ORDRE AAM/97/2012, de 2 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, i es convoquen els corresponents a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, d’ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per al període 2007-2013, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea mitjançant la Decisió C(2008) 702, de 15 de febrer de 2008, modificada per la Decisió C(2009) 10340, de 14 de desembre de 2009, i per la Decisió C(2010) 8294 final, de 30 de novembre de 2010, preveu dins l’Eix 1, la mesura 123.02, ajuts destinats a fomentar la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i forestals, i estableix una sèrie d’objectius per aconseguir-ho, en el context general d’assolir una millora del rendiment global de les empreses agroalimentàries ubicades a Catalunya, amb un augment de la seva competitivitat i la seva eficiència.

El Decret 56/2009, de 7 d’abril, per a l’impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de normes reguladores de signatura electrònica; la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics i el Reial decret 1671/2009, de 6 de novembre, que desenvolupa parcialment la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, en relació amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei 29/2010, de 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, constitueixen la normativa aplicable en matèria de tramitació electrònica dels procediments de l’administració.

Mitjançant aquests ajuts s’ha pogut constatar que les possibles persones beneficiàries disposen dels mitjans tecnològics necessaris per poder-ne realitzar la tramitació electrònica de la sol·licitud, es fa palès i és factible la tramitació administrativa de la fase de sol·licitud només per mitjans electrònics, de conformitat amb l’article 27.6 de la Llei 11/2007.

D’altra banda, l’alt grau de sinèrgia entre la producció agrària i l’agroindústria i la capacitat que aquesta darrera té per crear llocs de treball fan que el sector agroalimentari tingui una gran importància a l’hora de contribuir a l’estabilització de la població rural a Catalunya.

Així, per tant, cal fomentar la millora de la transformació i la comercialització dels productes agraris mitjançant subvencions a les inversions per tal d’aconseguir el desenvolupament d’una indústria agroalimentària moderna i competitiva en la qual es prioritzin la transferència de coneixements, la innovació i l’aplicació de noves tecnologies, la qualitat i seguretat de la cadena alimentària i una correcta gestió mediambiental, i d’aquesta manera materialitzar noves possibilitats de comercialització dels productes agraris. Aquest objectiu es troba reflectit en el PDR, concretament descrit en la mesura 123.

Sens perjudici de l’aplicabilitat i efectes directes de la reglamentació comunitària europea s’inclouen en aquesta Ordre les inversions i despeses que s’exclouen expressament de ser objectes d’ajut.

Conseqüentment, valorada la conveniència de continuar donant suport al sector de la indústria agroalimentària mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, així com les inversions subvencionables i no subvencionables, que es publiquen als annexos 1, 2 i 3, respectivament, d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per a 2012 els ajuts per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, i les inversions subvencionables i no subvencionables corresponents a les actuacions a realitzar, d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1.

2.2 El termini de presentació de les sol·licituds serà d’un mes que computa des de l’endemà de la data de la publicació de l’Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts que preveu aquesta Ordre, per un import total de 28.167.808,22 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), d’acord amb el que preveu el PDR 2007-2013.

El 35,04% del pressupost total de l’ajut correspon a l’aportació del DAAM, amb caràcter plurianual, que serà d’un import màxim de 9.870.000,00 euros i anirà a càrrec de la partida D/770000400/6130/0000 dels pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural pel període 2012-2014. La resta de finançament, anirà a càrrec del fons FEADER per un import de 6.478.595,89 euros, que representa el 23% del pressupost total de l’ajut i 11.819.212,33 euros a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, que representa el 41,96%.

2.4 L’òrgan instructor dels expedients és el Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries.

2.5 L’òrgan competent per emetre resolucions sobre les sol·licituds corresponents és la persona titular de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

A aquests efectes, es nomena una Comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada per el subdirector o la subdirectora general d’Indústries Agroalimentàries, que actuarà com a president/a, el subdirector o la subdirectora general d’Innovació Rural i el/la cap del Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de sis mesos, a comptar des de la data en que finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considerarà desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes comptat a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera del DAAM es podrà interposar en el termini de tres mesos comptats a partir de la data en què exhaureix el termini per emetre resolució i notificar-la, tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits a les persones físiques per un import superior a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web www.gencat.cat/agricultura/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros a més es publicaran al DOGC.

Article 3

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública per a la concessió dels ajuts objecte d’aquesta convocatòria, el qual consta a l’annex 4 d’aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 2 d’abril de 2012

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 L’objecte dels ajuts que estableix l’Ordre és el foment dels projectes d’inversió a Catalunya destinats a la millora dels processos de transformació i/o comercialització dels productes inclosos a l’annex I del Tractat de funcionament de la UE, excepte els de la pesca, d’acord amb els objectius del Programa de desenvolupament Rural.

1.2 Les inversions subvencionables són les que es recullen a l’annex 2 d’aquestes bases. Es consideren subvencionables les actuacions iniciades a l’empara de l’Ordre AAR/490/2010, de 15 d’octubre, per la qual es regula la comunicació prèvia a l’inici de les inversions acollides al règim dels ajuts per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris per a les futures convocatòries d’aquests ajuts a la finalització del període de vigència del programa de desenvolupament rural a Catalunya 2007-2013. També tindran la mateixa consideració les actuacions iniciades a l’empara de l’Ordre AAM/122/2011, de 14 de juny, per la qual s’aproven les bases reguladores de la línia de préstecs sense interès en règim d’ajuts de minimis per a les inversions de les indústries agràries i alimentàries, i es convoquen els corresponents a l’any 2011, que tinguin la corresponent acta de comprovació de no haver iniciat les inversions previstes.

1.3 No són subvencionables les inversions que recull l’annex 3 d’aquestes bases.

—2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries dels ajuts que estableix l’Ordre les persones físiques o jurídiques que siguin titulars responsables de l’activitat que fonamenta l’atorgament de l’ajut i que suporten la càrrega financera de les inversions que es considerin subvencionables, i que compleixin els requisits següents:

  1. Microempreses, petites i mitjanes empreses (pime), d’acord amb la definició de pime inclosa en la Recomanació de la Comissió de la UE de 6 de maig del 2003 (2003/(361/CE), i les empreses amb menys de 750 persones que hi treballen o amb un volum de negoci inferior a 200 milions d’euros.

  2. Que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR