DECRET 125/2002, de 30 d'abril, de reestructuració de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

DECRET

125/2002, de 30 d'abril, de reestructuració de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques.

L'estructura orgànica de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques estava fixada fins ara pel Decret 100/1987, de 20 de febrer, modificat pel Decret 200/1987, de 20 de maig, i per les ordres de 30 de maig de 1989 i de 27 de juny de 1991. És, per tant, una estructura que, transcorregut aquest llarg període de temps, ha quedat desfasada i cal actualitzar.

Des d'aquests anys s'han produït novetats importants en l'aspecte legislatiu que afecten les competències de la Direcció General i fan més necessari un canvi en l'organització. Entre aquestes modificacions legals cal esmentar, pel que fa a la legislació estatal, la Llei 30/1994, de 24 de novembre, de fundacions i d'incentius fiscals a la participació privada en activitats d'interès general, i el Reial decret 1786/1996, de 19 de juliol, sobre procediments relatius a les associacions d'utilitat pública. En relació amb la legislació de Catalunya, hi ha la Llei 7/1997, de 18 de juny, d'associacions; la Llei 5/2001, de 2 de maig, de fundacions, i el Decret 206/1999, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament del Registre d'associacions; s'han creat els registres de nomenaments tutelars no testamentaris i d'entitats religioses de Catalunya. També s'ha constituït el Consell Interacadèmic de Catalunya; en l'àmbit de registres i notariat, la regulació s'ha vist afectada per diferents normes de modificació estatals.

A més de la incidència de les modificacions legals indicades, la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques ha de disposar d'una estructura adequada i suficient que permeti contactar amb els col·lectius a qui bàsicament s'adreça mitjançant tasques de promoció, foment i col·laboració amb les entitats jurídiques respecte de les quals desenvolupa les seves funcions.

També cal destacar que mitjançant la Llei 1/2001 s'ha creat el Centre de Mediació Familiar de Catalunya, adscrit a la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, amb la finalitat de fomentar i difondre la mediació en l'àmbit familiar, i que mitjançant el Decret 13/2000, de 10 de gener, es va crear l'Observatori de Dret Privat de Catalunya.

El creixement registrat tant en el món fundacional com en l'associatiu i la implantació de noves professions titulades amb la creació consegüent de nous col·legis professionals i la possibilitat de noves transferències en matèria de registres i notariats també fan necessària l'adequació de l'estructura de la Direcció General.

L'evolució pel que fa als registres d'entitats ha fet que s'hagi passat de 409 fundacions i 14.840 associacions, al final de l'any 1988, a les xifres del final de 2001, que són de 1.527 fundacions i 36.422 associacions. Igualment, pel que fa als col·legis professionals, s'ha passat de 73 col·legis inscrits l'any 1988 a 117 col·legis al final de 2001.

Per aquests motius es fa aconsellable una nova formulació de les funcions de la Direcció General i una adequació de l'estructura orgànica coherent amb la naturalesa de les funcions que tenen atribuïdes els seus òrgans.

En virtut del que s'ha exposat, de conformitat amb el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Justícia i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

1.1 La Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques té les funcions següents:

  1. Desenvolupar les funcions que la legislació vigent atribueix al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya en matèria d'associacions i fundacions.

  2. Dirigir i impulsar totes aquelles activitats necessàries per al foment i el desenvolupament de les entitats jurídiques en un marc de col·laboració i promoció de les iniciatives de la societat civil en aquest àmbit.

  3. Desenvolupar les funcions que la legislació vigent atribueix a la Generalitat de Catalunya en matèria de col·legis professionals i acadèmies.

  4. Dirigir les funcions que la legislació vigent atribueix al Departament de Justícia en l'àmbit de la mediació familiar mitjançant...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR