DECRET 87/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (PROGREMIC) i es regula el procediment de distribució de la recaptació dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

87/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (PROGREMIC) i es regula el procediment de distribució de la recaptació dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals.

Exposició de motius

La Generalitat de Catalunya exerceix la competència compartida en matèria de medi ambient d'acord amb els articles 111 i 144 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

L'article 6 del Text refós de la Llei reguladora dels residus, aprovat pel Decret legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, disposa que el Govern ha d'elaborar un programa general de coordinació del conjunt d'accions necessàries adreçades a promoure la prevenció i la minimització dels residus i de la seva perillositat, la reutilització dels residus, la recollida selectiva de residus, el reciclatge i altres formes de valorització dels residus, la valorització energètica dels residus, la disposició del rebuig i la regeneració dels sòls i dels espais degradats, i a impedir la contaminació del sòl.

En el marc general establert per aquest programa, la Generalitat de Catalunya elabora programes específics per a les diferents fraccions de residus.

Amb la planificació de la gestió dels residus es contribueix a un acompliment efectiu de la jerarquia en la gestió, avançant cap a la societat del reciclatge en la qual es proposa evitar la producció de residus i fomentar la seva utilització com a recurs.

En el marc establert aquest Decret aprova el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (PROGREMIC), que d'acord amb el que estableix l'article 9 del Text refós de la Llei reguladora dels residus i el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya té naturalesa de pla sectorial de coordinació.

El Programa de gestió de residus municipals de Catalunya estableix els objectius i mecanismes per acomplir els reptes assumits. D'altra banda, la planificació de les infraestructures necessàries per assolir aquests objectius es troba al Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals aprovat mitjançant el Decret 16/2010, de 16 de febrer.

El nou Programa de gestió de residus municipals constitueix un dels instruments per donar resposta a les mancances detectades en l'àmbit de la gestió dels residus municipals i a les noves necessitats imposades per la normativa europea en l'àmbit dels residus municipals. Entre aquestes darreres, la més important és l'obligació imposada a tots els estats membres en la Directiva 1999/31/CE de reduir progressivament, respecte als nivells abocats el 1995, les quantitats de residus municipals biodegradables destinades als dipòsits controlats (una reducció del 25% abans del 16 de juliol de 2006, del 50 % abans del 16 de juliol de 2009 i del 65% abans del 16 de juliol de 2016).

A més, el Decret preveu les obligacions dels ens locals pel que fa al desplegament de mecanismes per assolir els objectius establerts en el Programa, el tractament de la fracció resta a les infraestructures de gestió de residus municipals i el subministrament d'informació sobre gestió de residus municipals. Cal posar de relleu la col·laboració que ha existit sempre entre la Generalitat i el món local en l'intercanvi d'informació, fet que ha forjat els fonaments del coneixement de la realitat en la gestió dels residus municipals que permeten que la tasca de planificació esdevingui una eina eficaç.

D'altra banda, es regula succintament el procediment per a l'aprovació del pla de desplegament de la recollida selectiva de la fracció orgànica i els cànons que graven la disposició del rebuig dels residus municipals.

En la tramitació del Programa s'ha realitzat l'avaluació ambiental preceptiva en els termes establerts en la normativa vigent. D'aquesta manera, s'ha elaborat l'informe de sostenibilitat ambiental, s'han celebrat les consultes pertinents i s'ha elaborat la memòria ambiental. El resultat d'aquests tràmits s'ha tingut en consideració en l'elaboració del Programa de gestió de residus municipals de Catalunya.

Per tot això, d'acord amb els dictàmens del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Aprovació del Programa de gestió de residus municipals de Catalunya

Article 1

Aprovació del Programa de gestió de residus municipals de Catalunya

S'aprova el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya que determina amb caràcter programàtic la planificació del Govern de la Generalitat de Catalunya per a la gestió dels residus municipals i que es pot consultar a les dependències de l'Agència de Residus de Catalunya i en la seva seu electrònica (www.arc.cat).

Article 2

Naturalesa

El Programa de gestió de residus municipals de Catalunya té naturalesa jurídica de pla sectorial de coordinació, d'acord amb l'article 148 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

Article 3

Objecte

El Programa de gestió de residus municipals de Catalunya té per objecte la planificació de la gestió dels residus municipals produïts a l'àmbit territorial de Catalunya.

Article 4

Contingut

D'acord amb l'article 9 del Text refós de la Llei reguladora dels residus, aprovat pel Decret legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya està integrat pel següent contingut:

  1. Els objectius que s'han d'assolir en la gestió dels residus municipals a Catalunya.

  2. Les prioritats de les actuacions necessàries per a la gestió dels residus municipals de Catalunya.

  3. Els mètodes i els procediments de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR