ORDRE AAR/285/2009, de 26 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a l'adquisició en comú de màquines i equips agrícoles que incorporen noves tecnologies, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/285/2009, de 26 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a l'adquisició en comú de màquines i equips agrícoles que incorporen noves tecnologies, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) considera convenient continuar fomentant la compra de maquinària i equips agrícoles en comú, cosa que implica una renovació tecnològica del parc de maquinària que hi ha actualment i facilita una òptima racionalització de la seva utilització, a part de suposar un pas més en la millora de la seguretat vial i de la qualitat ambiental.

Aquests ajuts estan sotmesos al Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i que modifica el Reglament (CE) 70/2001.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector agrari, mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a l'adquisició en comú de màquines i equips agrícoles que incorporen noves tecnologies, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a l'adquisició en comú de màquines i equips agrícoles que incorporen noves tecnologies, corresponent a l'any 2009, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre van a càrrec de la partida AG02 D/770000110/6121 dels pressupostos del DAR per a l'any 2009, dotada amb un import màxim de 259.667 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei d'Ajuts a les Estructures Agràries i Agroalimentàries.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds d'ajut és el director o la directora general de Desenvolupament Rural. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajut, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Estratègia Rural, el subdirector o la subdirectora general d'Agricultura i el o la cap del Servei de Producció Agrícola.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és de cinc mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a partir de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini de tres mesos a partir de la data en què s'exhaureix el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics a la web http://www.gencat.cat/dar/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajut d'estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant la convocatòria i les bases reguladores com les resolucions de concessió es podran veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 26 de maig de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és fomentar l'adquisició en comú de màquines i equips agrícoles nous que incorporin noves tecnologies.

1.2 Als efectes de l'aplicació d'aquesta línia d'ajuts, tenen la consideració de noves tecnologies les màquines i els equips que impliquin un avenç sensible en relació amb els utilitzats actualment amb caràcter general a les explotacions agràries. La innovació ha de comportar, necessàriament, un dels efectes següents:

  1. Reduir el consum energètic.

  2. Millorar els sistemes de producció.

  3. Millorar les condicions ergonòmiques i de seguretat de les operacions mecanitzades.

  4. Conservar la qualitat ambiental.

    1.3 Únicament se subvencionarà l'adquisició de les màquines o els equips inclosos als plans d'innovació tecnològica que estableix el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural amb la finalitat d'introduir noves tecnologies, les quals es detallen a continuació, amb la numeració corresponent al codi que estableix la norma ISO 3339/0:

  5. Sistematització de les operacions de condicionament del terreny, construcció i manteniment d'obres i instal·lacions de reg o drenatge:

    Anivelladores per làser (02.3.10).

    Col·locadores de drens (02.4.07).

    Motoanivelladores per làser (02.5.03).

  6. Millora de l'eficiència en les operacions de treball del sòl, sembra i plantació:

    Màquines combinades per al treball del sòl (03.2.07).

    Sembradores de sembra directa (filera) (04.1.01).

    Sembradores de sembra directa (monogrà) (04.1.02).

    Sembradores combinades (04.1.05).

    Plantadores guiades per làser (04.2).

    Trasplantadores guiades per làser (04.3).

    Equips de trasplantament d'alimentació automàtica (04.3.01.2).

    Plastitrasplantadores (04.3.03).

  7. Millora de l'eficiència de la distribució de fertilitzants orgànics i minerals:

    Escampadors de fems (05.2.01).

    Injectors de purins (fem líquid i semilíquid) (05.2.04).

    Distribuïdors de fertilitzants sòlids (05.3.01).

    Distribuïdors de fertilitzants líquids (05.3.02).

    Equips de fertirrigació automatitzats (05.9).

    Equips per a la preparació i el maneig de barreges de fertilitzants sòlids (05.9).

  8. Introducció de sistemes de mesura i automatització a les instal·lacions de reg:

    Estacions agroclimàtiques.

    Equips de mesura de la humitat del sòl.

    Programadors de reg.

    Sensors i dispositius de mesura i control a les conduccions de reg.

  9. Optimització de les operacions d'atenció i protecció dels cultius contra agents atmosfèrics, plagues, malures i vegetació adventícia:

    Equips de prepodadores (06.1.03.3).

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR