ORDRE AAM/267/2013, de 21 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la realització de proves diagnòstiques previstes en l'execució del programa de sanitat animal de prevenció, lluita i eradicació de la tuberculosi bovina, i es convoquen els corresponents a 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La Llei 8/2003, de 24 d’abril, de sanitat animal, estableix, entre les seves finalitats, la prevenció, la lluita, el control i l’eradicació de les malalties dels animals a través de l’adopció de les mesures sanitàries adequades en funció del risc sanitari, i d’acord amb els coneixements tècnics i científics en cada moment.

La tuberculosi bovina és una malaltia de declaració obligatòria a la Unió Europea i forma part dels programes nacionals d’eradicació de malalties de compliment obligatori regulats en el Reial decret 2611/1996, de 20 de desembre. Aquests programes, juntament amb els de control i vigilància aprovats, estableixen les mesures que han de dur-se a terme per controlar la malaltia.

Mitjançant la Decisió 2012/761/UE d’execució de la Comissió, de 30 de novembre de 2012, notificada amb el número C(2012)8682 (DOUE núm. 336, de 8.12.2012), es van aprovar els programes anuals i plurianuals d’eradicació, control i vigilància de determinades malalties animals i zoonosis presentats pels estats membres per al 2013, entre els quals s’aprovava el programa d’eradicació de la tuberculosi bovina per al període comprés entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2013.

L’objectiu final del programa és l’eradicació de la malaltia, considerant com a tal la consecució de no més d’un 0,1% de ramats bovins infectats per any durant 6 anys consecutius, és a dir, arribar almenys al 99,9% dels ramats com a oficialment lliures durant aquests 6 anys consecutius. Per això és necessari continuar amb les reduccions en els nivells de prevalença i incidència en els ramats i d’incidència d’animals, juntament amb l’increment dels ramats qualificats com a T3.

A Catalunya, correspon al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general competent en matèria d’agricultura i ramaderia, l’execució dels programes sanitaris d’eradicació de malalties de caràcter obligatori.

Les proves diagnòstiques a tots els bovins majors de 6 setmanes són essencials en el programa de lluita i eradicació de la tuberculosi bovina. La Unió Europea estableix com a obligatòries les proves i l’objectiu d’aquest ajut és compensar els ramaders per la realització d’aquestes proves.

L’ajut s’adreça a les agrupacions de defensa sanitària (ADS), les quals, com a entitats associatives integrades per ramaders i reconegudes oficialment per l’Administració, constitueixen un element importantíssim en l’execució de les actuacions sanitàries i són les encarregades d’aplicar, sota les instruccions de l’Administració, els programes oficials de prevenció, lluita, control o eradicació de les malalties dels animals. És per això que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural considera necessari instrumentar aquests ajuts a les ADS per realitzar mitjançant els seus veterinaris les proves diagnòstiques establertes al programa de lluita i eradicació de la tuberculosi bovina.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector boví mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la realització de les proves diagnòstiques del programa d’eradicació de tuberculosi bovina, que es publica a l’annex 1.

Article 2

2.1 Convocar per a 2013 els ajuts destinats a la realització de les proves diagnòstiques del programa d’eradicació de la tuberculosi bovina d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de 10 dies, que computa des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre, per un import de 375.318,00 euros, provenen de la Unió Europea i van a càrrec de les partides pressupostària AG03 D/482000132/6111/0042 per un import de 215.318,00 euros i AG03 D/482000100/6111/000 per un import de 160.000,00 euros, dels pressupostos del DAAM per a l’any 2013.

2.4 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Ordenació Ramadera.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts.

La Comissió de valoració estarà formada pel subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei d’Ordenació Ramadera i el/la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és d’un mes des que es va presentar la sol·licitud. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR