ORDRE ARP/455/2006, de 22 de setembre, per la qual es regula la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/455/2006, de 22 de setembre, per la qual es regula la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris.

La reglamentació tecnicosanitària per a la fabricació, la comercialització i la utilització de plaguicides aprovada pel Reial decret 3349/1983, de 30 de novembre (BOE núm. 20, de 24.1.1983), estableix que els aplicadors i el personal de les empreses que presten serveis de tractament amb plaguicides han d'haver superat els corresponents cursos de capacitació homologats conjuntament pels ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat i Consum.

Altrament, la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal (BOE núm. 279, de 21.11.2002), estableix al seu article 41 l'obligatorietat de complir la normativa vigent sobre els requisits de capacitació en funció de les diferents categories de perillositat dels productes fitosanitaris, i l'Ordre PRE/2922/2005 (BOE núm. 228, de 23.9.2005), adequa la normativa que regula la utilització de productes fitosanitaris als nous requisits per als productes fitosanitaris establerts pel Reial decret 255/2003, de 28 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament sobre classificació, envasat i etiquetat de preparats perillosos (BOE núm. 54, de 4.3.2003).

A Catalunya, aquests cursos de capacitació els regulen l'Ordre d'1 de desembre de 1983, per la qual es regula la utilització del bromur de metil (DOGC núm. 404, 3.2.1984), l'Ordre de 6 de març de 1986, per la qual es regula la utilització del fosfur d'alumini en l'agricultura (DOGC núm. 678, de 28.4.1986), i l'Ordre de 4 de març de 1997, sobre formació del personal de les empreses d'aplicació de productes fitosanitaris i els responsables de la seva venda (DOGC núm. 2353, de 18.3.1997).

Així mateix, d'acord amb l'Ordre PRE/2922/2005 abans esmentada, mitjançant la Resolució ARP/3109/2005, de 2 de novembre, s'autoritza els posseïdors dels actuals carnets de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris a aplicar productes de la categoria molt tòxics (DOGC núm. 4505, de 8.11.2005).

D'acord amb el marc normatiu esmentat i en exercici de la competència exclusiva atribuïda per l'article 116.1.d) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol (DOGC núm. 4680, de 20.7.2006), de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, es considera convenient unificar i establir la regulació de la formació del personal que realitza activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris que asseguri uns nivells adequats de coneixements, habilitats i aptituds.

En conseqüència, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

L'objecte d'aquesta disposició és establir els nivells de capacitació dels quals han de disposar les persones que desenvolupen activitats relacionades amb la utilització de productes fitosanitaris dins l'àmbit territorial de Catalunya, així com fixar el contingut dels cursos per assolir aquests nivells de capacitació.

Article 2

Els nivells de capacitació, són els següents:

Bàsic.

Qualificat.

Fumigador.

Especial per a l'aplicació de fumigants tòxics i molt tòxics per a la desinfecció de sòls.

Especial per a l'aplicació de fumigants molt tòxics contra els micromamífers del sòl.

Pilot aplicador agroforestal.

Article 3

3.1 Per aplicar o manipular de manera directa productes fitosanitaris que no siguin gasos o generadors de gasos classificats com a tòxics i/o molt tòxics, necessiten assolir el nivell de capacitació:

  1. Bàsic:

    Els agricultors que no disposin de personal auxiliar en la mateixa explotació.

    El personal auxiliar de les empreses i altres entitats dedicades a l'aplicació de productes fitosanitaris.

    El personal auxiliar de les empreses i explotacions agràries que apliquin productes fitosanitaris.

    El personal auxiliar dels establiments de venda al públic de productes fitosanitaris.

  2. Qualificat:

    Els agricultors i/o els responsables tècnics de les explotacions agràries que tinguin al seu càrrec personal que apliqui productes fitosanitaris.

    Els responsables de les empreses i altres entitats dedicades a l'aplicació de productes fitosanitaris.

    Els responsables tècnics de les empreses i explotacions agràries que apliquin productes fitosanitaris.

    Els responsables dels establiments de venda al públic de productes fitosanitaris.

    Els aplicadors a tercers.

  3. Pilot aplicador agroforestal:

    Persones que estan en possessió del títol i la llicència de pilot comercial d'avió o helicòpter, i apliquen productes fitosanitaris per mitjans aeris.

    3.2 Per aplicar productes fitosanitaris que són o generen gasos classificats com a tòxics o molt tòxics, necessiten assolir el nivell de capacitació:

  4. Fumigador:

    Els responsables tècnics, els aplicadors professionals i el personal de les empreses de serveis que participin de manera directa en l'aplicació d'aquests productes.

  5. Especial per a l'aplicació de fumigants tòxics i/o molt tòxics per a la desinfecció del sòl:

    Agricultors que apliquin a la seva explotació aquests productes en la desinfecció de sòl.

  6. Especial per a l'aplicació de fumigants molt tòxics contra els micromamífers del sòl:

    Agricultors que apliquin a la seva explotació fosfur d'alumini o fosfur de magnesi en la lluita contra els micromamífers del sòl.

    Amb caràcter previ a l'obtenció de qualsevol d'aquestes dues modalitats del nivell especial de capacitació especificades als apartats b) i c) s'haurà d'acreditar la possessió del nivell bàsic o qualificat.

    3.3 Els continguts i la durada mínima dels cursos de formació per assolir aquests nivells seguiran el que s'especifica a l'annex d'aquesta Ordre, tenint en compte que la part específica dels programes dels cursos de nivell bàsic i de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris s'adaptarà a l'orientació o les orientacions productives que es detallen a l'annex.

Article 4

4.1 Els cursos de formació ressenyats a l'article anterior els podrà organitzar directament el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, a través del Servei de Formació Agrària, així com les universitats, els centres docents, les organitzacions de productors agraris i altres entitats vinculades al sector agrari.

Llevat dels cursos organitzats directament pel Servei de Formació Agrària, per a la resta dels casos caldrà homologació prèvia del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

4.2 L'homologació d'aquests cursos es farà seguint el procediment que descriu l'Ordre de 15 de març de 2000, per la qual s'estableix el procediment per a l'homologació de cursos i activitats per a la millora de la qualificació professional agrària (DOGC núm. 3109, de 29.3.2000), modificada per l'Ordre ARP/111/2002, de 27 de març (DOGC núm. 3615, de 14.4.2002).

4.3 En la petició d'homologació dels cursos d'aplicadors i manipuladors de fitosanitaris de nivell bàsic i qualificat caldrà concretar l'orientació o les orientacions productives a les quals va dirigit el curs en qüestió, a les quals s'haurà d'adaptar el programa del curs descrit a l'annex d'aquesta Ordre, així com les pràctiques de maquinària que s'han de realitzar obligatòriament en cada curs.

Article 5

En totes les accions formatives es realitzaran sempre proves d'avaluació dels coneixements i les habilitats adquirits pels alumnes. Aquestes proves seran objectives i realitzades per la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, tant en els cursos propis com en els homologats.

Article 6

6.1 La capacitació corresponent als nivells que preveu l'article 1, s'entendrà acreditada amb el carnet de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, el qual serà expedit amb la presentació prèvia del certificat acreditatiu d'haver superat el curs de formació del nivell corresponent, lliurat per escoles o centres de capacitació agrària dependents del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

6.2 La Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries és l'òrgan competent per expedir els carnets. Els carnets expedits pels òrgans competents de la resta de comunitats autònomes tindran la mateixa validesa a Catalunya.

Article 7

7.1 Els carnets tindran una validesa de deu anys.

7.2 La renovació dels carnets de nivell bàsic, qualificat, fumigador i pilot agroforestal es farà...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR