LLEI 21/1990, de 28 de desembre, de reforma de la Llei 3/1985, de reorganització de la Comissió Jurídica Assessora.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

L'aprovació de la Llei 3/1985, del 15 de març, que reorganitzà la Comissió Jurídica Assessora, tingué lloc abans que aquesta assumís la funció de dictaminar preceptivament en relació amb diversos expedients administratius, competència que començà a exercir l'any 1986. Aquesta nova funció, que ha absorbit bona part de l'activitat de la Comissió els darrers anys, obliga a modificar parcialment, si bé en alguns punts bàsics, els preceptes de la dita Llei.

La Llei 3/1985 només imposa la consulta obligatòria a la Comissió pel que fa als decrets legislatius. Certament, diverses lleis sectorials de l'Estat, començant per la Llei de Bases del Règim Local, donaven a entendre que el dictamen preceptiu que establien havia d'ésser evacuat a Catalunya per la Comissió Jurídica Assessora, i algunes lleis catalanes, més endavant, ho han establert expressament. De tota manera, és important que la Llei nova enumeri expressament els supòsits en què és preceptiu el dictamen de la Comissió, a fi d'evitar la dispersió normativa actual.

En segon terme, aquesta nova competència de la Comissió, que mai no havia exercit en l'època de la República, ni tampoc, fins a l'any 1986, d'ençà de la restauració de la Generalitat l'any 1977, obliga a accentuar-ne l'autonomia, ja que no basta dir, com ho fa la Llei 3/1985, que quedaran garantides l'objectivitat i la independència de les opinions que emeti, sinó que cal expressar que exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional.

També s'introdueixen unes modificacions menors, producte de l'experiència del funcionament de la Comissió aquests darrers anys, que tracten d'agilitar-ne el funcionament i de millorar algunes expressions del text de la dita Llei.

Article 1

Els articles 1, 2, 6.1, 8, 9.1 i 10 de la Llei 3/1985, del 15 de març, de Reorganització de la Comissió Jurídica Assessora, queden redactats de la manera següent:

"Article 1 "

-1 La Comissió Jurídica Assessora és l'alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat. "

-2 La Comissió Jurídica Assessora exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional, per tal de garantir la seva objectivitat i independència, i està adscrita a la Presidència de la Generalitat."

"Article 2 "

-1 Correspon a la Comissió Jurídica Assessora dictaminar preceptivament sobre: "

  1. Els projectes de disposicions normatives que elabori el Govern de la Generalitat en virtut de delegació legislativa. "

  2. Els projectes de reglaments o disposicions de caràcter general que es dictin en execució de les lleis i llurs modificacions. "

    -2 Es preceptiu el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora en els expedients de l'Administració de la Generalitat o de l'Administració local en què sigui exigit per llei el dictamen de l'alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat referents a les matèries següents: "

  3. Reclamacions administratives d'indemnització de danys i perjudicis. "

  4. Anul·lació d'ofici dels actes administratius. "

  5. Interpretació, modificació, resolució i nul·litat de concessions i d'altres contractes administratius. "

  6. Modificació dels plans, les normes complementàries i subsidiàries i els programes d'actuació que tinguin per objecte una diferent zonificació o ús urbanístic de les zones verdes o els espais lliures previstos en el Pla. "

  7. Creació de comarques i modificació de les demarcacions comarcals. "

  8. Creació de municipis de règim especial. "

  9. Alteració de termes municipals. "

  10. Constitució, modificació i supressió d'entitats municipals descentralitzades. "

  11. Participació de municipis de diverses comarques en un consorci. "

  12. Qualsevol altra matèria que sigui competència de la Generalitat respecte a la qual les lleis estableixin l'obligació de demanar el dictamen. "

    -3 També correspon a la Comissió Jurídica Assessora: "

  13. Dictaminar sobre els avantprojectes de llei i sobre els projectes de reglaments i de disposicions de caràcter general no inclosos en l'apartat 1.b) d'aquest article que se sotmetin a la seva consideració. "

  14. Dictaminar sobre qüestions relatives a l'ordenament jurídic català i a les relacions d'aquest amb el de l'Estat. "

  15. Elevar al Govern de la Generalitat les propostes i els suggeriments que cregui convenients sobre l'ordenament jurídic català. "

    -4 La sol·licitud de dictàmens correspon al President de la Generalitat, al Govern de la Generalitat i als consellers que tinguin atribuïda competència sobre la matèria."

    "Article 6.1 "Els membres de la Comissió Jurídica Assessora, abans de prendre possessió del càrrec, han de prometre fidelitat a la Constitució, a l'Estatut d'Autonomia i a les institucions de govern catalanes, davant el President de la Generalitat."

    "Article 8 "

    -1 La Comissió Jurídica Assessora actua en Ple i en Comissió Permanent. "

    -2 Per a l'elaboració dels dictàmens, la Comissió Permanent nomena, entre els membres del Ple, Ponents o Comissions especials."

    "Article 9.1 "La Comissió Permanent és formada pel President i per vuit membres. Aquests són designats pel Ple, entre els seus membres, en la proporció adequada de llurs especialitats jurídiques a les funcions de la Comissió Permanent."

    "Article 10 "

    -1 Corresponen al Ple: "

  16. L'aprovació dels dictàmens sobre els avantprojectes de llei, sobre els projectes de decrets legislatius i sobre les propostes o els suggeriments que s'elevin al Govern de la Generalitat. "

  17. L'aprovació de la memòria anual d'activitats. "

  18. L'avantprojecte de pressupost. "

    -2 Corresponen a la Comissió Permanent les altres funcions de la Comissió Jurídica Assessora. Pot, però, sotmetre a l'aprovació del Ple els dictàmens que tinguin major transcendència o complexitat. "

    -3 Els dictàmens han d'ésser emesos en el termini màxim de dos mesos a comptar des de l'entrada de l'expedient. El termini es pot reduir en casos d'urgència, a petició de l'autoritat consultant. "A proposta del President de la Comissió Jurídica Assessora, fonamentada en la complexitat del dictamen, pot ampliar-se el termini fins a tres mesos."

Article 2

Se suprimeixen l'apartat 2 de l'article 7 i els articles 12 i 14 de la Llei 3/1985.

Disposicions transitòries Primera Mentre no s'aprovi el Reglament de funcionament de la Comissió Jurídica Assessora, adaptat al text refós, la Comissió funcionarà amb adaptacions de l'actual Reglament al que resulti de l'aplicació de la present Llei en concordança amb la Llei 3/1985, del 15 de març.

Segona Llevat que la Comissió Permanent no ho acordi altrament, els avantprojectes de llei i els informes que hagin estat encarregats a alguna de les seccions de la Comissió Jurídica Assessora continuaran essent tramitats pels pels mateixos membres que formaven la secció, que canviarà el seu nom pel de Comissió especial.

Disposició derogatòria Queden derogats l'apartat 4 de l'article 65 de la Llei 13/1989, del 14 de desembre, d'Organització, Procediment i Règim Jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i totes les altres disposicions d'un rang igual o inferior que s'oposin al que estableix aquesta Llei.

Disposicions finals Primera S'autoritza el Govern de la Generalitat perquè, en el termini de dos mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, aprovi el Decret Legislatiu de Refosa amb la Llei 3/1985, del 15 de març, que aclareixi i harmonitzi els dos textos legals i en regularitzi el llenguatge. Després d'haver estat aprovat el decret legislatiu, el Govern el trametrà al Parlament als efectes de l'article 122 del seu Reglament.

Segona S'autoritza el Govern de la Generalitat perquè, en el termini d'un mes, un cop aprovat el Decret Legislatiu de Refosa, adapti el Reglament de funcionament de la Comissió Jurídica Assessora al text refós, i perquè dicti les disposicions necessàries per al desenvolupament d'aquesta Llei.

Tercera Aquesta Llei entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 28 de desembre de 1990

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Agustí M. Bassols i Parés Conseller de Justícia

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR