ORDRE AAR/331/2009, de 18 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs destinats a les inversions obligatòries que cal aplicar en el control i la lluita contra la Tuta absoluta, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/331/2009, de 18 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs destinats a les inversions obligatòries que cal aplicar en el control i la lluita contra la Tuta absoluta, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

L'arna del tomàquet, Tuta absoluta (Meyrik), és un microlepidòpter de la família Gelechiidae considerat una de les principals plagues del cultiu de tomàquet del continent sud-americà, afecta el cultiu de tomàquet i, en menor grau, altres cultius com els d'albergínia, patata i diverses solanàcies silvestres.

Fins a l'estiu de 2007 no es coneixia la presència d'aquest organisme nociu dels vegetals a Europa. La primera vegada va ser al mes de juny en el municipi de Torreblanca, a la província de Castelló, i posteriorment s'ha anat estenent per altres zones productores. A Catalunya es van localitzar a finals d'agost les primeres deteccions, i es van aplicar mesures dirigides a evitar la seva dispersió i afavorir-ne l'eradicació.

El Comitè Fitosanitari Nacional va aprovar en data 25 de gener de 2008 un acord que establia les mesures provisionals en el control de la plaga del tomàquet Tuta absoluta, que té com a objectiu fixar una estratègia comuna en totes les comunitats autònomes per tal de lluitar contra la plaga i evitar-ne la dispersió. Aquestes mesures determinen, entre altres aspectes, les condicions estructurals que han de complir les explotacions dels proveïdors i/o dels productors de tomàquet i altres plantes sensibles, per tal de poder comercialitzar el planter i/o la collita. Aquestes mesures han estat recollides a nivell de Catalunya en l'Ordre AAR/415/2008, de 12 de setembre, per la qual s'estableixen mesures obligatòries per a la prevenció i lluita contra la plaga de l'arna del tomàquet, Tuta absoluta (Meyrik).

D'altra banda, la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix entre els seus objectius la consolidació de l'activitat agrària a fi d'aconseguir, entre d'altres, un sector agrari competitiu i professional, respectuós amb el medi ambient i amb unes produccions de qualitat al servei de la persona consumidora.

El règim d'aquesta línia de préstec serà el que estableix el Reglament (CE) 1535/2007 de la Comissió, de 20 de desembre de 2007, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis al sector de la producció de productes agrícoles (DOUE L- 337, de 21.12.2007).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector productor i/o proveïdor de tomàquet i altres espècies sensibles a la Tuta absoluta mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores d'una línia de préstecs destinats a la millora tecnològica de les estructures de producció en les explotacions agràries productores de tomàquet i altres espècies sensibles especificades a l'Ordre AAR/415/2008, de 12 de setembre, així com en les dels proveïdors de material vegetal d'aquestes espècies, i que es publiquen en l'annex d'aquesta disposició.

Article 2

2.1 Convocar per a l'any 2009 una línia de préstecs amb l'objectiu de finançar les inversions que vagin destinades a la construcció d'hivernacles o altres estructures i/o a la millora del tancament dels existents en les explotacions agràries productores d'espècies sensibles, especificades a l'Ordre AAR/415/2008, de 12 de setembre, així com a les de proveïdors d'aquest material de producció, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'annex d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 El finançament dels préstecs que s'estableixen en aquesta Ordre va a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/830000200/6140 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural per a l'exercici 2009 per un import màxim de 1.000.000 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajuts és el Servei d'Ajuts a les Estructures Agràries i Agroalimentàries.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general de Desenvolupament Rural.

A aquests efectes es nomena una comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel / per la subdirector/a general d'Estratègia Rural, el/la subdirector/a general d'Agricultura i el/la cap del Servei de Sanitat Vegetal.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de quatre mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per a resoldre i notificar, tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics en el web www.gencat.cat/dar/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural. Els ajuts que superin els 3.000 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 18 de juny de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

  1. Objecte dels ajuts

    1.1 L'objecte d'aquests préstecs és la millora tecnològica de les estructures de producció en les explotacions agràries productores de tomàquet i altres espècies sensibles especificades a l'Ordre AAR/415/2008, de 12 de setembre, així com en les dels proveïdors de material vegetal d'aquestes espècies.

    1.2 Als efectes de l'aplicació d'aquesta línia de préstecs, tenen la consideració de subvencionables les inversions que es realitzin en l'àmbit territorial de Catalunya, en explotacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR