DECRET 37/1987, de 29 de gener, pel qual s'aprova la Instrucció per a l'organització i el funcionament del Protectorat de la Generalitat sobre les fundacions privades de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC n. 833, p. 1636, de 29.4.1987).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia i Interior
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Havent transcorregut els tres anys a què es refereix l'article 2 del Decret 160/1982, de 27 de maig, que aprovà la Instrucció per a l'organització i el funcionament del Protectorat de la Generalitat sobre les fundacions privades de Catalunya, s'ha procedit a la seva revisió. Amb aquest motiu s'ha pogut constatar en general la bondat dels seus preceptes, acreditada en la pràctica administrativa diària.

Tan sols ha calgut incorporar-hi el detall de la forma d'exercici del dret d'informació del Registre de Fundacions, passant a la Instrucció el contingut substancial de l'Ordre de 17 de juliol de 1984, que conseqüentment és derogada; completar el capítol VII per tal de precisar les facultats del Protectorat en la suplència de la negligència dels patrons en el compliment dels deures legals; i redactar de forma més detallada i comprensible el capítol VIII en la part corresponent al contingut dels documents que s'han de sotmetre al Protectorat d'acord amb l'article 13 de la Llei, a fi de facilitar la funció de control d'aquell.

Altres modificacions de detall obeeixen a millores redaccionals, ordenació més lògica del text, retocs obligats per canvis legals, etc. que no requereixen cap explicació especial.

En canvi cal referir-se a la supressió del capítol XIV sobre l'adaptació dels Estatuts de les fundacions a la Llei catalana, pel seu caràcter transitori, si bé es deixa en vigor l'antic pel que fa a aquelles fundacions que encara no han complert aquesta obligació. Igualment se suprimeixen els annexos sobre redacció dels pressupostos i de l'inventari balanç, ja que en bona part han estat inclosos en la reforma del capítol VIII, i es deixa a la discreció del Protectorat facilitar als interessats models orientatius d'aquells i dels altres documents (núm. 38).

Per tant, a proposta del Conseller de Justícia i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article únic

S'aprova el text adjunt de la Instrucció per a l'organització i el funcionament del Protectorat de la Generalitat sobre les fundacions privades a Catalunya, a què es refereix la Llei 1/1982, de 3 de març, modificada per la Llei 21/1985, de 8 de novembre.

Disposició addicional Les unitats a què es refereixen el punt 12 i concordants de la Instrucció aprovada per l'article únic d'aquest Decret tindran el nivell orgànic que s'estableixi en l'estructura orgànica del Departament de Justícia.

Disposició derogatòria Queden derogats els Decrets 160/1982 i 322/1983, llevat dels núms. 58 al 63 de la Instrucció aprovada pel primer i l'article primer del segon, que continuaran en vigor mentre que no s'hagi efectuat l'adaptació dels Estatuts de totes les fundacions subjectes a la Llei 1/1982, de 3 de març, modificada per la Llei 21/1985, de 8 de novembre. També queda derogada l'Ordre del Conseller de Justícia de 17 de juliol de 1984 i totes les altres disposicions de rang igual o inferior a aquest Decret que s'oposin als seus preceptes.

Barcelona, 29 de gener de 1987

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Joaquim Xicoy i Bassegoda Conseller de Justícia

Annex

Instrucció per a l'organització i el funcionament del Protectorat de la Generalitat sobre les Fundacions privades de Catalunya

I Àmbit del Protectorat

-1 Finalitat El Protectorat de la Generalitat sobre les fundacions privades té per missió garantir el compliment de la voluntat dels fundadors d'aquelles fundacions subjectes a la Llei 1/1982, de 3 de març, modificada per la Llei 21/1985, de 8 de novembre, dintre de les disposicions d'aquestes Lleis que constitueixen preceptes de compliment obligat per a les fundacions per tal d'assegurar l'interès general dels fins fundacionals, la conservació dels béns i drets que integren el seu patrimoni i l'organització essencial de l'entitat.

-2 Qüestions excloses Són matèries alienes a les funcions del Protectorat aquelles que afectin el domini dels béns de les fundacions, els seus drets i obligacions enfront d'altres persones o entitats i la responsabilitat dels òrgans de govern pels seus actes i omissions, totes les quals es regiran pel dret substantiu que correspongui i hauran de sotmetre's als òrgans competents del poder judicial. Malgrat això, el Protectorat ha de vetllar sobre aquestes qüestions en tant que afectin les competències que té atribuïdes, exigint tota la informació necessària, interposant, quan calgui, les accions judicials corresponents i compareixent i prenent part en els judicis i causes que se suscitin.

-3 Funcions del Protectorat Les funcions que corresponen al Protectorat per dur a terme les finalitats expressades són les que li atribueix la Llei: portar el Registre de Fundacions de la Generalitat, comprovar i exigir el compliment de les finalitats fundacionals i les obligacions legals, concedir o negar les autoritzacions i aprovacions en els casos assenyalats en la Llei i suplir els òrgans de govern de les fundacions quan calgui.

-4 Funcions dels Departaments de la Generalitat Correspon als Departaments de la Generalitat, d'acord amb les seves competències respectives, exercir les funcions de foment, ajuda i coordinació de les fundacions segons la naturalesa dels fins fundacionals, amb absolut respecte a la seva qualitat d'entitats privades que es proposen la realització de finalitats d'interès general. Als esmentats efectes, el Protectorat els comunicarà les dades de les fundacions que registri.

II Definicions

-5 Significat de les referències legals En aquesta Instrucció:

  1. Llei sense més especificació, correspon a la Llei 1/1982, de 3 de març, del Parlament català, modificada per la Llei 21/1985, de 8 de novembre, que regulen les fundacions privades que exerceixen principalment les seves funcions a Catalunya.

  2. Instrucció es refereix a la present disposició per a l'organització i el funcionament del Protectorat de la Generalitat sobre les fundacions privades.

  3. Procediment administratiu comú, fa referència al contingut de la Llei estatal de 17 de juliol de 1958, a les seves modificacions posteriors i, si fos el cas, a aquelles altres lleis o normes legals que la substitueixin i que regulin el procediment administratiu comú, d'acord amb l'article 149.1.18 de la Constitució.

    -6 Significat dels termes referents als òrgans administratius En aquesta Instrucció:

  4. El Govern de la Generalitat és el Consell Executiu o Govern definit a l'article 37 de l'Estatut de Catalunya.

  5. La Direcció General és la d'Entitats Jurídiques i de Dret del Departament de Justícia o qualsevol altra que la substitueixi en el futur.

  6. El Director General és el titular de la Direcció General referida a l'apartat anterior.

  7. El Departament és el de Justícia en tant que li són atribuïdes pel Govern les funcions administratives relatives a les fundacions privades.

  8. El Conseller és el titular d'aquell Departament.

  9. El Protectorat és el que exerceix la Generalitat sobre les fundacions privades.

    -7 Significat del mot...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR