ORDRE IUE/414/2010, de 30 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament de projectes d'innovació en petites i mitjanes empreses del sector del turisme, i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IUE/414/2010, de 30 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament de projectes d'innovació en petites i mitjanes empreses del sector del turisme, i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

El sector turístic té una importància cabdal en l'estructura econòmica de Catalunya, en el seu creixement i en la creació d'ocupació. La competitivitat del sector turístic és un factor clau per mantenir la seva posició de referència mundial en relació amb el turisme domèstic, el turisme europeu i el turisme mundial. Un aspecte determinant per fer possible un major grau de competitivitat és la innovació tecnològica en tots els seus àmbits: productiu, comercial i promocional.

L'estructura del sector turístic català, en què les petites i mitjanes empreses són clarament majoritàries, el fa especialment sensible als canvis de l'entorn. Així, els processos d'inversió en els establiments d'allotjament turístic, en els serveis d'intermediació i en el conjunt d'empreses de serveis i d'activitats turístiques es veuen molt afectats en situacions d'alentiment econòmic i d'ajustament de preus, deguts als canvis de comportament de la demanda turística i l'aparició de nous mercats emergents.

Així, els plans d'inversió en innovació tecnològica que comporten la renovació o l'ampliació de béns d'equipament, la creació de nous productes, la millora d'eficiència energètica, les millores ambientals i la incorporació de noves tecnologies i processos tant en els aspectes de la gestió interna, com comercial i promocional, aspectes determinats en la millora de la competitivitat i de la sostenibilitat es difereixen o, simplement, es desestimen. D'altra banda, aquestes tensions es transmeten al llarg de tota la cadena de valor, incidint de forma especial en el sector de fabricació de béns d'equipament i en el sector de les noves tecnologies de la comunicació.

El Govern, tenint en compte el món empresarial en el seu conjunt i l'efecte decisiu que la inversió en el sector del turisme té sobre el creixement de l'economia, impulsa una sèrie d'instruments, per mitjà del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, amb l'objectiu d'ajudar la petita i mitjana empresa (PIME) a millorar la seva competitivitat en un entorn empresarial dinàmic.

En aquest context, l'objecte d'aquesta línia d'ajuts és donar crèdits a tipus d'interès zero a les empreses del sector turístic següents:

1) PIMES que renovin o ampliïn els seus actius productius o béns d'equipament i de forma especial pel que fa a la seguretat i de la salubritat de les instal·lacions.

2) PIMES que creïn nous productes turístics.

3) PIMES que implantin un pla d'acció de millora d'eficiència energètica i en relació amb la millora ambiental (tractament de les aigües, estalvi de consum d'aigua i tractament de residus).

4) PIMES que implantin un pla de millora dels equipaments informàtics i de programari adreçats a la millora de la gestió interna, a la comercial i a la promoció dels seus serveis.

D'acord amb la normativa comunitària relativa als ajuts d'Estat;

D'acord amb el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003) i amb el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, a proposta de la Direcció General de Turisme, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

S'aproven les bases reguladores, que regiran la convocatòria pública, de la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament de projectes d'inversió en innovació tecnològica que comporten la renovació o l'ampliació de béns d'equipament, la creació de nous productes, la millora d'eficiència energètica, les millores ambientals i la incorporació de noves tecnologies en aspectes de gestió interna, comercial i de promoció.

Article 2

Convocatòria i aplicació pressupostària

2.1 S'obre la convocatòria pública per a l'any 2010 per a la concessió de préstecs en condicions preferents per al finançament de projectes d'inversió a què fa referència l'article 1.

2.2 La quantitat màxima destinada a aquesta convocatòria dins de l'any 2010 és de 7.600.000 euros. El finançament serà a càrrec de la partida pressupostària IU02/830002/6520 del pressupost de la Direcció General de Turisme del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa per a l'any 2010. Aquesta quantia es podrà incrementar amb les quantitats derivades d'ajuts que hagin estat objecte de revocació.

2.3 D'acord amb la disponibilitat pressupostària, es podrà obrir una convocatòria posterior quan no s'esgoti l'import màxim destinat a aquesta primera convocatòria.

2.4 La Direcció General de Turisme, juntament amb l'Institut Català de Finances, ha establert el procediment de gestió interna que regula la tramitació i finançament d'aquesta línia de préstecs, que instrumenten, mitjançant conveni, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i l'Institut Català de Finances.

Article 3

Règim jurídic

A aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006).

Article 4

Termini i lloc de presentació de sol·licituds

4.1 El termini de presentació de sol·licituds per obtenir els ajuts que preveu aquesta línia serà fins al 10 de setembre de 2010, inclosa aquesta data.

4.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans a què fa referència la base 5.1.

Article 5

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per a la tramitació i resolució del procediment, el termini per a la conclusió, el mitjà de notificació de la resolució i si aquesta posa fi a la via administrativa, com també la indicació dels recursos que es poden interposar, són qüestions regulades a la base 9.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 30 de juliol de 2010

Josep Huguet i Biosca

Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte

    L'objecte d'aquestes bases és regular la línia de préstecs en condicions preferents per al finançament de projectes d'inversió en innovació tecnològica que comporten la renovació o l'ampliació de béns d'equipament, la creació de nous productes, la millora d'eficiència energètica, les millores ambientals i la incorporació de noves tecnologies tant en els aspectes de la gestió interna, com en la comercial i de promoció.

  2. Beneficiaris

    2.1 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les empreses del sector turístic següents:

    1. PIMES que renovin o ampliïn els seus actius productius o béns d'equipament i de forma especial quant a la seguretat i la salubritat de les instal·lacions.

    2. PIMES que creïn nous productes turístics.

    3. PIMES que implantin un pla d'acció de millora d'eficiència energètica i pel que fa a millora ambiental (tractament de les aigües, estalvi de consum d'aigua i en el tractament de residus).

    4. PIMES que implantin un pla de millora dels equipaments informàtics i de programari adreçats a la millora de la gestió interna, la gestió comercial i la promoció dels seus serveis.

    2.2 Als efectes d'aquesta convocatòria es considerarà petita i mitjana empresa (PIME) la que s'ajusti a la definició que d'aquesta determini la Unió Europea. En el moment de la publicació d'aquesta convocatòria aquesta definició s'estableix en la Recomanació de la Comissió de 6 de maig de 2003 (DOCE L 124/36, de 20.5.2003). Basant-se en aquesta Recomanació, s'entén per PIME l'empresa que ocupi menys de 250 treballadors i el volum de negoci anual de la qual no excedeixi els 50 milions d'euros o que tingui un balanç general anual que no excedeixi els 43 milions d'euros. Per calcular aquests imports cal tenir en compte les diverses definicions que estableix la Recomanació, en especial les referides a empresa autònoma, associada o vinculada.

  3. Tipus d'inversions i de despeses objecte de finançament

    Es consideren elegibles:

    1. Les inversions realitzades per pimes del sector turístic que renovin o ampliïn els seus actius productius o béns d'equipament i de forma especial quant a seguretat i salubritat de les instal·lacions.

      Les inversions i despeses s'hauran d'haver realitzat entre l'1 de juny de 2009 i el 31 de desembre de 2010. Els béns subvencionats no es podran traslladar fora de Catalunya fins que hagin transcorregut tres anys des de la compra.

    2. Les despeses i inversions realitzades per pimes del sector turístic que creïn nous productes turístics. Les inversions i despeses...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR