DECRET 219/1996, de 12 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'armament de les policies locals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

L'article 2.1 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals, estableix que les policies locals són instituts armats de naturalesa civil amb estructura i organització jerarquitzades.

D'altra banda, l'article 8 de la mateixa Llei determina que els policies locals, com a integrants d'un institut armat, han de dur l'armament reglamentari que se'ls assigni i que l'alcalde ha de determinar, en forma motivada, les circumstàncies i els serveis en què no s'han de dur armes de foc, establint a més la prohibició que els vigilants no poden dur armes de foc.

Sobre la base de l'anterior, aquest Decret desplega la previsió de l'article 18 de la Llei esmentada, segons el qual els tipus d'armes, les normes per administrar-les i les mesures necessàries per evitar-ne la pèrdua, la sostracció o l'ús indegut s'han de determinar reglamentàriament, sense oblidar que el Tribunal Constitucional, mitjançant sentències núm. 81/93 i 85/93, en definir les competències de les comunitats autònomes i dels ajuntaments en matèria d'armament de les policies locals reserva la competència exclusiva de l'Estat per determinar els tipus d'armes a utilitzar per les policies locals; considerant la segona sentència esmentada, en relació amb el precepte citat anteriorment, que és competència de la Generalitat determinar els models o marques de les armes a emprar i els criteris en els quals s'ha d'inspirar aquesta determinació.

També es fa necessari que els processos de selecció i la formació dels policies locals, atès el caràcter armat d'aquests cossos, garanteixin plenament tant les aptituds psicofísiques com la preparació teoricopràctica dels seus membres, així com el control periòdic d'aquestes aptituds, contribuint així a la seva modernització, efectivitat i professionalització, a més d'afavorir la mútua col·laboració, com a cossos armats de naturalesa civil que són.

Per això, fent ús de l'autorització establerta en la disposició final 1 de l'esmentada Llei 16/1991, amb l'informe previ de la Comissió de Coordinació de les Policies Locals, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament d'armament de les policies locals, el text del qual s'adjunta com a annex al present Decret.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 12 de juny de 1996

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Pomés i Abella Conseller de Governació

Annex

Reglament d'armament de les policies locals

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

Àmbit d'aplicació Aquest Reglament és d'aplicació a tots els cossos de policia dels municipis de Catalunya, denominats genèricament "policies locals".

Article 2

Dotació d'arma reglamentària 2.1 Tots els membres dels cossos de policia local de Catalunya hauran de ser dotats d'una arma reglamentària de foc curta per a l'exercici de les seves funcions, d'acord amb el que preveu aquest Decret. 2.2 Tant les armes de foc com la seva munició són propietat dels ajuntaments respectius.

Article 3

Adjudicació de l'arma i de la guia 3.1 Correspon a l'alcalde l'adjudicació de l'arma de foc als funcionaris de carrera nomenats policies locals d'acord amb la legislació vigent, així com als aspirants que, d'acord amb les bases de la convocatòria, després d'haver superat el curs selectiu a l'Escola de Policia de Catalunya, realitzin un període de pràctiques. 3.2 Juntament amb l'arma se'ls lliurarà la guia de pertinença d'aquesta i el carnet professional.

Article 4

Serveis amb armes i excepcions L'arma de foc es durà sempre que s'estigui de servei. No obstant això, excepcionalment i motivadament, l'alcalde o persona en qui delegui podrà establir que determinats serveis, per les seves peculiars característiques, puguin prestar-se sense armes de foc.

Article 5

Prohibicions Queda prohibida la tinença d'arma de foc als vigilants, als agents nomenats a l'empara de la disposició addicional 4 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals, als funcionaris en pràctiques que encara no hagin superat el curs selectiu a l'Escola de Policia de Catalunya per accedir al cos i als funcionaris als quals se l'hagi retirat per qualsevol de les causes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR