DECRET 395/1996, de 12 de desembre, pel qual s'estableixen els procediments de notificació de les malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics al Departament de Sanitat i Seguretat Social. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2327, pàg. 1422, de 10.2.1997).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

La vigilància epidemiològica en la salut pública consisteix en la recollida, l'anàlisi i la interpretació de tota aquella informació relacionada amb l'aparició i l'extensió de malalties, amb la finalitat d'aconseguir-ne el seu control efectiu.

A Catalunya, la vigilància epidemiològica se centra en aquelles malalties que per la seva incidència i gravetat, el seu grau de transmissibilitat i l'admissió de mesures preventives, es consideren objecte de control prioritari. Amb aquesta finalitat, s'ha estructurat un sistema de notificació obligatòria de malalties i brots epidèmics de qualsevol etiologia, conegut com a sistema de malalties de declaració obligatòria (MDO).

Mitjançant la Resolució de 7 de desembre de 1981, per la qual s'estableix el procediment de notificació i comunicació de les malalties de declaració obligatòria al Departament de Sanitat i Seguretat Social (DOGC núm. 195, de 29.1.1982) i l'Ordre de 29 de gener de 1991, de modificació d'aquest procediment (DOGC núm. 1404, de 8.2.1991), es va dissenyar l'esquema actual de notificació de les malalties de declaració obligatòria, establint-ne tres formes: la individualitzada, la urgent i la numèrica.

El Reial decret 2210/1995, de 28 de desembre, ha creat la xarxa estatal de vigilància epidemiològica en la qual s'integra el sistema de notificació obligatòria de malalties. D'acord amb aquesta nova regulació correspon a les comunitats autònomes garantir el compliment de les finalitats i les necessitats del sistema, mitjançant l'establiment dels canals d'informació i la determinació dels nivells d'agregació de dades. Igualment es preveu, amb l'objecte que les administracions sanitàries puguin disposar de tota la informació epidemiològica, la necessària correspondència entre les estructures de la xarxa i els nivells administratius i assistencials del sistema sanitari.

Per això, en el moment actual, per tal d'adequar el circuit de notificació d'aquestes malalties al model d'organització sanitària definit per la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, i disposicions que la despleguen, es fa necessari un replantejament del procediment establert.

En conseqüència, en ús de la potestat reglamentària que estableix l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Disposicions de caràcter general

Article 1

Aquest Decret té per objecte establir els procediments de notificació de les malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics al Departament de Sanitat i Seguretat Social.

Article 2

2.1 Els procediments de notificació són els següents:

  1. Declaració individualitzada: queden subjectes a aquest tipus de declaració aquelles malalties respecte de les quals és necessari conèixer determinades dades identificatives del malalt i del metge declarant, als efectes de poder exercir un control adequat del malalt i del seu entorn.

  2. Declaració urgent: queden subjectes a aquest tipus de declaració els brots epidèmics de qualsevol etiologia i aquelles malalties de declaració individualitzada que requereixen unes actuacions de control immediates, als efectes d'evitar l'aparició de nous casos relacionats.

  3. Declaració numèrica: queden subjectes a aquest tipus de declaració aquelles malalties respecte de les quals es considera necessari disposar d'informació setmanal del nombre de casos, als efectes de tenir un coneixement adequat de la seva magnitud i la seva distribució en el temps i en l'espai. 2.2 Les malalties que han de ser objecte de notificació per cadascun dels procediments establerts es determinen a l'annex 1.

Article 3

Els metges que realitzen tasques...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR