LLEI 20/2003, de 4 de juliol, de reconeixement de la Universitat Abat Oliba CEU.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyLlei

LLEI 20/2003, de 4 de juliol, de reconeixement de la Universitat Abat Oliba CEU.

El President de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la seg¸ent

LLEI

Pre‡mbul

L'article 27 de la ConstituciÛ espanyola reconeix la llibertat d'ensenyament i atorga a les persones fÌsiques i jurÌdiques la llibertat de crear centres docents, dins el respecte als principis constitucionals.

L'article 101 de la Llei 1/2003, del 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, estableix que les universitats del sistema universitari de Catalunya sÛn creades o reconegudes per llei del Parlament, d'acord amb l'article 4 de la Llei org‡nica 6/2001, del 21 de desembre, d'universitats, sempre que ofereixin una garantia suficient de llur qualitat acadËmica i llur viabilitat econÚmica, i amb l'informe previ del Consell Interuniversitari de Catalunya. Gaudeixen de personalitat jurÌdica plena, capacitat d'obrar i patrimoni propis.

La FundaciÛn Universitaria San Pablo CEU, promotora de la Universitat Abat Oliba CEU, Ès una instituciÛ juridicoprivada constituÔda l'any 1974, amb car‡cter benËfic i docent, i els seus bÈns i ingressos s'adscriuen Ìntegrament a la finalitat fundacional de l'educaciÛ. Els seus antecedents es remunten al 1932, any en quË es va constituir el centre CEU. El 23 de novembre de 2002, el patronat d'aquesta fundaciÛ universit‡ria va acordar constituir la FundaciÛ Privada Universitat Abat Oliba CEU, subjecta a la legislaciÛ de la Generalitat de Catalunya -la qual, d'acord amb el que estableixen els seus estatuts, ha d'assumir la titularitat de la Universitat Abat Oliba CEU-, i en va sol∑licitar el reconeixement pel Parlament de Catalunya, una vegada complerts els requisits que estableix la normativa vigent relatius a les universitats privades. Pel que fa al finanÁament, aquesta nova oferta universit‡ria no ha d'implicar cap c‡rrec als pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

La nova universitat privada adopta el nom de l'abat Oliba, que va viure a la primera meitat del segle XI, fou comte de Berga i de Ripoll, bisbe de Vic, reformador dels monestirs de Cuix‡ i Ripoll, i fundador del de Montserrat, i va contribuir de manera decisiva al desenvolupament i la maduresa de la cultura catalana de l'alta edat mitjana.

La universitat parteix de la tasca que ha fet l'actual centre universitari Abat Oliba CEU, que tÈ com a precedent el col∑legi universitari Abat Oliba CEU, fundat l'any 1973 com a centre adscrit a la Universitat de Barcelona i que des del moment que es va constituir ha mostrat una vocaciÛ natural de crÈixer per a enriquir culturalment el paÌs. Posteriorment, d'acord amb el Decret 281/1995, de l'11 d'octubre, pass‡ a denominar-se Centre Docent d'Ensenyament Superior Abat Oliba, i s'hi implantaren estudis universitaris de llicenciatura en dret, direcciÛ i administraciÛ d'empreses i el primer cicle d'econÚmiques, que van significar un pas important en els objectius de formaciÛ universit‡ria d'aquesta instituciÛ docent.

La FundaciÛn Universitaria San Pablo CEU, promotora de la Universitat Abat Oliba CEU, garanteix -d'acord amb la memÚria presentada i els compromisos assolits- que la universitat compleix el nombre de titulacions i els altres requisits que estableix la normativa vigent. Per aixÚ, i atËs el compliment previ del procediment que estableix la llei per al reconeixement d'universitats privades, i d'acord amb la Llei 1/2003, del 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, es considera procedent que el Parlament de Catalunya reconegui la Universitat Abat Oliba CEU.

Article 1

Reconeixement

  1. †Es reconeix la Universitat Abat Oliba CEU, de titularitat de la FundaciÛn Universitaria San Pablo CEU, com a universitat privada del sistema universitari de Catalunya. La Universitat Abat Oliba CEU, anomenada FundaciÛ Privada Universitat Abat Oliba CEU, Ès una fundaciÛ sotmesa a la legislaciÛ de la Generalitat de Catalunya i tÈ personalitat jurÌdica prÚpia.

  2. †La Universitat Abat Oliba CEU es regeix per la Llei 1/2003, del 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, i per les normes que la desenvolupen; per la normativa b‡sica estatal continguda en la Llei org‡nica 6/2001, del 21 de desembre, d'universitats, i en les normes que la desenvolupen; per aquesta Llei; per la normativa vigent en matËria de fundacions; per les seves normes d'organitzaciÛ i funcionament i per la resta de normes de rËgim intern que aprovi la universitat en exercici de la seva autonomia.

  3. †D'acord amb el que estableixen els articles 2.3 i 6.5 de la Llei org‡nica 6/2001, les normes d'organitzaciÛ i de funcionament de la universitat han d'Èsser conformes als principis constitucionals i han de respectar plenament la llibertat acadËmica, que es manifesta en la llibertat de c‡tedra, d'investigaciÛ i d'estudi. La universitat s'ha d'organitzar de manera que resti assegurada la vigËncia efectiva d'aquests principis i aquestes llibertats, mitjanÁant la participaciÛ adequada de la comunitat universit‡ria.

  4. †D'acord amb el que estableix l'article 103 de la Llei 1/2003, les normes d'organitzaciÛ i de funcionament aprovades per la Universitat Abat Oliba CEU, i tambÈ llurs modificacions, han d'Èsser aprovades pel Govern de la Generalitat de Catalunya, amb el control previ de llur legalitat.

Article 2

Centres i estudis

  1. †La Universitat Abat Oliba CEU consta, inicialment, dels centres que s'enumeren en aquest article, els quals s'han d'encarregar dels processos acadËmics, administratius i de gestiÛ, i de l'organitzaciÛ dels ensenyaments conduents a l'obtenciÛ dels tÌtols universitaris oficials que s'indiquen:

    a)†Facultat de CiËncies Socials: llicenciatura en administraciÛ i direcciÛ d'empreses (primer i segon cicle), llicenciatura en ciËncies polÌtiques i de l'administraciÛ (primer i segon cicle), llicenciatura en dret (primer i segon cicle), llicenciatura en economia (primer i segon cicle), llicenciatura en periodisme (primer i segon cicle), llicenciatura en psicologia (primer i segon cicle) i llicenciatura en publicitat i relacions p˙bliques (primer i segon cicle).

    b)†Escola PolitËcnica d'Enginyeria: enginyeria en inform‡tica (primer i segon cicle).

  2. †A proposta de la Universitat Abat Oliba CEU, correspon al departament competent en matËria d'universitats:

    a)†El reconeixement de la creaciÛ de nous centres, i tambÈ la modificaciÛ i la supressiÛ dels centres que s'assenyalen en aquest article.

    b)†El reconeixement de la implantaciÛ i la supressiÛ d'ensenyaments presencials o virtuals conduents a l'obtenciÛ de tÌtols universitaris oficials.

Article 3

Inici i manteniment de les activitats acadËmiques

  1. †El departament competent en matËria d'universitats de la Generalitat pot autoritzar per al curs 2003-2004 l'inici d'activitats dels estudis que s'especifiquen en l'article 2, desprÈs d'haver comprovat que s'han complert els requisits exigits per la normativa vigent i per aquesta Llei de reconeixement. AixÌ mateix, cal verificar el compliment dels compromisos que l'entitat promotora ha adquirit en la memÚria que acompanya la sol∑licitud de reconeixement de la universitat i l'homologaciÛ dels tÌtols corresponents. TambÈ s'han de complir els requisits i les garanties de suficiËncia que determini el Govern de la Generalitat.

  2. †La Universitat Abat Oliba CEU i cadascun dels seus centres han de funcionar durant el perÌode mÌnim perquË l'alumnat pugui finalitzar-hi els estudis d'acord amb les regles generals per a l'extinciÛ dels plans d'estudis.

Article 4

AccÈs i permanËncia de l'alumnat

  1. †Per a l'accÈs als centres de la Universitat Abat Oliba CEU cal que es compleixin els requisits que estableix la normativa vigent per a accedir a l'ensenyament universitari.

  2. †La Universitat Abat Oliba CEU ha de regular el sistema d'accÈs i permanËncia de l'alumnat en els seus centres i ha de vetllar perquË, tant en la regulaciÛ com en l'aplicaciÛ d'aquesta regulaciÛ, es reconeguin el dret d'accÈs i el de permanËncia, en observanÁa dels principis d'igualtat, mËrit i capacitat, sense cap tipus de discriminaciÛ per raÛ de naixenÁa, raÁa, sexe, religiÛ, disminuciÛ fÌsica o sensorial, opiniÛ o qualsevol altra condiciÛ o circumst‡ncia personal o social.

  3. †Per a garantir el dret d'accÈs, la Universitat Abat Oliba CEU ha de fer p˙blica la informaciÛ sobre l'oferta dels cursos i el sistema propi de beques, ajuts i crËdits a l'estudi.

  4. †La Universitat Abat Oliba CEU ha de posar en coneixement del departament competent en matËria d'universitats la seva programaciÛ, en els termes que estableix l'article 131.2 de la Llei 1/2003.

Article 5

MemÚria d'activitats

La Universitat Abat Oliba CEU ha de presentar anualment al departament competent en matËria d'universitats una memÚria amb les activitats docents i de recerca que s'hagin portat a terme.

Article 6

InspecciÛ i revocaciÛ

  1. †El departament competent en matËria d'universitats ha d'exercir la funciÛ inspectora en relaciÛ amb les actuacions que regula el capÌtol 2 del tÌtol IV de la Llei 1/2003, per a assegurar-se que la Universitat Abat Oliba CEU i els seus centres compleixen els requisits que estableix la normativa vigent i que l'entitat promotora de la universitat compleix els compromisos que ha adquirit.

  2. †La Universitat Abat Oliba CEU ha de col∑laborar en les tasques de seguiment i d'inspecciÛ del departament competent en matËria d'universitats, al qual ha de facilitar la documentaciÛ necess‡ria i l'accÈs a les instal∑lacions que, a aquests efectes, li siguin requerits.

  3. †D'acord amb el que estableix l'article 110 de la Llei 1/2003, la revocaciÛ del reconeixement de la universitat, dels seus centres o ensenyaments correspon a l'Úrgan que els va autoritzar, amb l'audiËncia prËvia de la universitat, d'acord amb el que estableix la disposiciÛ addicional novena de la Llei org‡nica 6/2001. En tot cas, s'ha de garantir que l'alumnat pugui finalitzar els estudis d'acord amb les regles generals per a l'extinciÛ dels plans d'estudis.

  4. †El departament del Govern de la Generalitat competent en matËria d'universitats ha de fer un seguiment anual de la viabilitat econÚmica de la Universitat Abat Oliba CEU i ha de lliurar al Parlament les conclusions de les auditories que s'hi facin.

Article 7

Variacions en les condicions del reconeixement

  1. †El departament competent en matËria d'universitats ha de donar la conformitat a:

    a)†Els actes i els negocis jurÌdics que modifiquin la personalitat jurÌdica o l'estructura de la Universitat Abat Oliba CEU, o que impliquin la transmissiÛ o la cessiÛ, entre vius, total o parcial, a tÌtol onerÛs o gratuÔt, de la titularitat directa o indirecta pel que fa a la universitat.

    b)†El canvi de denominaciÛ i d'emplaÁament dels centres docents propis o adscrits de la universitat.

  2. †La Universitat Abat Oliba CEU ha de comunicar al departament competent en matËria d'universitats els canvis que es puguin produir en la seva situaciÛ patrimonial i en la seva regulaciÛ especÌfica de beques, ajuts i crËdits a l'estudi i a la recerca.

  3. †La Universitat Abat Oliba CEU tambÈ ha de comunicar al departament competent en matËria d'universitats els canvis que hi puguin haver en els compromisos que l'entitat promotora va adquirir en sol∑licitar el reconeixement de la universitat i qualssevol altres que siguin exigibles amb posterioritat al reconeixement.

Article 8

FinanÁament

AtËs que es tracta d'una universitat de titularitat privada, el Govern de la Generalitat no pot destinar cap subvenciÛ, ni per a despesa corrent ni per a inversions, per al finanÁament dels ensenyaments de la Universitat Abat Oliba CEU.

Article 9

Seu i emplaÁament

La seu de la Universitat Abat Oliba CEU Ès a la ciutat de Barcelona i l'emplaÁament de tots els seus centres s'ha de situar, preferentment, a la comarca del BarcelonËs.

DisposiciÛ addicional

La programaciÛ de titulacions i l'oferta de places de la Universitat Abat Oliba CEU no ha d'afectar, en cap cas, la programaciÛ i l'oferta de places de les universitats p˙bliques catalanes.

Disposicions transitÚries

Primera

ExtinciÛ de l'adscripciÛ

  1. †Els efectes de l'adscripciÛ del Centre Docent d'Ensenyament Superior Abat Oliba a la Universitat de Barcelona es mantenen fins que es concedeixi l'autoritzaciÛ d'inici d'activitats de la Universitat Abat Oliba CEU. L'extinciÛ dels efectes de l'adscripciÛ es produir‡ d'acord amb la planificaciÛ que, a aquest efecte, hagin acordat el Centre Docent d'Ensenyament Superior Abat Oliba i la Universitat de Barcelona.

  2. †S'ha de respectar en tots els casos el dret de l'alumnat que cursi estudis en el centre adscrit en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Llei a finalitzar els estudis d'acord amb les regles generals per a l'extinciÛ dels plans d'estudis, i a obtenir el tÌtol de la Universitat de Barcelona.

Segona

Caducitat del reconeixement

A l'empara del que estableix la disposiciÛ addicional novena de la Llei org‡nica 6/2001, el reconeixement de la Universitat Abat Oliba CEU caduca si no se sol∑licita l'autoritzaciÛ per a l'inici d'activitats a quË fa referËncia l'article 3 d'aquesta Llei en el termini de nou mesos a partir de l'endem‡ de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, o bÈ si l'autoritzaciÛ Ès denegada per manca de compliment dels requisits establerts per l'ordenament jurÌdic.

Disposicions finals

Primera

Desenvolupament

S'autoritzen el Govern i el departament competent en matËria d'universitats, en l'‡mbit de llurs atribucions respectives, a dictar les disposicions necess‡ries per a desenvolupar aquesta Llei.

Segona

Entrada en vigor

Aquesta Llei entra en vigor l'endem‡ d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicaciÛ aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 4 de juliol de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Universitats, Recerca

i Societat de la InformaciÛ

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR