ORDRE IRP/105/2010, de 26 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic i es fa pública la convocatòria de presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions per als anys 2010-2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/105/2010, de 26 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic i es fa pública la convocatòria de presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions per als anys 2010-2011.

L'article 54.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat el 2006, estableix que la Generalitat i els altres poders públics de Catalunya han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita per les llibertats democràtiques. Amb aquesta finalitat han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.

Per al Govern de la Generalitat l'accés a la memòria històrica és un dret de la ciutadania d'una societat democràtica i lliure, i, per tant, un deure de l'Administració pública. La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, és l'instrument designat per la Generalitat per executar les polítiques públiques de recuperació de la memòria democràtica: homenatge i desgreuge a totes les víctimes de la lluita per la democràcia; proclamació dels valors que fonamenten la democràcia, i preservació de la memòria de la lluita contra el franquisme.

L'experiència resultant de les convocatòries anteriors palesa que és convenient dotar de continuïtat aquesta línia de subvencions, l'existència de la qual potencia notablement les actuacions locals de recuperació i posada en valor del patrimoni memorial democràtic d'arreu de Catalunya.

Per tot això, seguint la línia iniciada l'any 2008, es fa pública una nova convocatòria de subvencions adreçada a les institucions locals de Catalunya per al desenvolupament de les actuacions esmentades.

Atesos el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificat per la Llei 26/2009, de 23 de desembre, de mesures fiscals, financeres i administratives; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Atès el que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica de Relacions Institucionals i Participació i de la Intervenció Delegada,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 S'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic que testimoniï la lluita per la democràcia durant el període comprès entre 1931 i 1980, les quals consten a l'annex d'aquesta Ordre.

1.2 Es fa pública la convocatòria de presentació de sol·licituds per a l'obtenció de les subvencions previstes en aquesta Ordre.

Article 2

Termini

El termini de presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions serà del 6 al 20 d'abril de 2010.

Article 3

Import i partida pressupostària

3.1 L'import total màxim destinat a aquesta convocatòria és de 2.000.000,00 euros.

3.2 Les subvencions aniran a càrrec de les partides pressupostàries IT0504D/460000100/1310/0000, IT0504D/461000100/1310/0000 i IT0504D/760000100/1310/0000, IT0504D/761000100/1310/0000 o equivalents dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per als anys 2010 i 2011, i resten condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de la concessió, i amb la distribució següent:

800.000,00 euros, a càrrec de l'exercici 2010.

1.200.000,00 euros, a càrrec de l'exercici 2011.

Article 4

Sol·licituds i procediment

La presentació de les sol·licituds, així com també el procediment d'instrucció, resolució i notificació del procediment de concessió, es portarà a terme de conformitat amb el que preveuen les bases d'aquesta convocatòria.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 26 de febrer de 2010

Joan Saura i Laporta

Conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació

Annex

Bases reguladores de la convocatòria de subvencions a ens locals per a projectes adreçats a la recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic

.1 Objecte

1.1 L'objecte d'aquesta convocatòria és la concessió de subvencions a ens locals per projectes adreçats a la recuperació del patrimoni memorial que testimoniï la lluita per la democràcia durant el període comprès entre els anys 1931 i 1980.

1.2 El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha d'establir les convocatòries de subvencions segons les disponibilitats pressupostaries de cada exercici d'acord amb el que disposen el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances publiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

1.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi exhaurit l'import màxim destinat a l'exercici, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no hagin arribat a obtenir la subvenció i que, atesos els criteris de valoració establerts en aquestes bases, mantinguin una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionables segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin dur a terme segons el que estableixen aquestes bases per a cada tipus d'acció.

.2 Tipus d'actuacions

Podran ser objecte de subvenció les actuacions que es duguin a terme en el marc de projectes d'inversió promoguts per l'Administració local que incloguin la realització d'obres o la dotació d'equipaments i d'infraestructures per a la restitució, conservació, dignificació, senyalització i interpretació d'un patrimoni memorial, com també els aspectes de recerca prèvia a l'actuació o els de difusió dels espais recuperats. En conseqüència, les subvencions d'aquesta convocatòria es poden destinar a projectes d'inversió que prevegin les actuacions següents:

  1. La restauració i preservació de béns que integren el patrimoni memorial democràtic corresponents al període 1931-1980.

  2. La recuperació in situ, la conservació, la dignificació i la interpretació dels espais i els llocs memorials.

  3. La realització d'obres de nova planta, rehabilitació, ampliació, millora o reforma de museus, centres d'interpretació o d'altres equipaments culturals destinats, preferentment de forma estable, a la interpretació i la difusió de la memòria democràtica, o bé l'execució d'obres per a la creació o la remodelació d'espais memorials, especialment les inversions en els centres de referència existents o en els espais memorials integrats dins la Xarxa d'Espais de Memòria.

  4. Els projectes de senyalització d'Espais de Memòria, camins, vestigis o itineraris, d'acord amb la normativa de senyalització del Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica, amb la revisió prèvia de continguts i finalitats del projecte.

  5. Les despeses per a la realització de projectes executius i estudis de viabilitat tècnica i econòmica indispensables per dur a terme la preparació i l'execució de les actuacions indicades en aquesta relació d'actuacions.

  6. La recerca prèvia necessària per al desenvolupament del projecte, ja sigui per determinar l'abast de l'actuació sobre el bé patrimonial, com també...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR