ORDRE AAM/343/2011, de 2 de desembre, sobre la qualificació sanitària de les explotacions d'engreix de bestiar boví a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/343/2011, de 2 de desembre, sobre la qualificació sanitària de les explotacions d'engreix de bestiar boví a Catalunya.

La normativa europea que regula el comerç de bestiar boví d'engreix intracomunitari o amb països tercers regula entre d'altres aspectes la situació sanitària del país d'origen i el de destinació.

La Directiva 64/432/CEE del Consell, de 26 de juny de 1964, relativa a problemes de policia sanitària en matèria de intercanvis intracomunitaris d'animals de les espècies bovina i porcina (DOUE 121, de 29.7.1964), estableix les condicions per què un territori pugui ser declarat oficialment indemne de tuberculosi i de brucel·losi bovina.

Aquesta regulació ha estat integrada en l'ordenament jurídic mitjançant el Reial decret 1716/2000, de 13 d'octubre, sobre normes sanitàries per a l'intercanvi intracomunitari d'animals de les espècies bovina i porcina, que constitueix normativa bàsica.

L'esmentada Directiva també regula el procediment per aprovar garanties addicionals per als intercanvis intracomunitaris d'animals de l'espècie bovina.

Arran de l'entrada de l'Estat espanyol a la CEE, la Comissió Europea, mitjançant la Decisió 87/292/CEE, va aprovar el Pla d'eradicació accelerada de la tuberculosi i brucel·losi bovina presentat per l'Estat espanyol d'acord amb les directives 77/391/CEE i 78/52/CEE.

Els programes nacionals d'eradicació de malalties dels animals estan regulats en el Reial decret 2611/1996, de 20 de desembre, que ha estat modificat en diverses ocasions. La darrera modificació d'aquesta norma s'ha realitzat mitjançant el Reial decret 727/2011, de 20 de maig.

L'Ordre de 17 d'abril de 2000, per la qual s'estableixen els requisits i les normes per qualificar sanitàriament les explotacions d'engreix del bestiar boví dins de l'àmbit territorial de Catalunya (DOGC núm. 3132, de 4.5.2000), tenia per objectiu facilitar l'intercanvi comunitari de bestiar boví. Arran de la darrera modificació de la normativa bàsica sobre els programes nacionals d'eradicació de malalties animals, resulta necessari revisar aquesta regulació.

En el marc dels programes estatals de lluita i eradicació de malalties, a Catalunya s'han dut a terme campanyes de sanejament ramader en les explotacions bovines amb l'objectiu d'eradicar la tuberculosi bovina, la brucel·losi bovina i la leucosi enzoòtica des de 1989. Actualment aquest objectiu s'ha assolit en tot el territori de Catalunya per a la leucosi enzoòtica i en la majoria de comarques catalanes pel que fa a la tuberculosi bovina i la brucel·losi bovina.

En aquesta situació epidemiològica de la tuberculosi i la brucel·losi bovina, i la nova regulació, resulta necessari ampliar els objectius a assolir fixats en l'Ordre de 17 d'abril de 2000 en relació amb la qualificació sanitària de les explotacions bovines d'engreix per tal de preservar l'estat sanitari de territoris lliures de malalties i obtenir territoris que es puguin declarar oficialment indemnes.

Actualment i després d'haver intensificat els esforços en les campanyes obligatòries de sanejament ramader, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR