equipament, confirmant que durant els darrers set anys no s'ha comprat amb subvencions nacionals o comunitàries.

    2. Acreditar, mitjançant certificat expedit per un perit independent, que el preu dels equipaments no és superior al valor de mercat ni al del cost d'un equip nou similar, que reuneix les característiques tècniques requerides per l'operació i que compleix les normes aplicables.

  3. La inversió objecte de subvenció haurà de mantenir-se, com a mínim, durant el temps de vigència del contracte del préstec.

  4. Serà requisit imprescindible que la sol·licitud es formalitzi abans de la realització de la inversió o de les despeses en circulant.

Article 6

Persones beneficiàries i requisits

Aquesta línia de finançament va destinada a persones emprenedores i treballadores autònomes que vulguin crear una empresa i a microempreses ja constituïdes amb menys de tres anys d'antiguitat que tinguin un projecte empresarial econòmicament viable i que, a la data de la sol·licitud, compleixin els requisits següents:

  1. Haver creat una empresa en els darrers tres anys anteriors a la data de publicació d'aquesta Ordre i estar donades d'alta a l'IAE dins del mateix període, o acreditar la voluntat de crear-la amb les condicions que s'estableixen en aquesta Ordre.

  2. Tenir menys de 10 treballadors/es.

  3. Tenir menys de dos milions d'euros de facturació anual.

  4. Acreditar el domicili social a Catalunya tant en el cas de l'empresa ja constituïda com en el de l'empresa que es vol constituir.

  5. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de Seguretat Social.

  6. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  7. No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de persones amb discapacitat o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de prevenció de riscos laborals, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost.

  8. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

  9. No trobar-se afectades per les situacions següents:

    Incidències RAI, ASNEF i/o judicials.

    Fons propis negatius.

    Pèrdues continuades en els darrers tres exercicis.

    Altres rebuts pendents i/o impagats.

    CNAES núm.: 3110, 6820 (promoció immobiliària); 4941 i 4942 (transport de mercaderies per carretera); 01 i 02 (agrícola i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR