DECRET 107/2009, de 14 de juliol, pel qual es regula el procediment d'habilitació per a l'exercici de les professions previstes a la Llei 3/2008, de 23 d'abril, sobre l'exercici de les professions de l'esport, sense disposar de la titulació requerida a la Llei.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidencia
Rango de LeyDecret

DECRET

107/2009, de 14 de juliol, pel qual es regula el procediment d'habilitació per a l'exercici de les professions previstes a la Llei 3/2008, de 23 d'abril, sobre l'exercici de les professions de l'esport, sense disposar de la titulació requerida a la Llei.

Les professions de l'esport a Catalunya s'han regulat mitjançant la Llei 3/2008, de 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport, ateses les competències autonòmiques exclusives en matèria esportiva i en matèria d'exercici de les professions titulades, que té atribuïdes la Generalitat de Catalunya d'acord amb el seu Estatut d'Autonomia.

El marc legal per a l'aprovació de la citada llei parteix del Text únic de la Llei de l'esport, aprovat pel Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, el qual en la seva disposició addicional vuitena va ordenar al Govern presentar al Parlament un projecte de llei que regulés l'exercici de les professions relacionades amb l'àmbit de les activitats físiques i esportives al territori de Catalunya.

L'esmentada Llei 3/2008, de 23 d'abril, de les professions, regula els aspectes bàsics de l'exercici de les professions de l'esport a Catalunya, estableix d'una manera expressa quines són aquestes professions, determina les titulacions necessàries per exercir-les i atribueix a cada professió el seu propi àmbit funcional general.

Tanmateix, cal tenir present que amb anterioritat a l'aprovació d'aquesta Llei i també amb anterioritat a l'inici de la formació reglada en l'àmbit de l'esport, que és un fet molt recent, moltes persones han assolit competències professionals relatives a especialitats i modalitats esportives, mitjançant una àmplia diversitat de vies que progressivament, al llarg dels anys, es van anar obrint en el camp laboral i, per tant, són persones que disposen d'una experiència adquirida, la qual ha estat propiciada per la gran expansió que han tingut en els darrers anys les activitats físiques i esportives.

Així, es constata que existeix un gran nombre de persones que desenvolupen tasques vinculades a l'esport dins de diversos marcs, com ara el federatiu, el social o el de l'oci, i que estan desenvolupant i exercint unes funcions en base a una experiència adquirida, però sense disposar d'una titulació oficial i reglada.

Vista aquesta realitat anterior, la qual cal respectar, la Llei 3/2008, de 23 d'abril, sobre l'exercici de les professions de l'esport a Catalunya, dedica la seva disposició transitòria primera a l'exercici professional sense la titulació requerida a la llei.

L'esmentada disposició preveu que els requisits de titulació que estableix aquesta llei no afecten la situació ni els drets de les persones que, quan entri en vigor, acreditin de manera fefaent i en les condicions que s'estableixin reglamentàriament, que exerceixen o exercien les activitats professionals que s'hi regulen. La mateixa disposició transitòria preveu que aquestes persones s'hauran d'inscriure en el Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya, creat amb aquesta finalitat.

Així, segons els fonament legals exposats i vista la realitat de les competències i l'experiència professional assolida per moltes persones que desenvolupen les seves activitats en el camp de l'esport, tal com s'ha exposat, i per tal de desplegar reglamentàriament la disposició transitòria primera de la citada Llei 3/2008, de 23 d'abril, sobre l'exercici de les professions de l'esport a Catalunya, és adient articular un procediment que permeti habilitar les persones que han estat treballant professionalment abans de la publicació de la nova llei, a fi que amb aquesta habilitació puguin seguir exercint la professió.

En establir l'exigència d'una experiència laboral de 700 hores treballades es va valorar el volum d'hores del període de pràctiques que actualment està fixat en els cursos de tècnic d'esports dels diferents nivells (550 hores), regulats mitjançant el Reial decret 1913/1997, modificat pel Reial decret 1363/2007 i pel que fa referència a la formació en el període transitori, atenent l'Ordre Ministerial 3310/2002, entenent que caldria una exigència superior a aquest volum d'hores. Així mateix, es va considerar que 700 hores equivalen a un període mínim de 6 mesos d'exercici de la tasca professional, treballant entre 25 i 30 hores setmanals, període d'experiència que es valora com a mínim a exigir, i també per igualar el mínim d'hores que s'exigirà per al procés de validació d'aprenentatges, que serà de 700 hores.

Cal també articular, en compliment de la disposició transitòria tercera de la mateixa llei, apartats 2 i 4, un procediment d'habilitació per a les persones que acreditin la formació d'acompanyant de turisme eqüestre (ATE) de l'Escola de Capacitació Agrària Eqüestre.

Aquest Decret, a la seva disposició addicional segona, també preveu les habilitacions atorgades pel Consell Català de l'Esport en l'àmbit de les activitats fisicoesportives en el medi natural, d'acord amb el Decret 56/2003, i a les quals s'atribueixen els mateixos efectes que les habilitacions regulades en l'articulat del present Decret.

Les competències per lliurar aquesta habilitació, així com per a l'establiment del procediment, s'encomanen a la Secretaria General de l'Esport, que tal com estableix el text únic de la Llei de l'esport, aprovat pel Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, és l'òrgan de direcció de l'Administració esportiva de la Generalitat i adscrita al Departament que té assignades competències en matèria esportiva.

Així mateix, s'atribueixen competències en aquest procediment al Consell Català de l'Esport, que també d'acord amb el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR