DECRET 266/2003, de 4 de novembre, de modificació del Decret 190/1989, d'1 d'agost, d'aprovació de les normes reguladores dels procediments de designació dels membres dels òrgans de govern de les caixes d'estalvis i de la convocatòria i el funcionament d'aquests.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyDecret

DECRET 266/2003, de 4 de novembre, de modificaciÛ del Decret 190/1989, d'1 d'agost, d'aprovaciÛ de les normes reguladores dels procediments de designaciÛ dels membres dels Úrgans de govern de les caixes d'estalvis i de la convocatÚria i el funcionament d'aquests.

La Llei 31/2002, de 30 de desembre, de mesures fiscals i administratives, introdueix diverses modificacions en el Decret legislatiu 1/1994, de 6 d'abril, pel qual s'aprova la refosa de les lleis 15/1985, d'1 de juliol, 6/1989, de 25 de maig, i 13/1993, de 25 de novembre, de caixes d'estalvis de Catalunya, per adaptar-lo a les disposicions de la legislaciÛ b‡sica estatal, contingudes en la Llei 44/2002, de 22 de novembre, de mesures de reforma del sistema financer.

…s necessari, doncs, adaptar els preceptes reglamentaris relatius al procediment de designaciÛ, convocatÚria i funcionament dels Úrgans de govern de les caixes d'estalvis amb seu central a Catalunya, als esmentats canvis produÔts en el marc jurÌdic d'aquestes entitats.

D'altra banda, atËs que les fundacions creades per les caixes d'estalvis per gestionar i administrar la seva obra social tenen un car‡cter instrumental i es nodreixen principalment d'aportacions de la mateixa caixa, s'atribueixen al Departament d'Economia i Finances les corresponents funcions de vigil‡ncia sobre elles. Complement‡riament, s'estableix la necessitat de determinar en els Estatuts de les caixes els criteris i lÌmits aplicables als membres de l'Úrgan d'aquestes fundacions que, per delegaciÛ, administri l'obra social, i la forma de retre comptes davant la caixa de les actuacions efectuades en aquesta matËria; tot aixÚ, sens perjudici del ple sotmetiment de les referides fundacions al rËgim de protectorat exercit pel Departament de JustÌcia i Interior.

Finalment, atËs que la Llei 26/2003, de 17 de juliol, de modificaciÛ de la Llei 24/1988, del mercat de valors, i del Text refÛs de la Llei de societats anÚnimes, aprovat pel Reial decret legislatiu 1564/1989, estableix que les caixes d'estalvis han de comptar amb una comissiÛ d'inversions i una comissiÛ de retribucions, es regulen en els articles 7 i 8 del Decret els diversos aspectes de funcionament que les caixes catalanes han de tenir en compte a l'hora d'incorporar aquests Úrgans tËcnics als seus estatuts. Aquest desenvolupament combina la m‡xima flexibilitat, ja que les caracterÌstiques de les diverses caixes sÛn molt diferents, amb els obligats requisits mÌnims necessaris per assolir l'objectiu perseguit per la nova disposiciÛ.

Per tant, d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, a proposta del conseller d'Economia i Finances, i amb la deliberaciÛ prËvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Es modifiquen els articles 3, 6 i 7 i s'afegeixen els articles 8 i 9 al Decret 190/1989, d'1 d'agost, d'aprovaciÛ de les normes reguladores dels procediments de designaciÛ dels membres dels Úrgans de govern de les caixes d'estalvis i de la convocatÚria i el funcionament d'aquests (DOGC n˙m. 1179, de 9.8.1989) que resten redactats de la manera seg¸ent:

"Article 3

"3.1††Correspon al conseller/a d'Economia i Finances l'aprovaciÛ dels estatuts i dels reglaments reguladors del sistema d'eleccions que aprovin les caixes d'estalvis esmentades, i de les seves modificacions. Tanmateix, el canvi de domicili central ha de ser aprovat pel Govern de la Generalitat.

"3.2††El Departament d'Economia i Finances, en el marc del que disposen els articles 51 i 52 del Decret legislatiu 1/1994, de 6 d'abril, i en exercici de la potestat de vigil‡ncia que li correspon envers l'obra social, per tal que es compleixi la seva funciÛ economicosocial, podr‡, amb aquest objecte, requerir a les caixes d'estalvis la informaciÛ necess‡ria respecte de l'actuaciÛ de les fundacions creades per aquelles per gestionar la seva obra social, i aixÚ, sens perjudici de l'exercici per part del Departament de JustÌcia i Interior de les competËncies que la llei atribueix al protectorat d'aquestes fundacions.

3.3††Les sol∑licituds d'aprovaciÛ dels estatuts i dels reglaments reguladors del sistema d'eleccions s'entendran desestimades si no hi ha resoluciÛ expressa en el termini de sis mesos des de la seva recepciÛ. Altrament, la modificaciÛ dels estatuts i dels reglaments i el canvi de domicili central es tindran per aprovats si en el termini esmentat no hi ha resoluciÛ en contra.

"Article 6

"6.1††S'encomana a la DirecciÛ General de PolÌtica Financera la constituciÛ i la conservaciÛ del Registre de caixes d'estalvis i del Registre d'Alts C‡rrecs de les Caixes d'Estalvis.

6.2††Correspon tambÈ a la direcciÛ general esmentada la pr‡ctica de les comunicacions a quË es refereixen els articles 13 i 43.1 del Decret legislatiu 1/1994, de 6 d'abril.

"Article 7

"7.1††Independentment de les comissions creades d'acord amb les previsions de l'article 34 del Decret legislatiu 1/1994, de 6 d'abril, els estatuts de les entitats han de preveure l'existËncia en el si del consell d'administraciÛ d'una comissiÛ d'inversions de car‡cter no executiu. La comissiÛ d'inversions tÈ la funciÛ d'informar i proposar al consell d'administraciÛ o a la comissiÛ executiva aquelles inversions o desinversions que tinguin un car‡cter estratËgic i estable, tant quan siguin fetes directament per l'entitat com quan ho siguin a travÈs de les seves entitats dependents i, tambÈ, ha d'informar sobre la viabilitat financera de les esmentades inversions i de la seva adequaciÛ als objectius fundacionals de l'entitat. AixÌ mateix lliura un informe anual sobre les inversions d'aquesta naturalesa efectuades durant l'exercici.

"7.2††S'entÈn com estratËgica l'adquisiciÛ o venda de qualsevol participaciÛ significativa de qualsevol societat cotitzada o la participaciÛ en projectes empresarials amb presËncia en la gestiÛ o en els seus Úrgans de govern, quan es doni el supÚsit previst en l'apartat seg¸ent.

"7.3††Les inversions i desinversions a considerar per la comissiÛ sÛn les que impliquen que la participaciÛ total de la caixa franquegi el lÌmit del 3% dels recursos propis computables. En cas contrari s'entÈn que les inversions o desinversions no tenen un car‡cter estratËgic per a l'entitat.

"7.4††La comissiÛ d'inversions de les caixes d'estalvis est‡ formada per tres membres. Dos sÛn nomenats d'entre els seus membres pel consell d'administraciÛ, que pot delegar aquesta funciÛ en la comissiÛ executiva, els quals han de ser escollits respectivament de cada grup de representaciÛ seguint les proporcions del consell. TambÈ en forma part el president/a del consell d'administraciÛ, que la presideix, i hi assisteixen el director/a general de l'entitat i, en cas d'existir, el director/a general del grup, en les mateixes condicions estatut‡riament previstes per a la seva assistËncia al consell d'administraciÛ. El que es preveu amb anterioritat ho ser‡ en defecte del que estableixen els estatuts de la caixa.

"7.5††Els dict‡mens i informes de la comissiÛ s'adopten per acord favorable de la majoria dels seus membres. El president/a tÈ vot diriment.

"7.6††La comissiÛ d'inversions es reuneix, convocada pel president/a, a iniciativa prÚpia o a inst‡ncia del director/a general de l'entitat, cada cop que aquest hagi de sotmetre a consideraciÛ del consell o de la comissiÛ executiva decisions de les que corresponen a l'‡mbit d'estudi de la comissiÛ i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR