ORDRE AAM/298/2013, de 19 de novembre, per la qual s'aprova el reconeixement transitori i el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L'Empordà, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) núm. 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable per a la protecció de les denominacions d’origen i les indicacions geogràfiques protegides, el procediment per a la seva inscripció en el registre de la Comissió Europea i la protecció nacional transitòria que poden concedir els Estats membres a les denominacions i indicacions que hagin sol·licitat la inscripció.

L’article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya, respectant el que disposa l’article 149.1.13 de la Constitució, la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, la qual inclou el règim jurídic de creació i funcionament. Així mateix, l'apartat segon d'aquest article preveu que la competència anterior inclou el reconeixement de les denominacions o les indicacions, l’aprovació de les seves normes reguladores i totes les facultats administratives de gestió i control sobre l’actuació de les denominacions o les indicacions, especialment les que deriven de l’eventual tutela administrativa sobre els òrgans de la denominació i de l’exercici de la potestat sancionadora per infraccions del règim de la denominació.

Així mateix, l’article 116.1.b) de l’Estatut determina que correspon a la Generalitat, respectant el que estableixi l’Estat en exercici de les competències que li atribueix l’article 149.1.13 i 16 de la Constitució, la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia, competència que inclou entre d’altres la regulació i l’execució sobre la qualitat, la traçabilitat i les condicions dels productes agrícoles i ramaders, i també la lluita contra els fraus en l’àmbit de la producció i la comercialització agroalimentàries. Igualment, segons l’article 189 de l’Estatut, la Generalitat aplica i executa el dret de la Unió Europea en l’àmbit de les seves competències.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, desenvolupada mitjançant el Decret 285/2006, de 4 de juliol, estableixen el marc normatiu aplicable a les denominacions d’origen i a les indicacions geogràfiques protegides a Catalunya.

D’acord amb aquest marc normatiu, l’any 2008 es va adoptar l’Ordre AAR/200/2008, de 5 de maig, per la qual s’aprova el Reglament de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà, modificada posteriorment per l’Ordre AAR/476/2010, d’1 d’octubre. Aquestes ordres, juntament amb les Resolucions AAR/1340/2007, de 20 d’abril, i AAR/89/2010, de 26 de gener, relatives a l’adopció de les decisions favorables a la sol·licitud d’inscripció de la denominació i a la modificació d’aquesta, respectivament, van ser derogades posteriorment mitjançant l’Ordre AAM/69/2013, de 16 d’abril, un cop la Comissió Europea va arxivar l’expedient d’inscripció de la denominació a requeriment de l’agrupació sol·licitant.

Prèviament a l’adopció de l’Ordre AAM/69/2013, el Consell Regulador Provisional de la Denominació va acordar presentar una nova sol·licitud d’inscripció, que va adreçar al Departament a efectes d’iniciar-ne la tramitació d’acord amb la normativa vigent aplicable, constituïda pel Reglament (UE) núm. 1151/2012, del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris.

Efectuats els tràmits de publicitat de la sol·licitud al Registre de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà, mitjançant les publicacions corresponents al DOGC i al BOE, es va adoptar la Resolució AAM/1686/2013, de 22 de juliol, per la qual s'adopta la decisió favorable sobre la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà al Registre comunitari de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.

En data 3 de setembre de 2013, de conformitat amb el que disposen els articles 8 del Reglament (UE) núm. 1151/2012 i 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, l'expedient de la sol·licitud s’ha tramès al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a efectes de la seva remissió a la Comissió Europea.

Per tot això, d’acord amb el que estableixen els articles 7.4 i 10.3 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, es considera necessari reconèixer, amb caràcter transitori fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari, la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà i el Consell Regulador provisional, i aprovar el Reglament de la denominació.

Aquesta Ordre conté a l'annex 1 el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà, on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament de l'oli protegit que s'hi empara, les característiques de l'oli, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador i el sistema de finançament. Així mateix, a l'annex 2, hi consten els municipis corresponents a la zona de producció i elaboració de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

S’atorga el reconeixement transitori de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà.

Article 2

2.1 S’aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà, amb caràcter transitori, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.2 S’aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció i elaboració de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Es reconeix el Consell Regulador provisional de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà.

Disposició final

Aquesta disposició entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 19 de novembre de 2013

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà (en endavant, DOP Oli de l’Empordà) l'oli d'oliva verge extra que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions que es pot consultar a la pàgina web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural http://gencat.cat/alimentacio/plec-oli-emporda, en català, i http://gencat.cat/alimentacio/pliego-aceite-emporda, en castellà.

Article 2

Extensió de la protecció de la DOP Oli de l’Empordà

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida en català Oli de l'Empordà i en castellà Aceite de L'Empordà.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recullen les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control d’acord amb el que estableix el capítol 6 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'ha d'aprovar el Consell Regulador i s'ha de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de les olives emparades per la DOP Oli de l'Empordà està constituïda per les parcel·les d'oliveres inscrites al Registre de productors del Consell Regulador situades als termes municipals indicats a l'annex 2 d'aquesta disposició que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció d'oli d'oliva verge extra de les varietats descrites a l'article 5, tal com indica l'article 6 d'aquest Reglament i segons els criteris que constin al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietats admeses

5.1 L'oli protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora amb olives d'olivars inscrits al Registre corresponent de les varietats autòctones argudell, curivell i llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. Es consideren com a varietats principals l'argudell, en un percentatge mínim del 51%, i la varietat arbequina; la suma d’ambdues representa més del 95%.

5.2 El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà o Aceite de L’Empordà vetllarà pel foment de les varietats autòctones de la zona.

5.3 Les varietats a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR