ORDRE IUE/136/2010, de 8 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de subvencions i de préstecs directes en condicions preferents per al finançament d'actuacions de transformació estructural dels sectors estratègics de la indústria a Catalunya, i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IUE/136/2010, de 8 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de subvencions i de préstecs directes en condicions preferents per al finançament d'actuacions de transformació estructural dels sectors estratègics de la indústria a Catalunya, i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

La transformació del model industrial de Catalunya esdevé la finalitat bàsica del govern en l'àmbit de la política industrial.

En els darrers temps s'ha produït un ràpid i intens procés de transformació de l'economia a escala mundial, que s'ha manifestat bàsicament mitjançant fenòmens com la globalització, el canvi tecnològic, la importància creixent del coneixement, els canvis demogràfics i la necessitat d'un desenvolupament sostenible.

Aquests canvis impliquen ja en el curt termini un nou model industrial a nivell internacional, en el qual cal que les empreses catalanes representin un paper capdavanter per tal de transformar les seves activitats cap a segments d'alta qualificació (amb més tecnologia i innovació), desenvolupar-se cap a nous mercats, incrementar el creixement de la seva dimensió mitjançant nous plantejaments estratègics, i fomentar la cooperació empresarial en els àmbits sectorials.

Mitjançant aquesta Ordre, el govern vol avançar en la transformació estructural dels sectors estratègics de la indústria catalana, fomentant-ne la competitivitat, i accelerant-ne el procés de reorientació, cap a processos de producció més avançats, eficients i eficaços amb el medi ambient i amb l'optimització dels recursos naturals, i alhora enfortint una base sòlida industrial, generadora d'ocupació, i integradora de les activitats manufactureres i de serveis a la producció.

D'acord amb el Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d'agost, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories) (DOUE L 214, de 9.8.2008).

D'acord amb el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003) i amb el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, a proposta de la Secretaria d'Indústria i Empresa , i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

S'aproven les bases reguladores que figuren a l'annex 1 d'aquesta Ordre i s'obre convocatòria per a l'any 2010, de la línia de subvencions i préstecs directes en condicions preferents per al finançament d'actuacions de transformació estructural dels sectors estratègics de la indústria a Catalunya.

Article 2

Règim jurídic

A aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Article 3

Règim d'atorgament

Aquesta Ordre s'estableix de conformitat amb el Reglament CE 800/2008, de 6 d'agost, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories) (DOUE L 214, de 9.8.2008).

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per a la tramitació, la resolució, el termini per a la conclusió del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regula a la base 11.

Article 5

Convocatòria i aplicació pressupostària

5.1 S'obre la convocatòria pública per a l'any 2010 de la línia de subvencions i de préstecs directes en condicions preferents per al finançament d'actuacions de transformació estructural dels sectors estratègics de la indústria a Catalunya.

5.2 La quantitat màxima destinada a aquesta convocatòria en la línia de subvenció dins de l'any 2010 és de 2.000.000 d'euros. El seu finançament serà a càrrec de la partida pressupostària IU03/770000100/6220 del pressupost de la Secretaria d'Indústria i Empresa per a l'any 2010.

5.3 La quantitat màxima destinada a aquesta convocatòria en la línia de préstecs directes dins de l'any 2010 és de 30.000.000 d'euros. El seu finançament serà a càrrec de la partida pressupostària IU03/830000200/6220 del pressupost de la Secretaria d'Indústria i Empresa per a l'any 2010.

5.4 La Secretaria d'Indústria i Empresa, amb l'Institut Català de Finances, ha establert el procediment de gestió interna que regula la tramitació i finançament d'aquesta línia de préstecs, que s'instrumenta mitjançant el conveni amb l'ICF, segons estableix el punt 5 de les bases.

Article 6

Termini i lloc de presentació de sol·licituds

6.1 El termini de presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquests ajuts és de 30 dies a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

6.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans a què fa referència la base 7.1.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 8 de març de 2010

Josep Huguet i Biosca

Conseller d'Innovació Universitats i Empresa

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte

    L'objecte d'aquestes bases és regular la línia de subvencions i de préstecs directes en condicions preferents per al finançament d'actuacions de transformació estructural dels sectors estratègics de la indústria a Catalunya.

    Qualsevol dels projectes presentats a la línia haurà d'acreditar el compliment de l'objecte regulat en aquest punt, ja sigui mitjançant el desenvolupament de nous productes que incorporin millores significatives respecte dels existents, o bé incrementant el seu valor afegit, la sostenibilitat o la seguretat, mitjançant la reenginyeria de processos productius amb l'objectiu de millora de l'eficiència, flexibilitat o reducció de l'impacte ambiental, o mitjançant la implantació de sistemes avançats de producció, especialment els que impliquin aplicacions avançades de les TIC i la seva aplicació al llarg de la cadena de valor, i els que són fruit de la recerca industrial i el desenvolupament experimental.

  2. Beneficiaris

    2.1 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les empreses, independentment de la seva consideració com a petita, mitjana o gran, de la CCAE-2009 (Decret 137/2008, de 8 de juliol), incloses en els grups 292 (fabricació de carrosseries per a vehicles de motor, fabricació de remolcs i semiremolcs), 293 (fabricació de components, peces i accessoris per a vehicles de motor), 301 (construcció naval), 303 (construcció aeronàutica), 304 (fabricació de vehicles de combat), i classe 3091 (fabricació de motocicletes).

    En el cas de grans empreses, només es consideraran objecte d'ajut els projectes que comportin un canvi en el comportament del beneficiari de tal manera que aquest incrementi el seu grau d'activitat d'R+D o realitzi una inversió superior destinada a la protecció del medi ambient. El beneficiari haurà de demostrar, abans de la concessió, que l'ajut comportarà un augment substancial de la mida del projecte o de l'àmbit d'aplicació del projecte o de l'import total invertit en el projecte o del ritme d'execució del projecte.

    D'acord amb l'annex 1 del Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d'agost, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories) (DOUE L 214, de 9.8.2008), s'entén per mitjana empresa la que ocupa menys de 250 treballadors i que té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d'euros, o un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d'euros.

    D'acord amb el mateix annex, s'entén per petita empresa la que ocupa menys de 50 treballadors i que té un volum de negoci anual que no excedeix els 10 milions d'euros, o un balanç general anual que no excedeix els 10 milions d'euros. Per calcular aquests imports caldrà tenir en compte les diverses definicions que estableix l'esmentat Reglament, en especial les referides a empresa autònoma, associada o vinculada.

    2.2 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts, a part de les empreses incloses en els sectors estratègics que s'enumeren a l'apartat 2.1, i d'altres que es determini, d'acord amb l'article 4.3 de la Llei 9/2009 de política industrial i sempre que es justifiqui el caràcter estratègic d'aquests, o la concurrència d'especials circumstàncies que aconsellin el foment de l'adopció d'actuacions de transformació estructural, en les línies d'acció que preveuen les presents bases reguladores.

    2.3 No poden ser beneficiàries d'aquests ajuts:

    1. les associacions, fundacions i, en general, les entitats sense ànim de lucre.

    2. les empreses que estiguin subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut il·legal i incompatible amb el mercat comú.

    3. les empreses que tinguin la consideració d'empreses en crisi; a aquests efectes, s'entendrà que una pime està en crisi si compleix els paràmetres definits a l'article 1, apartat 7, del Reglament (CE) núm. 800/2008, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories) (DOUE L 214, de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR