ORDRE AAM/4/2012, de 16 de gener, per la qual es convoquen els plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya per a la campanya 2011-2012, s'aproven les bases reguladores dels ajuts corresponents i es convoquen els ajuts per a l'esmentada campanya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/4/2012, de 16 de gener, per la qual es convoquen els plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya per a la campanya 2011-2012, s'aproven les bases reguladores dels ajuts corresponents i es convoquen els ajuts per a l'esmentada campanya.

El règim comunitari que regula el sector vitivinícola, establert per normativa, té per objectiu aconseguir l'equilibri entre l'oferta i la demanda de la producció vitícola i mantenir el nivell de rendes dels viticultors. Per aconseguir aquests objectius, és necessari augmentar la competitivitat dels productors, consolidar el prestigi assolit pels vins comunitaris com uns dels millors del món, mantenir les tradicions, respectar el medi ambient i potenciar el teixit social de les zones vitícoles.

El Reglament (CE) 1234/2007 pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s'estableixen disposicions específiques per determinats productes agrícoles (reglament únic per a les OCM) ha incorporat mitjançant el Reglament (CE) 491/2009 del Consell, de 25 de maig de 2009, la organització comuna del mercat vitivinícola establerta al Reglament (CE) 479/2008 del Consell, de 29 d'abril de 2008.

D'altra banda, el Reglament (CE) 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, estableix les normes de desenvolupament del Reglament (CE) 479/2008 del Consell en allò relatiu als programes de recolzament, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls en el sector vitivinícola.

Les mesures de reestructuració i reconversió de la vinya tenen com a finalitat augmentar la competitivitat de les persones productores vitivinícoles, i afavorir la modernització de les explotacions vitícoles així com l'adequació varietal a les noves tendències del mercat, per tal de reforçar l'estructura del sector vitivinícola.

En l'àmbit de Catalunya, la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola, va representar la creació d'un marc per al sector vitivinícola, amb la finalitat de millorar la qualitat dels productes vitivinícoles, establir els procediments de control i ordenar els elements necessaris per assolir aquests objectius, així com desenvolupar i consolidar el teixit social de les zones vitícoles catalanes.

Aquesta Llei està desenvolupada pel Decret 264/2003, de 21 d'octubre, pel qual es regula el Registre vitivinícola de Catalunya, i el Decret 474/2004, de 28 de desembre, pel qual es desenvolupa la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola.

L'Ordre AAR/62/2009, de 18 de febrer, regula la gestió dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya, per al període 2008-2013. Aquesta Ordre ha estat modificada per l'Ordre AAR/175/2009, de 6 d'abril; per l'Ordre AAR/533/2009, de 15 de desembre, i per l'Ordre AAR/593/2010, de 16 de desembre.

Dintre d'aquest marc i per tal de consolidar el teixit social de les zones vitícoles, la conservació del medi ambient i l'establiment de mesures competitives es fa necessari continuar amb la modernització de les explotacions vitícoles mitjançant els ajuts als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya.

Per a la campanya 2011-2012, per raons de racionalització normativa i claredat de cara a les persones destinatàries, s'ha reunit en una única disposició les especificitats de la tramitació de l'aprovació dels plans i l'aprovació de les bases reguladores i la convocatòria.

En l'elaboració d'aquesta Ordre s'han consultat les organitzacions representatives del sector membres de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Convocar els plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya corresponents a la campanya 2011-2012, els quals es regulen d'acord amb l'Ordre AAR/62/2009, de 18 de febrer, per la qual es regula la gestió dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya, amb les especificitats previstes a l'annex 1 per l'esmentada campanya.

Article 2

Aprovar les bases reguladores de l'ajut als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya per a la campanya 2011-2012, que es publiquen a l'annex 2 d'aquesta Ordre i els costos màxims de les accions que pot abastar el règim de reestructuració i/o reconversió de la vinya, que es publiquen a l'annex 3.

Article 3

3.1 Convocar els ajuts a la reestructuració i/o reconversió de la vinya, corresponents a la campanya 2011-2012, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 2, que tinguin aprovats els plans corresponents pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (en endavant, DAAM) d'acord amb les normes i procediments establerts a l'Ordre AAR/62/2009, de 18 de febrer, modificada per l'Ordre AAR/175/2009, de 6 d'abril, per l'Ordre AAR/533/2009, de 15 de desembre, i per l'Ordre AAR/593/2010, de 16 de desembre, i d'acord amb les especificitats de procediment contingudes en l'annex 1 d'aquesta Ordre.

3.2 El termini de presentació de sol·licituds d'ajut per a la campanya 2011-2012 és de quaranta dies naturals a comptar de la data de finalització del termini de sol·licitud per l'aprovació del pla fixat en l'apartat 2.1 de l'annex 1 d'aquesta Ordre.

3.3 Els ajuts que preveu aquesta Ordre són finançats pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) en el 100% de la despesa.

3.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és la Subdirecció General de Gestió i Control d'Ajuts.

L'òrgan competent per resoldre les sol·licituds és el director general o la directora general de Desenvolupament Rural. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector/a general de Gestió i Control d'ajuts, el/la cap del Servei de Controls i Pagaments i el/la cap del Servei de Coordinació d'Ajuts i Registres.

3.5 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és de dos mesos comptat a partir de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

3.6 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureix el termini per emetre resolució i notificar-la tal com estableix l'apartat anterior. Tanmateix els interessats poden interposar qualsevol altre que es consideri adient.

3.7 Els ajuts concedits a les persones físiques per imports superiors a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposicions addicionals

  1. Aquests ajuts a càrrec del FEAGA es tramiten d'acord amb les funcions d'organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d'octubre, pel qual es constitueix i es regula l'organització i el funcionament de l'organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER.

  2. Per la campanya 2011-2012 el termini de presentació de sol·licituds d'aprovació de nous plans, en el cas de plans anuals, i el termini per resoldre les sol·licituds d'aprovació dels plans, recollits als articles 4.2 i 9.2, respectivament, de l'Ordre AAR/62/2009, són els establerts en els apartats 2.1 i 4.2, respectivament, de l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 16 de gener de 2012

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Especificitats de la tramitació de l'aprovació de plans de reestructuració i/o reconversió de vinya per a la campanya 2011-2012

—1 Plans de reestructuració i/o reconversió

Per tal de poder percebre els ajuts destinats a la reestructuració i/o reconversió, és un requisit indispensable que el departament competent en matèria d'agricultura aprovi el pla corresponent d'acord amb l'Ordre AAR/62/2009, de 18 de febrer i les seves modificacions.

—2 Sol·licituds

2.1 El termini de presentació de la sol·licitud...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR