ORDRE SLT/225/2010, de 24 de març, per la qual es fa pública la convocatòria dels procediments de reacreditació i d'acreditació de tutors i tutores d'especialistes en formació d'especialitats de medicina, farmàcia, química, biologia, bioquímica, psicologia i radiofísica, de centres sanitaris acreditats per a la formació d'especialistes en ciències de la salut de la xarxa sanitària de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

ORDRE

SLT/225/2010, de 24 de març, per la qual es fa pública la convocatòria dels procediments de reacreditació i d'acreditació de tutors i tutores d'especialistes en formació d'especialitats de medicina, farmàcia, química, biologia, bioquímica, psicologia i radiofísica, de centres sanitaris acreditats per a la formació d'especialistes en ciències de la salut de la xarxa sanitària de Catalunya.

El sistema formació especialitzada mitjançant residència implica per als i per a les especialistes en formació el desenvolupament de les activitats previstes en el programa de formació corresponent a l'especialitat de què es tracti de manera tutelada i subjecta a les avaluacions que es determinin reglamentàriament. A aquests efectes, els centres sanitaris o, si s'escau, les unitats docents acreditades per a la formació d'especialistes a través de la seva comissió de docència organitzen la formació, supervisen la seva aplicació pràctica i controlen el compliment dels objectius que s'especifiquen en els programes. Els tutors i les tutores d'especialistes en formació tenen assignades les responsabilitats d'orientar, guiar, vetllar, organitzar, gestionar, fer el seguiment i avaluar el procés de formació i proposar, si s'escau, mesures de millora del programa de formació dels i de les especialistes en formació assignats.

D'acord amb la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, les funcions de tutoria i d'organització de la formació especialitzada són funcions de gestió clínica que s'han d'avaluar i reconèixer tant pel centre sanitari corresponent com pel servei de salut i pel conjunt del sistema sanitari, de la manera que cada comunitat autònoma determini.

El Reial decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en ciències de la salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada, desenvolupa aspectes bàsics i fonamentals en el sistema de formació sanitària especialitzada, com els referits a les unitats docents, les comissions de docència, els i les caps d'estudis, els tutors i les tutores i els procediments d'avaluació de les persones residents.

En compliment de les disposicions del Reial decret 183/2008, precitat, la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut va aprovar un Acord pel qual es fixen criteris generals relatius a la composició i les funcions de les comissions de docència, a la figura del cap o de la cap d'estudis de formació especialitzada i al nomenament del tutor o de la tutora, fet públic per l'Ordre SCO/581/2008, de 22 de febrer. Aquest Acord conté els criteris generals relatius a aquestes matèries, que són d'aplicació comuna en tot el sistema sanitari implicat en la formació d'especialistes en ciències de la salut pel sistema de residència.

L'avaluació i el reconeixement de tutors i tutores, en funció dels seus coneixements i experiència en les tasques assistencials, docents i de recerca, com també del grau de compliment dels objectius assistencials i investigadors del centre sanitari en què presten els seus serveis, i, associada a aquesta avaluació, el reconeixement individual d'una compensació econòmica per l'acció tutorial desenvolupada d'acord amb uns criteris de qualitat, ha de contribuir a l'objectiu de millora progressiva en la formació integral dels i de les especialistes en formació i, en conseqüència, contribuir també a la millora del sistema sanitari.

Atesa la conveniència de continuar amb el sistema d'avaluació de tutors i tutores d'especialistes en formació escau que el Departament de Salut, mitjançant un sistema de convocatòria pública, procedeixi a avaluar i reconèixer, si s'escau, el dret a percebre la compensació econòmica inherent a una avaluació considerada satisfactòria, d'acord amb el barem de mèrits de la convocatòria, d'una manera homogènia per a tots els centres sanitaris acreditats per a la formació d'especialistes en ciències de la salut de la xarxa sanitària de Catalunya. La resolució final d'aquest procediment és l'acreditació de la tasca de tutor o tutora per part del Departament de Salut. Enguany, tenint en compte la durada dels programes formatius d'especialitats, escau també convocar el procés de reacreditació, amb els mateixos efectes que l'acreditació, quant a reconeixement i compensació econòmica, per aquells tutors i tutores que han estat acreditats anteriorment pel Departament de Salut.

Atès el que disposa l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és fer pública la convocatòria dels procediments de reacreditació i d'acreditació, per part del Departament de Salut, de 675 places en total de tutors i tutores d'especialistes en formació d'especialitats de medicina, farmàcia, química, biologia, bioquímica, psicologia i radiofísica, de centres sanitaris acreditats per a la formació d'especialistes en ciències de la salut de la xarxa sanitària de Catalunya, que es distribueixen en els centres i les unitats docents que es detallen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquesta Ordre:

S'entén per tutor o tutora d'especialistes en formació el facultatiu o la facultativa especialista (especialitats de medicina, farmàcia, química, biologia, bioquímica, psicologia i radiofísica) d'un centre acreditat per a la formació especialitzada que té assignades les responsabilitats de planificar, gestionar, supervisar i avaluar tot el procés de formació i proposar, si s'escau, mesures de millora del programa de formació dels i de les especialistes en formació.

S'entén per acreditació interna la que atorga la comissió de docència del propi centre o unitat docent, i per acreditació la que realitza el Departament de Salut i comporta un reconeixement de l'acció tutorial amb efectes econòmics a favor del tutor o de la tutora d'un centre sanitari docent acreditat per a la formació d'especialistes en ciències de la salut de Catalunya.

S'entén per reacreditació la que realitza el Departament de Salut i comporta un reconeixement de l'acció tutorial amb efectes econòmics a favor del tutor o de la tutora acreditat o acreditada pel Departament de Salut, en un període anterior, d'un centre sanitari docent acreditat per a la formació d'especialistes en ciències de la salut de Catalunya.

Article 3

Efectes de l'acreditació i de la reacreditació

Les resolucions de reacreditació i d'acreditació comporten per al personal facultatiu acreditat el reconeixement del dret a percebre la quantitat mensual de 245 euros en concepte de funció tutorial desenvolupada durant l'any 2009, amb càrrec a la partida pressupostària D/2260005 de l'Institut d'Estudis de la Salut. D'aquest import es detrauran les càrregues fiscals que corresponguin .

En el supòsit que les tasques tutorials desenvolupades tinguin una durada inferior a un any la quantia de la compensació serà proporcional al temps de realització efectiva d'aquestes tasques.

Article 4

Òrgan competent

La reacreditació i l'acreditació de tutors i tutores d'especialistes en formació d'especialitats de medicina, farmàcia, química, biologia, bioquímica, psicologia i radiofísica corresponen al conseller o consellera de Salut, a proposta del director o directora de l'Institut d'Estudis de la Salut.

Article 5

Requisits per optar a la reacreditació

5.1 Per poder optar a la reacreditació, el o la professional ha de complir els requisits següents:

  1. Haver estat acreditat o acreditada externament com a tutor o tutora d'especialistes en formació pel Departament de Salut en anteriors convocatòries.

  2. Haver estat avaluat o avaluada positivament durant el període de durada de l'acreditació externa per part del o la cap d'estudis.

  3. No ser la persona responsable assistencial màxima de la seva especialitat ni realitzar preferentment tasques de gestió i/o recerca.

  4. Tenir assignat personal especialista en formació en la data de publicació d'aquesta convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

  1. 2 Correspon a l'òrgan competent de l'Institut d'Estudis de la Salut comprovar d'ofici els requisits corresponents a les lletres a) i c) d'aquest article. La resta de requisits establerts s'han d'acreditar documentalment mitjançant un certificat del o de la cap d'estudis.

5.3 Si la persona candidata és reacreditada, el o la cap d'estudis, per tal de garantir la continuïtat efectiva de l'acció tutorial i prèviament a l'inici de la percepció de la remuneració econòmica de tutor o tutora associada a aquesta convocatòria, ha de certificar el període real de la tutorització, seguint el model normalitzat establert a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 6

Persones que poden optar a l'acreditació

6.1 Per poder optar a l'acreditació, el o la professional ha de complir els requisits següents:

  1. Acreditar un mínim de dos anys d'experiència assistencial com a especialista.

  2. No ser la persona responsable assistencial màxima de la seva especialitat ni realitzar preferentment tasques de gestió i/o recerca.

  3. Haver estat acreditat internament com a tutor o tutora d'especialistes en formació pel centre sanitari docent acreditat, amb una anterioritat mínima d'un any a la data de publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

  4. A aquests efectes, el centre docent, a través del o de la cap d'estudis, ha de remetre la llista de les acreditacions internes de tutors i tutores, amb la data d'acreditació, a la Direcció de l'Institut d'Estudis de la Salut abans que finalitzi el termini de presentació de sol·licituds.

  5. Tenir assignat personal especialista en formació com a mínim amb un any d'anterioritat a la data de publicació d'aquesta convocatòria en el Diari...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR